'Tacizci öğretmen' davasında öğretmen tanık oldu: Müdüre söyledim

Kadriye Moroğlu Lisesi'nde, iki yıl önce bir öğrencisini taciz ettiği iddiasıyla hakkında dava açılan coğrafya öğretmeninin yargılanmasına devam edildi. Mahkemede tanıklık yapan bir öğretmen, sanığı mağdur öğrenci ile sık sık görüşürken gördüğünü ve bu durumu müdüre söylediğini aktardı. Bir tanık öğrenci mahkemeye sunduğu dilekçeyi baskı altında doldurduğunu belirterek, sanık öğretmenin okul koridorlarında kız öğrenciler hakkında cinsel içerikli ifadeler kullandığına dikkat çekti.

Yayınlanma: 14.03.2019 - 12:57
'Tacizci öğretmen' davasında öğretmen tanık oldu: Müdüre söyledim
Abone Ol google-news

<video:1119483>

İstanbul Küçükçekmece’de bulunan Kadriye Moroğlu Anadolu Lisesi’nde, öğrenci olduğu dönemde coğrafya öğretmeni tarafından tacize uğradığı iddiasıyla bir öğrencinin açtığı davanın ikinci oturumu bugün Küçükçekmece 17. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü. 

TANIK ÖĞRETMEN: SANIK, SIK SIK ÖĞRENCİYİ DERSTEN ÇIKARARAK ÇALIŞMA YAPACAĞINI SÖYLÜYORDU

Duruşmada öğrenci ve öğretmenler tanık olarak dinlendi. Olayın yaşandığı dönemde Kadriye Moroğlu Lisesi'nde görevde bulunan bir öğretmen, mağdur lehine tanıklık yaptı. Tanık öğretmen, "E. ile S. öğretmeni bir kez konuşurlarken gördüm. E.'nin morali bozuktu. Sonrasında da sık sık konuşurlarken gördüm. E.'yi yakından tanıyordum. Mutlu ve başarılı bir öğrenciydi. Kendisini mutsuz gördüğüm için bu durum dikkatimi çekti. Ayrıca sanık öğrenciyi sık sık dersten çıkararak birlikte çalışma yapacaklarını, görevli olduğunu söylüyordu. Hatta ben bu durumu okul müdürüyle görüştüğümde okul müdürü bana 'Bu durumla ilgili bir şikayet var, dersten öğrenci çıkarılmasın' dedi. Ayrıca E.'den başka her derste iki üç kız öğrenciyi dersten çıkardığını biliyorum" ifadelerini kullandı.

"E.'Yİ 'ŞİKAYET EDERSEN ÜZÜLÜRSÜN' DİYE UYARDI"

E.'nin eski okul arkadaşı B. ise, sanık coğrafya öğretmeninin E.'ye şikayetçi olması durumunda kendisinin de "üzüleceği" uyarısında bulunduğunu kaydetti. B. ayrıca sanık öğretmenin, öğrencilerini birlikte içki içmeye davet ettiğini söyledi.

"DİLEKÇEYİ BASKI ALTINDA DOLDURDUM"

Bir başka tanık öğrenci M., daha önce dosyaya sunduğu beyan dilekçesini sanık öğretmenin isteği üzerine baskı altında doldurduğunu söyledi. M., "Dilekçeyi yazdığım esnada olaylardan haberdar değildim. Bu belge sadece okul müdürlüğüne verilecekti. Sonrasında şu anki dosya içerisine girmiştir. Dilekçe içerisindeki beyanlar doğru değildir. Okulda baskı altındaydım." dedi. M. de sanık öğretmenin kendisini içki içmeye davet ettiğini ve koridorlarda kız öğrencilerle ilgili cinsel içerikli sohbetler yaptığını dile getirdi.

SANIK: TANIK ÖĞRETMEN BAŞKA SENDİKADAN

Duruşmada savunma yapan sanık, mağdur ile arasındaki mesajlaşmaları ve tanık B.'nin ifadelerini kabul etti ancak 'tehdit ve 'taciz' kastının bulunmadığını söyledi. Sanık, tanık öğretmeni ise farklı sendikadan olduğu için kendisi hakkında yalan beyanda bulunmakla suçladı. 

Mahkeme, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünün davaya müdahil olmasına karar verdi. Duruşma 27 Haziran'a ertelendi.

DURUŞMA SONRASI BASIN AÇIKLAMASI YAPILDI

Duruşma sonrası E.'nin ailesi ve arkadaşları Küçükçekmece Adliyesi önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamaya TKH'nin desteklediği bağımsız İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Aysel Tekerek, Atakent Mahalle Muhtarı Halime Totkanlı da katıldı. E.'nin annesi Melek Kırhan, "Bu dava sadece benim kızımın davası değil. Bu dava istismara uğrayan bütün yavrularımızın davası. Susmayacağım, susturamaycaklar. Bizler beş paralık insanlar değiliz. Sonuna kadar mücadele edeceğim." dedi. E.'nin Avukatı Neziha Eken ise "Sanık, olayı sendikalar arasın bir durummuş gibi açıklamalar yaparak siyasi bir zemine çekmeye çalıştı. Sanık o yüzden Eğitim Bir Sen'li olduğunu vurguluyor. Yargılamayı bu şekilde etkileyebileceğini düşünüyor. Başka sığınabileceği bir şeyi yok çünkü." diye konuştu. 

<haber-yatay:1182273,1181719,1166285,1161464>

NE OLMUŞTU?

Taciz yaşadığını iddia ettiği dönemde 17 yaşında olan E. lise üçüncü sınıf öğrencisiyken yaşadıklarını şöyle anlatmıştı: “İlk kez 10. Sınıfta dersime girdi. Sınıftaki öğrencilerle aracı olmam için beni seçtiğini söyleyerek numaramı istedi. Ben hep iyi bir öğrenciydim ve öğretmenlerimle de aram iyiydi. O yüzden sorgulamadan numaramı paylaştım. Özellikle kız öğrencilerin olduğu ortamlarda cinsel içerikli şakalar yaparak kendince bir mizah geliştirmişti mesela. Biz sınıfta 80 dakikalık blok ders yaparken beni yanına çağırdı ve sıra arkadaşımın kim olduğunu sordu. Bir kız öğrenci o da. İsmini söyledim ve çok rahat bir şekilde bana ‘Buna vereceksin hapı, bir yere götüreceksin sabaha kadar dans edecek ve sen izleyeceksin’ dedi. Ben zaten ilk ciddi kırılmamı burada yaşadım. ynı ders içinde ise başka bir öğrenciye ‘Sigara mı içtin sen?’ diye yaklaşıp boynuna yüzünü gömerek koklamaya çalıştı. Öğrencinin tepkisi üzerine ise geri adım attı. Bu olayın ardından da geceleri bana ‘İyi geceler olsun’ diye mesaj atmaya başladı. Bir erkek arkadaşımla bizi evinde birlikte içki içmeye çağırdı. Bir yandan saygısızlık yapmaktan korkuyordum bir yandan da hala aynı okuldayım onun korkusu vardı. Dört kredilik dersimin öğretmeni ne yapacağım hiçbir fikrim yoktu. ”

E. durumu ailesine anlattı ve öğretmeni okula şikayet ettiler. Şikayet sonucu ne okuldan ne Milli Eğitim Bakanlığı'ndan sonuç alamayan aile mahkemeye başvurdu. 

Okulda  hakkında taciz iddiasıyla dava açılan bir öğretmenin görevine devam etmesine sessiz kalmayarak 23 Ekim 2018'de öğrenciler eylem yaptı. Eylem yapan 15 öğrenciye 5 gün süreyle uzaklaştırma cezası verildi. Tacizle suçlanan öğretmenin görev yeri değiştirildi. 

Kadriye Moroğlu Anadolu Lisesi'ndeki taciz iddiasıyla ilgili coğrafya öğretmeninin akıbetiyle ilgili verilen soru önergesine yanıt veren Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, şikâyetçinin şikâyetinden vazgeçtiğini ileri sürmüştü.  2 yıl önceki taciz iddiasıyla ilgili şikayette bulunan E. Bakan Selçuk'un açıklamasını yalanlayarak, "Yalana başvuruyorlar, çünkü suçlu olduklarının ve suçlarının ne kadar büyük olduğunun farkındalar" demişti.  Eski CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş da davanın geri çekilmesi için aileye para teklif edildiğini söylemişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler