TCDD tapeleri imha edilecek
Deniz Feneri soruşturması sonucu hazırlanan iddianamede, tapelerin saklanması yönünde karar verilmesine karşın savcılığın görüşme kayıtlarını imha etmesinin bir örneği, TCDD soruşturmasında yaşandı.
Ankara Başsavcılığı, 17 ve 25 Aralık dosyaları kadar geniş kapsamlı olduğu belirtilen TCDD ihalelerine fesat karıştırılmasına ilişkin yaklaşık 210 Milyon TL’lik yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasında, aralarında AKP’den milletvekili aday adayı olan TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman’ın da bulunduğu 52 şüpheli hakkında takipsizlik kararı vermişti. 3’ü TCDD çalışanı 5 kişi hakkında da “rüşvet almak ve vermek” iddiasıyla dava açan Başsavcılık, hazırladığı iddianamede, soruşturma kapsamında yapılan dinlemeler sırasında elde edilen ve bazı AKP’li Bakanlar ile üst düzey bürokratların rüşvet konuşmalarının yer aldığı iddia edilen tapelerin, dosyada delil olarak saklanmasına karar vermişti. Soruşturma savcılığının, bu karara karşın, 52 şüpheli hakkında verdiği takipsizlik kararına dayanarak söz konusu rüşvet konuşmalarının yanı sıra teknik takip görüntülerini de içeren 48 DVD’yi imha edeceği belirtildi.
İmha işlemi için takipsizlik kararının kesinleşmesini beklediği ifade edilen başsavcılığın, adli emanetteki çelik kasa içerisinde tuttuğu öğrenilen DVD’leri, delil olarak saklanması kararına karşın nasıl imha edeceği de merak konusu oldu. 52 şüpheli hakkındaki takipsizlik kararında herhangi bir şikâyetçi ismi bulunmazken, 5 kişiye yönelik iddianamede, Rahman Türkoğlu isimli bir kişi ihbarcı olarak yer alıyor. Savcılığın, rüşvet iddialarını ihbar eden Türkoğlu’nun ifadesine ise başvurmadığı belirtiliyor. Takipsizlik kararı, itiraz edilmemesi durumunda kesinleşecek ve skandal görüşmeler içeren, hatta rüşvet parasıyla umreye gidildiğine ilişkin kayıtların dahi bulunduğu ileri sürülen tapeler imha edilecek.
Bilirkişi 16 günde akladı TCDD Genel Müdürü Karaman’ın yanı sıra Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın özel danışmanı ve eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın bacanağı Cemalettin Haberdar’ın da adının karıştığı soruşturmada takipsizlik kararı verilmesine neden olan bilirkişilerin, dosyayla ilgili raporlarını yalnızca 16 günde hazırladıkları ortaya çıktı. Edinilen bilgiye göre savcılık, söz konusu dosya için emekli Sayıştay Uzman Denetçisi Abidin Şahin ve Salih Talu ile eski Sayıştay Başdenetçisi Hüseyin Işık’ı, 10 Kasım 2014 tarihinde raporlarını hazırlamak üzere görevlendirdi. 54 klasörden oluşan soruşturma dosyasını teslim alan 3 bilirkişi, görevlendirilme tarihlerinden 16 gün sonra 26 Kasım 2014’te “herhangi bir usulsüzlük yok” dedikleri raporlarını savcılığa sundu. Savcılık da bu rapora dayanarak, dosyanın en kritik isimleri hakkında takipsizlik kararı verdi. |
En Çok Okunan Haberler
- Nevşin Mengü hakkında karar
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Emekliye iyi haber yok!
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- MHP'den 'asgari ücret' önerisi
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu
- 'Kayyuma değil, halka bütçe'
- Arda Güler'in 2 asisti Madrid'e yetmedi
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!