Tourette Sendromlu gence çirkin uyarı: Bir daha gelme müşteriler rahatsız oluyor

Eskişehir'de üniversite öğrencisi 24 yaşındaki Seyithan Sevinç, gittiği bir kafede 'Bir daha buraya gelme, müşteriler rahatsız oluyor' diye uyarıldı.

Yayınlanma: 20.10.2017 - 11:54
Abone Ol google-news

Eskişehir'de yaşayan ve birden fazla fiziksel tik ile en az bir vokal tik rahatsızlığı olan "Tourette Sendromu"na yakalanan 24 yaşındaki Seyithan Sevinç, Adalar bölgesinde gittiği bir kafede, hesabı ödeyip ayrılırken karşılaştığı çirkin muameleyi sosyal medya hesabından paylaştı.

 18 Ekim tarihinde Adalar bölgesinde gittiği 'Marpuç' adlı kafede yaşadığı rahatsızlık nedeniyle garson tarafından 'müşterilerimiz senin engel durumundan rahatsız oluyor senin bu kafeye bir daha gelmeni istemiyoruz' denilerek uyarıldığını söyledi.

 "KOLUMA GİRİP UYARDI"

 Aslen Siirtli olan ve Eskişehir'de yaşayan, yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle üniversite eğitimine ara vermek zorunda kalan Seyithan Sevinç, yaşadığı olayı Cumhuriye'e anlattı.

 Sevinç yaşadığı olayı şu sözlerle aktardı:

 "Doğuştan sinir sistemi bozukluğu olan Tourette Sendromu denen bir hastalığa sfahibim. İstemsizce ses tikleri ve bedensel hareket tikleri yapıyorum. Bu hastalığın kesin bir tedavisi yok beynimde tikleri minimalize etmek için bir pil var. Bu hastalık yüzünden hemen her gün sorun yaşıyorum. 18 Ekim günü Eskişehir Adalar mevkiinde bir kafeye oturmaya gittim. Hesabı ödedikten sonra garson kolumdan tutup benimle bir şey konuşmak istediğini dile getirdi. 'Buyrun konuşalım' dedim. Garson patrondan emir aldığını ve söyleyeceği şeylerin kesinlikle kendisine ait olmadığını ifade ederek etrafta bulunan müşterilerden hastalığım yüzünden şikayet gittiğini, bu yüzden patronun da durumdan rahatsız olduğunu ve bunu bana söylemesi gerektiğini ifade etti.

 Garsona engelli kartımı göstererek, 'Ben engelliyim bilerek yapmıyorum bu hareketleri' diyerek beynime bağlı beyin pilini gösterdim. 'Bazı Tourette Sendromlularda 'koprolali' denen istemsiz küfür etme var fakat ben küfür de etmiyorum' dedim. 'Yaptığınız hoş bir şey değil, ayıp. İnsan bunu yapar mı? Ne yapayım yani elimde değil doğuştan böyleyim' dedim. Patronla görüşmek istediğimi söylesem de mekandan ayrıldığını söyledi. 'Bana bunu dile getirerek müşterilerin şikayetini dile getirerek bir daha bu mekana gelme diyorsunuz resmen' dedim. Garson da 'Bu benim değil patronun sözleri' diye ekledi. 'O zaman patrona söyleyin yaptığı şey insanlık dışıdır, hoş değil. Ayıptır, utansın' dedim ve ayrıldım."

 "KOMŞULARI RAHATSZI EDERİM DİYE EV VERMEDİLER"

Tourette Sendromu nedeniyle zaman zaman benzer sorunlarla karşılaştığını söyleyen Seyithan Sevinç, "Daha önce de buna benzer olaylar geldi aslında başıma. Şimdi yaşadığım evden bir önceki evde apartman sakinleri beni yöneticiye 'Seyithan bizi rahatsız ediyor' diye şikayet etmişlerdi. O evden ayrılıp başka ev ararken bir ev sahibi komşuları rahatsız ederim gerekçesi ile bana evi kiraya vermedi. Bir defasında da bir kadın beni tacizci sanmıştı." diyor.

<video:848924>

"Tourette Sendromu" nedir?

Tourette Sendromu, (veya Turet Sendromu) Aynı şekilde kısa aralıklarla meydana gelen istemsiz, hızlı, âni bedensel tikler ve ses tiklerinin oluşturduğu nörolojik veya “nörokimyasal” kalıtsal bir rahatsızlıktır.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler