TEOG'da tam yapmak da yetmeyecek
İlk dönemdeki TEOG sınavlarında 4 bin 742 öğrenci tam yaptı. İkinci sınavlarda da binlerce birinci çıkarsa yerleştirmelerde büyük sıkıntı yaşanacak.
TEOG sınavlarının ilkinde 4 bin 742 öğrenci sınavı tam yaptı. Yani bu öğrencilerin tek yanlışları bile yok. İkinci sınavda da çok sayıda birinci çıkması yerleştirmelerde büyük sorun yaratacak.
Fen Bilimleri Dershanesi Rehberlik Koordinatörü Cihan Yeşilyurt, “Bu sıkıntının asıl sebebi TEOG sınavlarının ölçücülükten uzak bir içerikte hazırlanması. Gerçekten başarılı ve hak eden öğrenciyi seçmeye yönelik hazırlanmıyor. Yani tam yapan öğrencilerin bazıları en iyi ilk 5 Anadolu Lisesine bile giremeyebilir. Bu durum başarı düzeyi yüksek liselerin yapısını da değiştirecektir’’ dedi.
En büyük sorun
Yeşilyurt, TEOG sistemi hakkında öğrenci ve velilerin aklına takılan soruları yanıtladı.
Bu yıl TEOG sisteminde yaşanacak en büyük sorun nedir?
Yabancı özel okullara kayıt tarihi ile MEB yerleştirme sonuçlarının ilan tarihi arasındaki fark ciddi sorunlar yaratabilir. Geçen yıl da benzer sorunlar yaşanmıştı. Yabancı özel okul veya iyi bir Anadolu Lisesi tercih etme konusunda ikilemde olan öğrenciler birini seçmek zorunda bırakılmaktadır.
- Aileler tercihlerinde nelere dikkat etmeli? Tercih yaparken puana göre mi başarı sırasına göre mi yapmak gerekir?
Öğrencinin başarı yüzdelik dilimine uygun bir aralıktan tercih yapmaları ve 25 okulluk listeyi öğrencinin boşta kalma olasılığını en aza indirecek şekilde oluşturmaları gerekmektedir. Tercih yaparken, yüzdelik dilimdeki konum (yaklaşık başarı sırası), başarı puanı ve okul kontenjanları dikkate alınmalı.
Birinciler ne olacak?
- İlk sınavda 4 bin birinci çıkması bu yıl yerleştirmelerde sorun yaratır mı? İkinci sınavda da çok sayıda birinci çıkarsa bu durumda yaşanabilecek sorunlar nedir?
Tabii ki sorun yaratacaktır. Şöyle ki; Galatasaray Lisesi’nin 100 kişilik kontenjanı var. Bu öğrenciler nasıl seçilecek? Özel okullarda okuyan ve 6. 7. ve 8. sınıf notları 100 olan ve tam yapan öğrenci sayısı da azımsanmayacak kadar çok. Hatta geçen yıl TÜBİTAK dereceleri olan ve ek puan alan öğrenciler de vardı. Buradan da anlaşılacağı gibi MEB öğrencileri özel okula teşvik etmiş oluyor. Bir de bu sıkıntının asıl sebebi TEOG sınavlarının ölçücülükten uzak bir içerikte hazırlanması. Gerçekten başarılı ve hak eden öğrenciyi seçmeye yönelik hazırlanmıyor. Yani tam yapan öğrencilerin bazıları en iyi ilk 5 Anadolu Lisesine bile giremeyebilir. Bu durum başarı düzeyi yüksek Liselerin yapısını da değiştirecektir.
Ek puanın katkısı
- Ek puan hangi oranlarda yılsonu başarı puanına eklenecek?
Öğrencilerin, TÜBİTAK tarafından gerçekleştirilen uluslararası bilim olimpiyatları ve matematik olimpiyat sınavları ile proje yarışmalarına katıldıkları yıla ait yılsonu başarı puanına; yılsonu başarı puanının Altın madalya alan veya birinci olanlar için % 10’u, Gümüş madalya alan veya ikinci olanlar için % 9’u, Bronz madalya alan veya üçüncü olanlar için % 8’i, bu etkinliklere katılanlar için de % 7’si oranında ek puan eklenir.
Nakil süreci
- Sınavla öğrenci alan özel okullara kayıt yaptıran öğrenciler tercihte bulunabilir mi?
Bu durumda olan öğrenciler tercih bildiriminde bulunamayacaklar. Bu öğrencilere tercih ekranı açılmayacak. Ancak nakil sürecinde puanları doğrultusunda nakil başvurusunda bulunabilecekler.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Restoranlarda 'harcama limiti' uygulaması başladı