"Takas, tazminat, iade"
KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, Kıbrıs sorunun kapsamlı çözüm bulmayı amaçlayan müzakereler çerçevesinde bugün 18. kez bir araya gelerek 'mülkiyet' konusunu görüştüler. Toplantı sonrası açıklama yapan Talat, genel çerçevede sorunun çözümünü açıkladı: "Takas, tazminat ve iade"
KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'ın bugünkü görüşmesinde taraflar, karşılıklı olarak, mülkiyetle ilgili prensiplerini iletti.
Kıbrıs müzakereleri kapsamında Lefkoşa ara bölgede ''mülkiyet'' konusunun ele alındığı görüşme sona erdi. Yaklaşık 4 saat süren görüşmenin 1,5 saati liderler arasında baş başa geçti. Liderler, görüşmenin ardından açıklama yapmadan bölgeden ayrıldı.
BM Genel Sekreteri Kıbrıs Özel Temsilcisi Taye Brook Zerihoun, görüşmeye ilişkin yaptığı açıklamada, liderlerin mülkiyet konusunu görüştüğünü ve bir önceki görüşmede sunulan önerilere karşı önerilerini sunduklarını söyledi.
Her iki tarafın da mülkiyetle ilgili prensiplerini birbirine ilettiğini ifade eden Zerihoun, mülkiyet konusunun görüşülmesine haftaya devam edileceğini belirtti.
Zerihoun, liderlerin temsilcileri Özdil Nami ile Yorgos Yakovu'nun, liderlerin çabalarını desteklemek için görüşmelerini sürdüreceklerini ve bu çerçevede Cuma günü yeniden bir araya geleceklerini söyledi.
BM Genel Sekreteri Kıbrıs Özel Danışmanı Alexsander Downer'ın bu sabah adaya geldiğini de açıklayan Zerihoun, Downer'in liderlerin 12 şubatta öğleden sonra yapacağı görüşmeye katılacağını bildirdi.
Talat: Tazminat, takas, iade
Cumhurbaşkanı Talat, Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'la Kıbrıs müzakereleri çerçevesinde Lefkoşa ara bölgedeki görüşmesinin ardından Cumhurbaşkanlığına dönüşünde gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Mülkiyet konusunda bir önceki görüşmede sundukları önerilere, bugün karşılıklı yanıt verdiklerini ifade eden Talat, bugünkü sunumlarında bir de tartışma yapıldığını belirtti.
Perşembe günü öğleden sonra yeniden bir araya geleceklerini ve tarafların mülkiyetle ilgili kriterlerini ortaya koyacağını bildiren Talat, ''kriterler belli mi'' sorusu üzerine, ''Daha üzerinde çalışıyoruz. Temeli bunun tazminat, takas ve iadedir. Bu çerçevede hangi koşularda tazminat, hangi koşullarda takas, hangi koşullarda iade olacak, taraflar kendi pozisyonlarını buna göre belirleyip ortaya koyacak. Bu olacak yani'' dedi.
Cumhurbaşkanı Talat, ''karşılıklı prensiplerinizi ilettiniz, görüşlerde bir yakınlaşma var mı?'' sorusuna karşılık, şöyle dedi:
''Buna cevap vermek henüz zor, çünkü kriterler gelecek hafta ortaya konacak. Kriterler ortaya konduğu zaman daha rahat anlayabileceğiz onu. Şuan itibariyle genel çerçevede mülkiyet sorununun çözümünün nasıl olacağı zaten biliniyor; tazminat, takas ve iade konusu. Hepimiz biliyoruz ki, Kıbrıs Rum tarafı iadede daha fazla ısrarlı oluyor, bizim taraf her üç seçeneği dikkate alıyor. Dolayısıyla gelecek hafta ortaya konacak kriterle bu daha açığa çıkacak''
Futbol, Hristofyas'ın burnu ve müzik
Cumhurbaşkanı Talat, 28 Ocak'ta yapılan görüşmede, Kıbrıs Türk futbolunun dışa açılımı konusunda Hristofyas'a sözlü öneri yaptığı ve Rum liderin de bu önerileri yazılı istediği anımsatılarak, bugünkü görüşmede konuya ilişkin bir gelişme olup olmadığı sorusu üzerine, konunun istismar edildiğini ifade ederek, bu konuda yorum yapmayacağını söyledi.
Rum lider Hristofyas'ın burnunun üzerindeki yara izleriyle ilgili bir soruya karşılık Talat, Rum liderin küçük bir operasyon geçirdiğini ve burnunun üzerindekinin de basit bir operasyon izi olduğunu aktardı.
Talat, Kıbrıslı bir Türk sanatçının, Eurovision şarkı yarışmasında Güney Kıbrıs'ı temsil edebilmek için yarıştığının anımsatılması üzerine de, bunun, sanatçının bireysel tercihi olduğunu ve bir şey söyleyemeyeceğini kaydetti.
Talat ve Hristofyas, 12 Şubat'ta öğleden sonra 19. kez bir araya gelerek, mülkiyet konusu üzerinde durmaya devam edecek.
Hasan Erçakıca'nın açıklamaları
KKTC Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Hasan Erçakıca, dünkü basın brifinginde, Kıbrıs Türk tarafının mülkiyetle ilgili çalışmalarının sürdüğünü belirterek, "Rum tarafının görüşlerine hem evrensel hukuk kuralları bakımından, hem Kıbrıs sorununun parametreleri bakımından yanıtlar hazırladık, bunları ileteceğiz" demişti.
Liderler, 11 Eylül'de ele almaya başladıkları "Yönetim ve Güç Paylaşımı" konusundaki görüşmeleri 16 Ocak'taki toplantıda tamamlamış ve bu konudaki pürüzleri gidermeleri için temsilcileri Özdil Nami ile Yorgos Yakovu'yu görevlendirmişti.
15 ortak belge
Bu konudaki çalışmaları tamamlayan Nami ve Yakovu, "Yönetim ve Güç Paylaşımı" başlığı konusunda "ortak değerlendirme belgesi" hazırladı.
Nami ve Yakovu'nun hazırladığı, "Yönetim ve Güç Paylaşımı" konusunda tarafların uzlaştığı ve ayrıldığı noktaları tespit eden 15 ayrı ortak belge, liderler tarafından da onaylandı.
KKTC Cumhurbaşkanı Sözcüsü Hasan Erçakıca, dün bu konuda şunları söylemişti:
"Yönetim ve güç paylaşımı konusunda yaklaşılan hususlar, yaklaşılamayan hususlar, Kıbrıs Türk tarafının görüşleri, Kıbrıs Rum tarafının görüşleri bu ortak belgeyle netleştirilmiş oluyor. Dolayısıyla şimdi üzerinde çalışılabilecek bir doküman ortaya çıkmış oluyor."
En Çok Okunan Haberler
- Op. Dr. Dericioğlu başında poşetle ölü bulundu
- 500 bin TL'nin aylık getirisi belli oldu
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- Marmaray'da seferler durduruldu!
- Suriye'de herkesin konuştuğu ölüm listesi
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Apple'dan 'şifre' talebine yanıt!
- Erdoğan'dan işgale 'isimsiz' tepki
- Suriye'nin yeni başbakanından ilk açıklama