'Tarihi' yapımlar kılıç satışlarını patlattı

Kılıç üreticileri, sadece Malatya'da satışların geçmişe oranla 5 kat arttığını belirtiyor.

Yayınlanma: 23.10.2020 - 08:28
'Tarihi' yapımlar kılıç satışlarını patlattı
Abone Ol google-news

Malatya'da kılıç ve bıçak imalatı yapan ve Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan tarafından verilen Devlet Sanatçısı unvanına sahip olan Yusuf Bayyiğit, son yıllarda tarihi dizi ve filmlerin yaygınlaşmasıyla kılıçlara ilginin de artığını ifade etti. 

Bayyiğit, ata mesleği dediği bıçak ve kılıç yapımını 4 kuşaktır sürdürdüğünü söyledi. Teknolojiye rağmen mesleğini sürdürmeye devam ettiğini anlatan Bayyiğit, "Günümüzde çok az sayıda kalmasına rağmen maalesef teknolojiye yenik düşen kaybolmaya yüz tutan mesleklerin başında gelen bir meslek. Peş peşe iş yerleri kapanmakta, sıcak demircilikle ilgili ustalarımız maalesef başka işlere yöneldi. Ben ata mesleği olduğu için mesleğimden vazgeçmek istemedim" dedi.

"ÖZELLİKLE DAMASCUS ÇELİĞİ RAĞBET GÖRÜYOR"

Özel tasarımlar yaptığını söyleyen Bayyiğit, "Suriye Şam bölgesinde keşfedilen 'Damascus' dediğimiz bir çelik türü var. Diğer adıyla Şam çeliği olan Damascus çeliği üretimine ve imalatına başlama kararı aldım. Atalarımdan edinmiş olduğum bu mesleğin birikimlerine kendi yaptığım araştırmalarım ve tecrübelerimi de ekleyerek, bugün günümüzde Türkiye'de Damascus çeliği üretimi ve bu üretimden özel tasarımlar, özel çalışmalar yapan tek kişi olduğumu söyleyebilirim. Özellikle Damascus çeliğinden yaptığımız kılıçlar oldukça rağbet görüyor" diye konuştu.

Bayyiğit, en büyük hayalinin mesleğin gelecek kuşaklara da taşınması olduğunu da ifade etti.

"İLGİ BEKLEMEDİĞİMİZ ŞEKİLDE ARTTI"

Son yıllarda televizyon ve sinemalarda sahnelenen tarihi dizi filmler ile birlikte işlerinin arttığını ifade eden Bayyiğit, şöyle konuştu:

"Tarihi dizi ve filmleri insanlar çok sevdi. Dizi ve film sahnelerinde kullanılan kılıçlar da haliyle ilgi çekti. İnsanlar bize gelerek kılıç siparişi vermeye başladı. Siparişler ve talepler bizim beklemediğimiz şekilde, inanamayacağımız şekilde arttı. Dizi ve filmlerdeki savaş sahneleriyle kılıçlara ilgi arttı. O kadar arttı ki, biz şu anda bunun şaşkınlığını yaşıyoruz. Yoğun sipariş nedeniyle artık sadece kılıç üzerine çalıştığımı söyleyebilirim. Talep geçmişe oranla yüzde 500 arttı."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler