Tayyip Erdoğan için soruşturma!
Hollanda'da muhalefetteki aşırı sağcı Özgürlük Partisi (PVV) Suriye'deki "terörist örgütleri desteklemekle" suçladığı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hakkında uluslararası soruşturma açılmasını istedi.
Ülkede bir süredir tartışılan ve aralarında Türkiye kökenli bir ismin de bulunduğu "cihat savaşçısı" eski askerlerin varlığı, resmi makamlarca doğrulandı.
Savunma Bakanı Jeanine Hennis - Plasschaert, Hollanda ordusunda görevli 3 eski askerin büyük olasılıkla Suriye'de ya da bir başka ülkede "cihat için savaştığını" bildirdi.
Geçtiğimiz günlerde Hollanda ordusunda eğitim görmüş eski bir askerin, Suriye'de Beşar Esad yönetimine karşı savaştığı basına yansıdı.
'İlk cihat savaşçısı Hollandalı'
El Kaide bağlantılı bir örgüt adına savaşan kişinin Yılmaz adlı Türkiye kökenli bir Hollanda vatandaşı olduğu vurgulandı.
Basına göre, "Askeri eğitimi olan ilk cihat savaşçısı Hollandalı" olan Yılmaz, 2009 - 2010 yılları arasında Kraliyet Kara Kuvvetleri'nde görev aldı.
Geert Wilders liderliğindeki PVV, bu haberler üzerine bir soru önergesi hazırlayarak konuyu parlamento gündemine taşıdı.
PVV önergesinde, Yılmaz adlı eski askerle ilgili iddiaların gerçek olup olmadığı soruldu. "Hollanda ordusunda eğitim gören kaç kişinin cihat için savaştığı" sorusunun yanıtlanması istendi.
Savunma Bakanı Hennis - Plasschaert, PVV'nin önergesine verdiği yazılı yanıtta, basında çıkan haberleri doğruladı.
Hollanda Savunma Bakanı, Türkiye kökenli Yılmaz adlı eski askerle birlikte toplam 3 eski ordu üyesinin "büyük olasılıkla Suriye'de ya da bir başka ülkede cihat savaşçısı" olduğunu bildirdi.
Hennis - Plasschaert, Yılmaz adlı eski askerin, Hollanda ordusunda genel askeri eğitimin yanı sıra iki kısa hazırlık eğitimi aldığını açıkladı.
Yılmaz'ın eğitimini başlangıç aşamasında yarım bıraktığını belirten Jeanine Hennis-Plasschaert, "Bu kişi hiçbir zaman operasyonlara katılmamış, muharip birimlerde görev almamıştır" bilgisini verdi.
Hollanda istihbarat birimlerine göre Suriye'de 100'den fazla Hollanda vatandaşı, muhaliflerin saflarında Esad rejimine karşı savaşıyor.
Bir süre önce Lahey merkezli olarak başlatılan operasyon sonucu, "cihat için adam topladıkları" gerekçesiyle çok sayıda kişi gözaltına alındı. Basına yansıyan bilgilere göre gözaltına alınanlar arasında Türkiye kökenli Hollandalılar da yer alıyor.
Hollanda Parlamentosu, "cihat savaşçısı" olduğu belirlenen kişilerin vatandaşlıktan çıkarılmasını tartışıyor.
'Ankara'yla ilişkiler gözden geçirilsin'
Özgürlük Partisi Hollanda hükumetinin Suriye'deki "İslami cihada" destek veren Türkiye ile ilişkilerini "gözden geçirmesini" istiyor.
PVV'li milletvekili Raymond de Roon tarafından verilen bir başka soru önergesinde de "Hollanda makamlarının, yabancı cihatçılar, özellikle de Hollandalıların Suriye'ye gidişini durdurma için Türkiye makamları nezdinde ne gibi girişimler yaptığı" soruldu
Raymond de Roon, özellikle İncirlik Üssü'nde konuşlu bulunan Patriot bataryaları konusundan rahatsız ve "Türkiye'deki Patriot füzeleri Erdoğan'ın radikal, provokasyon politikasına destek görevi yapmamalı" görüşünü savunuyor.
'Hollanda'dan cihada dolaylı destek'
De Roon, başbakan ve dışişleri bakanının yanıtlaması istemiyle hazırladığı soru önergesinde de Türkiye'ye yönelik sert eleştiriler yöneltti.
De Roon önergesinde, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile ilgili olarak Wall Street Journal gazetesinde yer alan, "Suriye'de kendi yolunu çizdi" değerlendirmesini anımsattı ve şu soruları gündeme getirdi:
"Türkiye'nin ulusal istihbarat teşkilatını Suriye'deki cihadı organize etmek için kullandığını ne zamandan beri biliyordunuz? Bizim Patriot füzelarimiz gerektiğinde Suriye'den gelecek saldırıya karşı Türkiye'ye gönderilirken bundan haberdar mıydınız? Bu haberlere rağmen Adana'ya gidip Patriot'larla fotoğraf çektirmeye zaman ayıran Başbakan Mark Rutte neden Ankara'ya gidip açıklama istemedi? Türkiye'nin politikasına arka çıkmak anlamına gelen Patriot misyonu devam ettiği sürece Hollanda'nın Suriye'deki cihatçılara destek olduğu görüşüne katlıyor musunuz?"
Hollandalı parlamenter, ülkesine maliyeti 42 milyon dolar olan Patriot bataryalarının süresinin uzatılmamasını, aksine füze savunma sisteminin çekilmesini De Roon'a göre Türkiye, "Kafa kesen cihatçılara silah, para ve tıbbi yardım vererek ateşle oynuyor."
Raymond de Roon önergesinde, El Nusra Cephesi gibi Suriye'de savaşan kimi şeriatçı örgütlerin Birleşmiş. Milletler (BM) tarafından "terör örgütü" olarak kabul edildiğini anımsattı.
De Roon, "Bunlara destek veren Türkiye Başbakanı Erdoğan ile MİT Müsteşarı Fidan için uluslararası hukuk çerçevesinde soruşturma başlatılması konusunda hemfikir misiniz?" dedi.
Uluslararası Af Örgütü'nün raporunda da, Türkiye'nin Suriye'deki muhaliflere yönelik desteğinin vurgulandığını belirten de Roon, şunları dile getirdi:
"Türkiye Dışişleri Bakanı Davutoğlu'na bu konuda neden açıklama yapmadığını soracak mısınız? Gerek NATO gerekse uluslararası kurumlar aracılığıyla Türkiye'nin cihatçılara verdiği desteğe dikkat çekmek için çağrıda bulunmaya hazır mısınız? Değilseniz, neden?"
Kaynak: BBC Türkçe
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- Colani’nin arabası
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Milletvekilleri Genel Kurulu terk etti!