TOKİ konutları sele teslim: 9 ölü

Samsun'un Canik ilçesindeki Mert Irmağı'nın taşması sonucu oluşan su baskını dere yatağındaki TOKİ Kuzey Yıldızı Konutları'nı vurdu. Sel nedeniyle 6'sı çocuk 9 kişi yaşamını yitirdi. Felaketle ilgili toplanan TOKİ'den ise ilginç bir açıklama geldi: Aslında facianın önüne geçtik

Yayınlanma: 04.07.2012 - 06:05
Abone Ol google-news

Canik ilçesindeki Mert Irmağı'nın taşması sonucu, Gaziosmanpaşa Mahallesi'nde, iki derenin arasında yapılan 450 haneli TOKİ Kuzey Yıldızı konutlarının bazı bodrum katları sular altında kaldı.

Bu katlarda kalan ailelerin büyük bölümü kendi imkanlarıyla sel sularından kurtulmayı başarırken, bazı yurttaşlar bodrum katlarında mahsur kaldı. Sel baskını sonucu 6'sı çocuk 9 kişi yaşamını yitirdi.

Bu arada taşan ırmak üzerindeki köprülerden 1'i yıkıldı, park halindeki bazı araçlar sel sularına kapıldı. Heyelan tehlikesi nedeniyle Canik ilçesi mevkisinde trafiğe kapatılan Samsun-Ordu karayolu, yapılan çalışma sonucu sabaha karşı kontrollü geçişle araç trafiğine açıldı.

Bakan Bayraktar TOKİ'yi savundu: Hata yok

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Samsun'da sel olayının yaşandığı TOKİ Kuzey Yıldızı konutlarıyla ilgili gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, ''Biliyorsunuz, Samsun'da sel felaketi meydana geldi. Sekiz vatandaşımız hayatını kaybetti ve ve TOKİ binasının bodrum katında boğularak hayatlarını kaybettiler. Tam da böyle bir toplu konut ve dönüşümün yaşandığı bir dönemde, ortamda böyle bir olayın meydana gelmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?'' şeklindeki sorusu üzerine Bayraktar, ''Olayı bilmiyorum. Sabahleyin uçaktan indikten sonra gazeteden okudum. Olayı inceledikten sonra öğleden sonraki görüşmelerimizde cevap veririz'' diye konuştu.

Bakan Bayraktar, bir başka gazetecinin TOKİ konutlarının kentsel dönüşüm kapsamında yapıldığını hatırlatarak, ''Bundan sonraki kentsel dönüşümler böyle mi olacak? Yerin ne kadar riskli olduğu ölçülmeden mi yapılacak?'' şeklindeki sorusuna ise şöyle cevap verdi:

''Ölçümlemeler titizlikle yapılıyor da oradaki durum tam olarak nedir işin hemen başında yanlış konuşmamak lazım. İşi iyice bir etüt etmek lazım. Bu oluşumun neden kaynaklandığına iyice bir bakmak lazım. Çok değişik şeyler var. Önünün kapatılması olabilir. Başka türlü meseleler olabilir. Yani ona bakmak lazım. İşi bugün tetkik edeceğiz. Olayı etüt ettikten sonra olay nedir... Orada yoksa, yer seçiminde ve yapılaşmada bir hata olduğunu zannetmiyorum.''

 

TOKİ'den açıklama: Aslında facianın önüne geçtik

Facianın ardından olağanüstü toplanan TOKİ, toplantının ardından bir açıklama yaptı. "Aslında faciayı önlediğini" iddia eden kurum, yaptığı açıklamayla büyük tepki topladı.

TOKİ'den yapılan açıklama şöyle:

- Yıkımlar sonrasında plan kullanımları korunarak birinci etap 960 konut, ihalesi idaremizce gerçekleştirilerek, uygulaması tamamlanmış ve hak sahiplerine konut teslimleri gerçekleşmiştir.

- Bu bağlamda yapılan konutların tamamında ilgili çekme mesafelerine uyularak vaziyet planları oluşturulmuş ve can kayıplarının yaşandığı kapıcı dairelerinde ise Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin imar yönetmeliğinin 67’nci maddesi hükümleri uyarınca kapıcı daireleri oluşturulmuştur. Dolayısıyla proje, yürürlükteki plan ve yönetmeliklere tam olarak uygun icra edilmiştir.

- Ancak yerel yönetimler ile yapılan görüşmemiz ve yerinde dairemizce yapılan tespitler sonucu, 4 Temmuz’da Samsun’da yaklaşık 3,5 saat süren sağanak yağış sebebiyle önce DSİ tarafından ıslah edilmiş olmasına ve taşkın kotlarına göre oluşturulmuş olan tahkimat duvarları yapılmış olmasına rağmen, yağan bu yağışın sonucu Yılanlıdere’de debisi tahmin edilenden yüksek bir akış olduğu ve bu akışın etkisiyle sürüklenen toprak , taş, moloz ve ağaç parçalarını etkisiyle Mert ırmağı ile birleştiği noktada bulunan köprüyü tıkadığı ve bir taşkın meydana geldiği, bu taşkın kotlarının oluşturulan tahkimat duvarlarının kotunun aştığı ve sonuç olarak bu bölgede daha önce idaremizce inşa edilen 960 konutun bulunduğu alanı etkilediği görüldü. Yaşanan sel afeti, sadece TOKİ bölgesini değil, Yılanlıdere’nin güzergahındaki tüm alanları etkiledi.

"Facianın önüne geçilmiştir"

- Dikkat edilmelidir ki söz konusu alanda idaremiz eliyle uygulanan kentsel dönüşüm projesi sayesinde söz konusu taşkına yapısal olarak dahi dayanması mümkün olmayan eski yapıların yerine fen ve sanat kurallarına uygun sağlam ve dayanıklı konutlar inşa edilmesiyle facianın önüne geçilmiştir.

- İdaremiz 2’nci etapta bin 344 konut yapımına yönelik ihale gerçekleştirmiş olup yapım süreci devam ediyor. Böylece uyulama öncesindeki 2 bin 500 hak sahibinin konutlarının dönüşümü yapılmış olacak"

Hayatını kaybedenlerin kimlikleri açıklandı

Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, kentte yaşanan selde ölü sayısının 9'a yükseldiğini, kayıp olan 9 yaşındaki Berka Bütüner'i arama çalışmalarının sürdüğünü bildirdi.

Aksoy, yaptığı yazılı açıklamada Canik'e bağlı köylerden Gölalan, Adatepe, Murat, Gökçepınar, Düvecik, Başalan, Demirci ve Sarıbıyık köylerine ulaşılmaya çalışıldığını ancak bu köylerin Canik merkeziyle irtibatlarını sağlayan yollarda meydana gelen heyelan sebebiyle bu köylere ulaşmanın mümkün olmadığını söyledi.

Vali Aksoy, selde hayatını kaybedenlerle ilgili şu bilgileri verdi:

''Yağışlarda en çok etkilenen Canik ilçesi Cezaevi civarındaki konutlarının zemin katlarına sel sularının girmesi neticesi Kuzey Yıldızı konutlarında Kenan Yazıcı (34), Mücahit Yazıcı (14), Bedirhan Yazıcı (10), Hüseyin Yılmaz, Aziz Yılmaz ile Kirazlık mevkisi Petrol Ofisi dolum tesislerinde aracın sel sularına kapılması neticesi Emine Bütüner (36), Mihra Bütüner (6) ve Seher Özkan (22) hayatlarını kaybetmiştir. Denize sürüklenen araçta olduğu tahmin edilen 9 yaşındaki Berka Bütüner halen kayıp olup arama çalışmaları devam etmektedir. Arama-kurtarma çalışmaları devam ederken Mert Irmağı Bulvar Köprüsü yanında 45 yaşlarında Mehmet Yaylacıoğlu'nun cesedine ulaşılmış olup, bunun sonucu ölü sayısı 9'a yükselmiştir.''

İLGİLİ HABER İÇİN TIKLAYINIZ


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler