Tecavüz olayından hüküm giyen memurları huzurevine atadılar

Karabük'teki Yücel Huzurevi'nde yaşananlar Türkiye'nin gündemine oturacak. Bir çocuğun tecavüze uğradığını kanıtlayan raporu saklayan iki memur, mahkeme kararına rağmen, valilik tarafından huzurevine atandı. İşte o günden bu yana yaşananlar 'huzurevi' tanımını yeniden yaptıracak cinsten...

Yayınlanma: 31.07.2014 - 11:28
Abone Ol google-news

Karabük'te 2008 yılında bir çocuk yurdunda gerçekleşen tecavüz olayı nedeniyle 2 yıl hapis cezası alan ve infazları ertelenen iki memur, aksi yöndeki mahkeme kararına rağmen Karabük'teki Yücel Huzurevi'ne müdür vekili ve müdür yardımcısı vekili olarak atandı. CNN Türk'ün haberine göre, bu atamanın ardından huzurevinde yaşlılara ve bazı çalışanlara yönelik ayrımcılık, baskı, tehdit iddiaları gündeme geldi.

TECAVÜZÜ KANITLAYAN RAPORU SAKLADILAR

Safranbolu'da bulunan Çocuk Esirgeme Kurumu'na bağlı bir yuvada zihinsel engelli bir çocuğa 2008 yılında tecüvüz edilmesi sonucu yargılananlar arasında yer alan; kurumun iki memuru Mustafa Demiral ve Mustafa Kabullar, yasalara aykırı şekilde kuruma getirdikleri doktor tarafından tecavüze uğrayan çocuğa genital muayene yaptırmış ve sonrasında da doktorun tecavüzü kanıtlayan raporunu, savcılık ve kolluk güçlerinden saklamıştı. Bu nedenle yargılanan iki isim, 2 yıl hapis cezasına çarptırıldı ve haklarında atanmadan yoksun bırakılmaları kararı verildi.

MAHKEME KARAR VERDİ, VALİLİK UYMADI

Mahkemenin bu kararına rağmen Demiral ve Kabullar, Karabük Valiliği tarafından 26 Haziran 2012'de Yücel Huzurevi'ne müdür vekili ve müdür yardımcısı vekili olarak atandı. Bu iki ismin kuruma atanmasının ardından huzurevinde yaşananlar 'huzur evi' sıfatını sorgulatır hale getirdi.

CNN Türk'te yer alan skandal iddialar madde madde şöyle

- 'Sigara bırakma, israfı önleme, kitap okuma' gibi çalışmalar son buldu.

- Daha önce yemekhanede birlikte yemekler yenirken, kurum müdürü Demiral'ın emriyle yaşlılar kaldıkları katta ve odalarında yemek yemeye başladı. Bu durum yemeğe inmeyi hem sosyalleşme hem de bir egzersiz olarak gören yaşlılardan birçoğunun hareketsiz kalmasına yol açtı.

- Yasa ve yönetmelikler gereği bir diyetisyen tarafından hazırlanması gereken yemek öğünleri, bir hemşire ile aşçı tarafından hazırlandı. İddiaya göre Demiral, şikayetçi olan yaşlılara, "Beğenmiyorsanız zıkkımın kökünü yiyin" diye çıkıştı. Yaşlıların dışarıda sokak hayvanlarına bakmaları yasaklandı. İnternet erişiminin sağlanması talebi dikkate alınmadı.

- 2008'de çocuk yurdunda yaşanan tecavüz olayında hüküm giyen ve kuruma vekaleten müdür yardımcısı olarak atanan Kabullar da iddialara göre, yaşlıların özel yaşamına müdahale etti, yaşlılara sürekli neden namaz kılmadıklarını sordu.

- Bazı personeli kayırdığı ileri sürülen Demiral, bu personelin usulsüzlüklerine ve aralarındaki bazı tür ilişkilere göz yumdu. Personelin bir kısmına mobbing uygulanmaya başladı. Demiral, "900 liralık köleler" diye hitap ettiği taşeron işçilere, işe girişte bir bildirim imzalattı. Bu bildirime dayanarak tazminatsız işten ayrılmanın önü açıldı.

Haberin tamamını okumak için tıklayın


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler