TSK’deki siviller haklarını arıyor

Milli Savunma Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı ve kuvvet komutanlıklarında görevli yaklaşık 25 bin sivil memur, askerlerle aynı hakları alamamaktan ve eşitsizlikten şikayet ediyor.

TSK’deki siviller haklarını arıyor
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 08.12.2018 - 21:00

Bakanlık ve TSK’de örgütlü olan, 7 bine yakın üyesi bulunan Savunma ve Güvenlik Destek Hizmetleri Sendikası (Savdes-Sen); orduevi, askeri gazino, yaz kamplarına alınmadıklarını, servislerde oturma sırası adı altında ayrımcılığa uğradıklarını belirterek taleplerini bakanlığa iletti. 

81 ilde örgütlü olan Savdes-Sen, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından TSK’de FETÖ gerekçesiyle yapılan ihraçların en az olduğu kesimi temsil ediyor. 7 bine yakın sivil memurun kayıtlı olduğu sendikanın yalnızca 50 kadar üyesi ihraç edildi. Darbe girişiminin ardından TSK’de yaşanan binlerce ihraç sonrası sivil memurların yükü daha da arttı. Ancak memurlar, verdikleri emeklere karşılık haklarını alamamak ve TSK’nin olanaklarından yararlanamamaktan şikayetçi. Sendika, yetkililerin dikkatini çekmek için birçok eylem de yaptı. Askerlere son yapılan zamda sivil memurların dışarıda tutulmasını protesto eden Savdes-Sen’e bağlı sivil memurlar, MSB ve Genelkurmay’da bir ay personel yemekhanesine gitmedi. Sendikanın Genelkurmay Kavşağı’ndaki reklam panosuna vermek istediği ve üzerinde “Bizi niye ayırdınız” yazılı reklam ise şirket tarafından “sakıncalı” bulunarak yayımlanmadı.

Sendikanın talepleri...

Savdes-Sen, MSB’ye de ilettiği talepleri raporlaştırarak basınla paylaştı. Bu talepler özetle şöyle:

-Sivil devlet memurlarının statülerinin yeniden düzenlenmesi. Devlet Memurları Yasası’nın 36. maddesine “Savunma ve Güvenlik Hizmet Sınıfı” eklenmeli. MSB’ye taslak olarak sunulan “Sivil Devlet Memurları Yönetmeliği” çıkarılmalı.

-Fiili hizmet zammı süresi MSB ve Genelkurmay’da görevli sivil devlet memurlarına da verilmeli.

-Milli Savunma Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı ve kuvvet komutanlıklarında görevli sivil devlet memurlarının sosyal ihtiyaçlarını sağlamak üzere, sivil devlet memurları ve ailelerinin; orduevi, askeri gazino, yaz-kış dinlenme kampları gibi tesislerden herhangi bir kısıtlamaya bağlı kalmaksızın tam üye sıfatıyla faydalandırılması sağlanmalı. Bu amaçla yasa değişikliği yapılmalı.

-Sivil memurlar, “Silah taşınmasına izin verilen kamu görevlileri” kapsamına alınmalı.

-Boş olan A Tipi Milli Savunma Uzmanlığı kadrolarına, kurum içindeki tecrübeli ve yetişmiş memurlar arasından yapılacak sınavla yüzde 30 oranında atama yapılmalı.

-Servislerde oturma sırası adı altında uygulanan personel ve statü ayrımcılığına son verilmeli.

-Bazı birlik ve kurumlarda; tören, iş dağılımı gibi adlarda sivil memurların askeri personel ile birlikte yaz-kış, erkek-kadın demeden takım elbiseli içtimaya çıkarılması uygulanmasına son verilmeli.

-Memurlara, yaptıkları fazla çalışma karşılığında, fazla çalışma ücreti veya izin verilmesi sağlanmalı. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler