Tatlıses'in son durumu!
Doktorlar, uğradığı silahlı saldırı sonucu kafasından yaralanarak hastaneye kaldırılan ve 3 gündür yoğun bakımda tutulan sanatçı İbrahim Tatlıses'in son durumu hakkında bilgi verdi.
İbrahim Tatlıses'e daha önce akupunktur tedavisi uygulayan Dr. Faruk Öncel, uğradığı saldırıda ağır yaralanan sanatçının bilincinin şu anda açık olduğunu belirterek, ''Tatlıses'in konuşması ve şarkı söylemesinde hiçbir pürüz olmayacaktır'' dedi.
Öncel, Tatlıses'in tedavisinin sürdürüldüğü hastanenin önünde gazetecilere yaptığı açıklamada, şu anda bilinci açık olan sanatçının yavaş yavaş sağlığına kavuştuğunu kaydetti.
Faruk Öncel, ''Tatlıses, gözleri ile konuşabiliyor ve hareket edebiliyor. Beynin ön lobunda hasarın olmayışı sevindirici bir haberdir'' diye konuştu.
Öncel, Tatlıses'in tedavi sürecinde enfekte olmasının engelleneceğini kaydederek, ''Tatlıses'in konuşması ve şarkı söylemesinde hiçbir pürüz olmayacaktır. Ancak yara iyileşene kadar belli bir sürece ihtiyaç vardır. Enfeksiyon kapmasını engellemek için ailesiyle bile görüştürülmesi yasaklanmış durumda. Bu yasağı hekimler değil, oğlu Ahmet koydu. Kimseyle görüştürülmüyor'' şeklinde konuştu.
Ünlü sanatçının heyecanlanma ve duygulanma gibi durumlarla henüz karşılaşmaması gerektiğini ifade eden Öncel, ''Önümüzdeki 24 saat içerisinde yeniden tetkikleri yapılacaktır. Bu tetkikler, daha güzel sonuçların müjdecisi olacaktır'' dedi.
Gazetecelerin ''yurt dışından tıbbi destek gerekli mi?'' sorusu üzerine de Öncel, ''Türkiye, dünya çapında ünlü doktorlara sahiptir. Beyin cerrahi konusunda, adını sizlerin de çok iyi bildiği hekim arkadaş ve üstatlarımız vardır. Hatta ülkemiz, dünya ülkelerine beyin cerrahı ihraç eden bir ülkedir. Bu konuda müsterih olalım'' diye konuştu.
"Düne göre daha iyi"
Maslak Acıbadem Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. İlhan Elmacı'dan gelen açıklama şöyle:
"Bugün itibariyle düne göre daha iyi haberler vereceğiz. Dün gece itibariyle solunumu kendi kendine yapabilir hale geldi. Bizim vermiş olduğumuz komutları alabiliyor. Sağ kol ve bacağını bizim uyarılarımızla kaldırıyor, elimizi sıkıyor, bizimle konuşabiliyor. Bu önemli bir gelişme bizim açımızdan. Yoğun bakımda tedavisi bir süre daha devam edecek. Aileye de dün ifade ettiğim gibi, işler iki ileri giderken bir geri gidebilir beyinle ilgili sorunlarda. Henüz hayati riski tamamen geçmiş değildir. Bulunduğumuz nokta çok daha iyi ve sevindirici bir noktadır. Bu anlamda tedavisine devam edeceğiz.
Sol bölümünde problem devam ediyor. Bugün itibariyle bunu sorgulamıyoruz. Kendisinden de böyle bir istekte bulunmuyoruz. Çünkü bu kendisini strese sokabilecek bir şeydir. Dolayısıyla biz sadece sağın üstüne gidiyoruz. İleride bu yoğun bakımdan çıktıktan sonra solu sorgulamaya başlayacağız. Ona dönük ciddi bir fizyoterapi alacak. İnşallah onu da toparlayacak. Bize geldiğinde ameliyatı yaptığımız saatlerde hayati tehlikesi yüzde 80'lerdeyken şimdi yüzde 10'larda diyebiliriz. Biz kendisine 'Nasılsın' dediğimizde, 'İyiyim' diyor. Ayrıca 'Sağ kolunuzu kaldırın' dediğimizde kaldırıyor. Hayati riski tamamen geçmiş değildir"
Fizyoterapiye başlayacak
Bir gazetecinin “Kafa içi basıncı düştü diyebilir misiniz bu durumda?” sorusu üzerine Prof. Dr. Elmacı, “kontrol altında” dedi.
“Kafatası kemikleri midesine yerleştirilmişti, bu kemikler tekrar kafatasına ne zaman alınabilecek?” sorusuna da Elmacı, şu karşılığı verdi:
“Önümüzde uzun bir yol var. Bu kafatası kemiklerinin karna konma meselesi çok ilgi çeken bir şey ama bu bizim rutinde yaptığımız bir şeydir. Bu konuda deneyimli ekipler bunu bilirler. Yaklaşık 2-3 aylık bir proses, hemen koymayı düşünmüyoruz. Bizim genel planımız şu. İnşallah her şey iyi giderse hayati risk tamamen kalktığında yoğun bakımdan çıkması, yoğun bir fizyoterapiye burada başlanması, ondan sonra daha uzun vadede fizyoterapi alması, enfeksiyon bulguları gelişmediği takdirde de uzun vadede kemiğin yerine konmasıdır. Bu da öngörü olarak birkaç ay sonraki proses.”
Hafıza kaybı olacak mı?
Elmacı, “Bazen hastalarda hafıza kaybı gibi durumlar ortaya çıkabiliyor. Böyle bir şeyi öngörüyor musunuz?” sorusu üzerine, “Bunları konuşmak için erken” dedi.
Çuhadaroğlu da bunları konuşmak için erken olduğunu yineleyerek, aşama aşama gidildiğini ve her şeyin olumlu seyrettiğini vurguladı.
“Sevenleri, Tatlıses'in bir cümle de olsa etmesini bekliyor. Bu ne zaman gerçekleşir?” sorusu üzerine Çağlar Çuhadaroğlu, Tatlıses'in henüz solunum cihazından yeni ayrıldığını, doktorların rutin muayenelerini yaptıklarını ifade ederek, “Böyle bir istek olduğunu biz de biliyoruz ama onu yormamak adına henüz erken. Standart nörolojik muayeneler, standart sorular devam ediyoruz. Hekim olarak işimizi uluslararası standartlarda yapmak zorundayız. Bu isteklerin farkında olsak da belki ekipten arkadaşlarımız da istese, bu kurallar dışına çıkamıyoruz. Operasyonları gerçekleştiren hekim sayısı 10'un üzerinde. Burada bulunduğu sürece bu hekim sayısının 2 katı hekim tarafından 24 saat izlenmekte. Ben oldukça bizim için de yoğun geçen süreçte hemşirelerimize anestezi teknikerlerimize tüm personele teşekkür ediyoruz” diye konuştu.
En Çok Okunan Haberler
- Op. Dr. Dericioğlu başında poşetle ölü bulundu
- 500 bin TL'nin aylık getirisi belli oldu
- Arnavutköy'de sürpriz hasat: Sanki hiç toplanmamış gibi
- Memurlar için yeni dönem başlıyor
- Suriye'de herkesin konuştuğu ölüm listesi
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- Marmaray'da seferler durduruldu!
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- Apple'dan 'şifre' talebine yanıt!
- Erdoğan'dan işgale 'isimsiz' tepki