TRT'nin 'özel' kalemleri

Mehmet Aydın, Bülent Arınç, Mehmet Şimşek, Nimet Çubukçu'nun özel kalem müdürleri ve basın danışmanlarının yanı sıra valilikler ve belediyelerde aynı kadrolarda görev yapan isimler bir bir TRT'ye geçiyor.

Yayınlanma: 20.03.2011 - 10:54
Abone Ol google-news

İstisnai memuriyet kadrosu olan özel kalem ve basın müşavirliği kadroları, TRT’de kadrolaşmanın en önemli yolu haline geldi. Bakan danışmanlarının da bulunduğu çok sayıda kişi, binlerce yurttaşın kapısında kuyruğa girdiği TRT’ye atanmak için özel kalem müdürlüğü ve basın müşavirliğini basamak olarak kullanıyor. Son olarak TÜBİTAK’ta görevli Arif Koyuncu, Körfez Belediyesi’nde özel kalem müdürü olunca TRT kadrosuna geçti.

Binlerce kişinin kapısında kuyruğa girdiği, KPSS sınavlarında birbiriyle mücadele ettiği TRT’de, yandaş kadrolaşması için akıllara durgunluk veren bir formül zinciri kullanılıyor.

İstisnai memuriyet kadrosu olan ve KPSS gerektirmeyen özel kalem ve basın müşavirliği kadrolarına atanan isimler, hemen ardından TRT’nin kadrolu personeli oluyor. Bunun son örneği “Genel Müdür Müşaviri” kadrosu alan Arif Koyuncu’da kendini gösterdi. TÜBİTAK’ta yüksek lisans bursları ile ilgili birimde çalışan Koyuncu, 6 Mayıs 2010 tarihinde görevinden ayrıldı.

Koyuncu, görevinden ayrılır ayrılmaz, Körfez Belediyesi’nde özel kalem müdürü olarak işe başladı.

12 Mayıs 2010’da TRT’ye naklen geçiş yapmak için kuruma dilekçe veren Koyuncu, TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin’in 15 Haziran 2010 tarihli oluru ile kuruma girdi.

Koyuncu, atandığı tarih itibarıyla 6100 ek göstergeye ve özel hizmet tazminatı ve fazla mesai hariç 3 bin 33 lira brüt sözleşme ücretine sahip oldu.

Ancak Şahin’in Koyuncu’nun kuruma atanmasına ilişkin onay imzası, bir skandalı da ortaya çıkardı.

Şahin’in imzasının üzerinde 15 Haziran 2010 tarihi yer almasına karşın, atamaya onay isteyen yardımcısı Ahmet Koyuncu’nun imzasının üzerinde 18 Haziran 2010 yazması dikkat çekti.

Bakan danışmanları Şahin’in gözdesi

İbrahim Şahin’in genel müdürlüğü döneminde yaklaşık 150 kişiyi başka kurumlardan TRT’ye aldı. Bu kişilerin bir bölümünü de bakanlıkların özel kalem müdürlüğü ya da basın müşavirliği kadrosuna atananlar oluşturuyor. Bugüne kadar bu yöntemle kadroları TRT’ye alınan isimlerden bazıları şunlar:

* Süleyman Erdal / Genel Müdür Müşaviri: 17 Aralık 2002’de Başbakanlık’ta özel kalem müdürü olarak başladı. Devlet Bakanı Mehmet Aydın’ın Özel Kalem Müdürü.

* Erkan Durdu / Müdür: Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın Basın Danışmanlığı görevini yürütüyor.

* Rukiye Karacaaltıncaba / Strateji Uzmanı: Halen Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu’nun basın müşavirliğini yapıyor.

* Birol Uzunay / Genel Sekreter Yardımcısı: Genel Müdür uzmanı olarak TRT’ye alındı, daha sonra Genel Sekreter Yardımcısı olarak atandı. 2005 yılında Bayındırlık Bakanlığı Basın Müşaviri olarak memuriyet kadrosuna geçti. 2008 yılı Şubat ayında TRT’ye alındı.

* Çetin Tüzün / Strateji Uzmanı: 2005 yılında Batman Valiliği özel kalem müdürü olarak çalışmaya başladı. AKP Batman Milletvekili Ahmet İnan’ın danışmanı iken kadrosu TRT’ye alındı.

* Ertan Ömeroğlu / Strateji uzmanı: Kanal 7 muhabiriydi. 2007 yılında Milli Eğitim Bakanlığı’nda Özel Kalem Müdürü yapıldı sonra TRT’ye alındı.

* Ahmet Turan Ayhan / Strateji Uzmanı: 2007 yılının Aralık ayında Kültür ve Turizm Bakanlığı Basın Müşaviri olarak atandı. 2008 Mayıs ayında TRT’ye atandı. Bakanlıktaki görevinden önce Zaman Gazetesi’nde editör olarak çalışıyordu.

* Sibel Tokgöz / Strateji Uzmanı: 7 Nisan 2008’de Başbakanlık’ta özel kalem müdürü olarak çalışmaya başladı. Devlet Bakanı Mehmet Şimşek’in Basın Müşavirliği’ni yaparken 4 ay sonra 3 Temmuz 2008’de TRT’ye alındı. Türkiye Gazetesinin AKP muhabiriydi.

* Mualla Ayşegül Kumrulu: 2007 yılının Mayıs ayında Çorum Valiliği özel kalem müdürü olarak çalışmaya başladı. 23 Aralık 2008 tarihinde TRT’ye atandı.

* Ali Güney: 13 Ocak 2009 tarihinde ASKİ Genel Müdürlüğü’nde özel kalem müdürü olarak çalışmaya başladı. Yaklaşık üç ay sonra 3 Mart 2009 tarihinde TRT’ye geçti.

* Volkan Metin: 3 ay süreyle Uşak Valiliği’nde Özel Kalem Müdürü olarak görev yaptı, ardından TRT’ye geçti.

* Yalçın Salay: Başbakanlıkta özel kalem müdürü olarak görev yaptı, ardından Yapım ve Yayın Elemanı olarak TRT’ye geçti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler