Telegram kullanan iPhone sahipleri neden endişe etmeli?
Mesajlaşma uygulaması Telegram'ın kurucusu Pavel Durov, AppStore’da ücretli uygulamalara yönelik yüzde 30’luk komisyon uygulamasının neden “her bir iPhone sahibini” endişe etmesi gerektiğini anlattı.
Pavel Durov, Telegram kanalından yaptığı açıklamada, Apple’ın uygulama tasarımcılarına yönelik uyguladığı fiyat politikası yüzünden tüm iPhone sahiplerinin tüm uygulamalar ve dijital alımlar için fazladan para ödemek zorunda kaldığını yazdı.
Durov, “Apple, telefonunu satın alırken sizden maliyetinden birkaç yüz dolar daha fazla para almasına rağmen her uygulama başına ona ekstra para ödüyorsunuz. Başka bir deyişle, ödeme yaptıktan sonra ödemeye devam ediyorsunuz” ifadesini kullandı.
Ayrıca Apple’ı uygulamalara sansür uygulamakla suçlayan Durov, şirketin yüzde 30’luk ‘vergi’ alabilmek için uygulamalar üzerinde tam kontrol kurduğunu belirterek, “Geliştiricilere, iPhone sahiplerine, belli içeriğin Apple’ın talebi üzerine onlar için kapatıldığını söylemeleri yasaklandı” dedi.
iPhone sahiplerini endişelendirmesi gereken üçüncü neden olarak gizlilik riskini gösteren Durov, tüm uygulamalar ve onlardan gelen bildirimlerin AppStore hesabına bağlanmasının, “eylemlerinizi takip etme fırsatı verdiğine” işaret ederek, “Apple hesabına bağlı kalmanız, yüzde 30’luk ‘vergiyi’ dayatmak için kullanılıyor. Bunun sonucu, açgözlülüklerinin bedelini gizli bilgilerinizle ödüyorsunuz” ifadesine yer verdi.
Apple’ın politikası yüzünden uygulamaların, yeni sürümleri çıktıktan birkaç gün ve hatta haftalar sonra yenilendiğine dikkat çeken Durov, Apple moderatörlerini “net bir sebep göstermeden” onay sürecini geciktirmekle suçladı. Telegram kurucusu, “Oysa komisyonlardan elde ettikleri milyarlara ek moderatörleri işe alabilirlerdi” diye yazdı.
Uygulama sahiplerinin ayrıca KDV, işçilerin ücretlerini, tasarım, ekipman ve pazarlama harcamaları yapmak zorunda olduğunu hatırlatan Durov’a göre, Apple’ın ‘vergisi’ olmasaydı birçok uygulama kârlı olabilirdi, ama bunun yerine aralarından bazıları iflas etti ya da “hiç ortaya çıkmadı”.
Birçok uygulamanın, maliyetleri karşılamak için kullanıcılara reklam sunmak zorunda kaldığını belirten Durov, “Apple’un politikası ekonomik olarak tüm internet endüstrisini, gizliliğin koruması açısından daha kabul edilebilir diğer iş modellerini kullanmak yerine verileri ve kullanıcıların dikkatini satmaya itiyor” şikayetinde bulundu.
Uygulama geliştiricilerinin Apple’a komisyon ödemek için harcadığı paraların, popüler uygulamaların iyileştirilmesine harcanabileceğini ifade eden Telegram kurucusu, “Bugün bu milyarlar, Apple’ın offshore hesaplarında tozlanıyor ve beşeriyete hiçbir faydası yok, oysa aynı zamanda bu parayı veren tasarımcılar, uygulamalarını iyileştirmek için kaynak aramak zorunda kalıyor. Bunun sonucu olarak iPhone sahipleri kalitesi daha düşük uygulamalar kullanmak zorunda” diye yazdı.
Kaynak: Sputnik
Video Haberler
-
İpi kopan paraşüt metrelerce yüksekte böyle sürüklendi
-
'Erdoğan ile oynuyorlar'
-
Ehliyetsiz sürücü ara sokakta takla attı
-
Ahmed Arif büstüne saldırı
-
'Yunanistan’a barış için gittik'
-
Tekme, yumruk ve dubalarla saldırdılar
-
Yamaçtan kopan kaya evin duvarını yıktı
-
Tehlikeli yolculuk kameraya işte böyle yansıdı
-
Görenler şoke oldu: Araç üzerinde tehlikeli yolculuk
-
Yardımına çevredeki vatandaşlar yetişti
En Çok Okunan Haberler
-
'Her şeye af geliyor'
-
'Peker cinayetin sır perdesini kaldırırsa...'
-
Binlerce Türk işçiye kapılar açılıyor
-
BDDK'den ticari kredi kullanımına dair yeni açıklama
-
Feci kaza: Çok sayıda ölü ve yaralı var
-
'AKP ve HDP arasında yeni bir çözüm süreci' iddiası
-
AKP'de değişim ve kabine revizyonu
-
'Bunu gör arkadaş...'
-
Akıl almaz kavga: Falçatayla saldırıp kulağından ısırdı
-
Erdoğan'ın adaylığıyla ilgili yorum