"Tam bir işbirliğiyle tüm sorunlar çözülür"
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye ile Yunanistan'ın tam bir işbirliği yapması halinde, Kıbrıs, Ege ve bütün diğer sorunların çözülebileceğini söyledi.
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Atina'da, ''Yunanistan-Türkiye Yüksek Düzeyli İşbirliği Toplantısı'' çerçevesinde düzenlenen İş Forumunda yaptığı konuşmada, Türkiye ile Yunanistan'ın karşılıklı işbirliğinin iki ülke arasındaki güveni artıracağını vurguladı.
İki ülke arasındaki ticaret hacminin 1998'den 2008 yılına kadar geçen süreçte 5 kat artış gösterdiğini belirten Babacan, Türkiye'de 400'ü aşkın Yunan firmasının 6 milyar dolarlık yatırımının bulunduğunu kaydetti.
Yunanistan ile enerji, turizm ve üçüncü ülkelerde ortak projeler geliştirme konularında arzulu olduklarını anlatan Babacan, Türkiye'nin görmek istediği noktanın ''iki ülkenin de içinde olduğu tek bir ekonomik bölge oluşturulması'' olduğunu söyledi.
Yüksek Düzeyde İşbirliği Konseyi'nin, iki ülkenin kabinelerinden 10'ar bakandan oluştuğunu ifade eden Babacan, bugün başlayan sürecin tarihi bir süreç olduğunu dile getirdi.
Siyaset, makroekonomik istikrar ve yatırım ortamının iş dünyası için en önemli ilkeler olduğunu vurgulayan Babacan, bu ilkelerin gerçekleştirilmesinin işbirliğini daha da güçlendireceğini bildirdi.
Babacan, Yunanistan'ın krizden çıkmak için aldığı ekonomik önlemleri takdir ettiğini belirterek, Yunanistan'ın Türkiye'nin ekonomik tecrübelerinden faydalanabileceği noktaların bulunduğunu söyledi.
Yunanistan Başbakan Yardımcısı Pangalos
Yunanistan Başbakan Yardımcısı Theodore Pangalos da, Türkiye'nin ziyaretinin, ülkesinin içinde bulunduğu zor bir ekonomik döneme rastladığına dikkati çekerek, ''Yunanistan kendini büyük bir fırtınanın tam ortasında buldu'' şeklinde konuştu.
Ekonomik krizle ilgili değerlendirmeler de yapan Pangalos, tek bir para birimi kullanmaları nedeniyle devalüasyon yapma gibi bir silahlarının artık bulunmadığını, bu ekonomik krizde avronun hedef alındığını, ancak Avrupa ülkelerinin de üzerlerine düşenleri tam olarak yapmadıklarını söyledi.
Avrupa'da ortak bir para birimi bulunduğunu hatırlatan Pangalos, ancak bu para birimini destekleyecek mekanizmalara ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki Atina ziyaretinin çok tarihi bir ziyaret olduğunun altını çizen Pangalos, Türkiye ile Yunanistan arasındaki en önemli sorunun Kıbrıs meselesi olduğunu, bunda da herkesi tatmin edecek, adil bir anlaşma yapılması gerektiğini söyledi.
Pangalos, iki ülke arasındaki tehdit algılamalarının savunma harcamalarını yükselttiğine dikkati çekerken de ''İhtiyacımız olmayan silahları alırken utanç hissediyorum. Bunlar gerçek tehditler değildir ve siyasi olarak çözülebilirler görüşündeyim'' dedi.
Yunanistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Sypros Kouvelis de konuşmasında, bugünkü toplantıyla Yunanistan ile Türkiye arasında yeni bir çağın başladığını vurguladı.
İki ülke arasındaki ekonomik işbirliğinin önemine dikkati çeken Kouvelis, bu işbirliğinin bütün zorlukların aşılması için önem taşıdığını ifade etti.
Türk şirketlerinin bankacılık, tekstil ve danışmanlık konularında Yunanistan'da iş yapmak istediklerini hatırlatan Kouvelis, Türk iş adamlarını Yunanistan'a yatırıma çağırdı.
Türkiye ve Yunanistan'ın, Balkanlar, Karadeniz, Orta Doğu ve Afrika gibi ülkelerde ortak yatırımlar yapabileceğini anlatan Kouvelis, Türk-Yunan dostluğunun bu işbirliğiyle daha da derinleştiğine dikkati çekti.
Sypros Kouvelis, Türkiye ile bölgesel işbirliğini geliştirerek ortak boru hatlarıyla Türkiye'nin enerji müttefiki olacaklarını da vurguladı.
DEİK Türk-Yunan İş Konseyi Başkanı Selim Egeli, forumda yaptığı konuşmada, Türkiye ile Yunanistan arasında 1950 ile 1999 yılları arasında sadece 7 anlaşma imzalanmış iken bugün 1 günde 21 anlaşma imzalandığını vurguladı.
Egeli, özellikle turizm alanında iki ülke arasında ortak işbirliği potansiyelinin bulunduğunu belirterek, iki ülkenin, turizmcilerinin Uzak Doğu, Latin Amerika, Kuzey Amerika ve Avrupa'da ortak tanıtımlarda bulunmaları halinde en önemli turistik cazibe merkezleri haline geleceğini söyledi.
Yunan İşadamları Federasyonu Başkan Yardımcısı Athanase Lavidas da, Türkiye ile Yunanistan'ın stratejik ekonomik ortak düzeyine geldiklerini söyledi.
Lavidas, sabahtan bu yana Yunanistan'a gelen yaklaşık 100 Türk işadamının 200'den fazla ikili iş görüşmesi gerçekleştirdiğini belirterek, iş adamlarının ''mantığın sesi'' olduklarını ifade etti.
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Esad'a ikinci darbe
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- 6 asker şehit olmuştu
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi