TEB, altın çilek hapını mercek altına aldı
Türk Eczacıları Birliği Genel Sekreteri Harun Kızılay, "altın çilek" hapından numuneler aldıklarını ve analiz ettireceklerini belirterek, "İçeriğinde ilaç var mıdır, yok mudur? Yani gösterildiği gibi masum mudur, değil midir? Hepsi ortaya çıkacak" dedi.
Bartın'da 'altın çilek' hapının can almasının ardından, "Korkulan oldu. 'Altın çilek' hapı ölüm getirdi. Bu ne ilk ne de son olacaktır" başlıklı yazılı bir açıklama yapan Türk Eczacıları Birliği Genel Sekreteri Harun Kızılay, şöyle dedi:
"Türk Eczacılar Birliği olarak kısa bir süre önce yaptığımız basın açıklamasıyla 'altın çilek' isimli bitkisel kaynaklı ürünün sağlık üzerindeki ciddi tehlikeleri karşısında kamuoyunu bilgilendirmiş ve halkımızı bu konuda uyarmıştık.Yetkililer harekete geçmeyip, gerekli önlemleri acilen almazlarsa bu durum ne ilk ne de son olacaktır."
"Altın çilek" hapının halk sağlığı üzerinde oluşturacağı ciddi sağlık sorunlarına yönelik uyarıda bulunduklarını hatırlatan Kızılay, şöyle dedi:
"Türk Eczacıları Birliği olarak bu tür bitkisel kaynaklı olup da farmasötik forma getirilmiş ilaç formundaki ürünlerin yani ilaç ve ilaç etkisi gösteren ürünlerin tamamının sadece Sağlık Bakanlığı onayı ile sadece eczanelerden halka ulaştırılması gerektiğine inanıyoruz ve bu konuda büyük çaba sarf ediyoruz. Ancak bu tür ürünler maalesef hâlâ Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'ndan ruhsatlanmakta, büyük bir denetimsizlik nedeniyle internetten veya başka yerlerden gelişigüzel satılmaktadır."
Söz konusu meyve ile ilgili yeterli düzeyde bilimsel bir çalışma yapılmadığına işaret eden Kızılay, "Ürünün içeriğinde ne olduğuna ilişkin detaylı analizler yapılmamıştır" dedi. Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyeti'nin aldığı kararla Sağlık Bakanlığı ile birlikte hareket ederek, "altın çilek" hapından numuneler aldıklarını belirten Kızılay, şöyle dedi:
"Bu numuneleri analiz ettirdikten sonra, içeriğinde ilaç var mıdır, yok mudur? Yani gösterildiği gibi masum mudur, değil midir? Hepsi ortaya çıkacak ve bu soruların cevaplarını kamuoyuyla paylaşacağız."
İlaç formuna getirilen her türlü bitkisel ürünün, doktor tavsiyesi ve eczacı danışmanlığı olmadan, halk sağlığını düşünmeden sadece kâr amacıyla hareket eden internet sitelerinden alınarak tüketilmesinin insan sağlığı açısından büyük tehditleri de beraberinde getirdiğine işaret eden Kızılay, şöyle dedi:
"Bu ürünlerin satışı ve kullanımı konusunda yetkilileri acilen göreve davet ediyor ve tüm toplumu bir kere daha uyarıyoruz. Bir kere daha üstüne basa basa belirtmeliyim ki bitkisel kaynaklı ilaç formundaki tüm ürünler Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmalı ve denetlenmelidir."
En Çok Okunan Haberler
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- 35 milyon TL değerinde altın sikke ele geçirildi
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- 21 kişinin daha hastanelik olduğu ortaya çıktı
- Kayıp Amerikalı Suriye'de bulundu: 'Hacıyım' dedi...