Tunceli bu yaz iki kere yandı!

Çatışmaların tedirginliğiyle yaşamaya çalışan Tunceli halkını dedikodu daha çok korkutuyor. Söylentilere göre IŞİD, bölgede eylem planlıyormuş. Kentteki araçlara şüpheyle bakıyorlar.

Yayınlanma: 07.08.2015 - 22:57
Abone Ol google-news

Tunceli’ye geldiğimiz Perşembe sabahından akşam üstüne kadar Pülümür yolu trafiğe kapalıydı. Yakılan araçları çeken Valilik yolu açtı. Ancak akşam Kutu Deresi’ni birkaç kilometre geçtikten sonra Alacık mevkiinde PKK, 100 kg.lık bir bombayı yol üzerinde patlatınca açılan derin çukur nedeniyle yol yeniden ulaşıma kapandı. Bizim çocukluğumuzda da Pülümür yolu çok sık ulaşıma kapanırdı. Ama sadece kış aylarında çığ düştüğü zamanlar. O nedenle bu derin vadinin pek çok noktasına çığ tünelleri yapıldı.

Sabah yolun yeniden açıldığı haberi gelince taksiyle Pülümür’e kadar bir keşif gezisine çıktık. Harçik Çayı boyunca uzanan plaj kafelerda boş şezlonglar ve masalar bölgedeki durumun vahametini özeti gibiydi. Taksi şoförü Bilal, “Hocam çok değil bir hafta öncesine kadar bu kafelerde bir tane boş sandalye ve şezlong göremezdiniz. Olaylar başlayınca herkes ayağını çekti” diyor.

Pülümür’e kadar gitmişken “dağ köylerindeki ahalinin hali nicedir” niye meraklanıp Dereboyu ve Sağlamtaş köylerinin bulunduğu dağ yoluna saptık. Asfalttan 9 km.lik toprak yoldan dağa doğru tırmandıktan sonra Dereboyu köyüne ulaştık. Bu köye en son 2010’da gelmiştik. Aile dostlarımız Hüseyin ve Hatun Yıldız bizi karşısında görünce şaşkınlıktan donakaldılar. “Siz nerden çıktınız böyle. Hani yol kapalıydı” diye sorgu sual faslından sonra taze pişen ekmeğin başına çömeldik. Yolun kapalı olması onları da etkilemiş olmalıydı diye bu kez biz sorulara başladık. “Bizim Tunceli ile işimiz yok” diye söze başladı Hatun Yıldız. Alışverişi Pülümür’den yapıyorlarmış. Ama ama o yol da kapanır endişesiyle ihtiyaçlarını toplu alıyorlarmış. Yalnız yolun kapalı olması nedeniyle çok istedikleri halde Düzgün Baba ziyaretlerini sürekli ertelemek zorunda kalmaktan yakınıyorlar.

Dönüş için yolunda Kutu Deresi’ne vardığımızda karşı tepelerde gelirken gördüğüm dumanların diğer tepeye de sıçradığını görüloruz. Ormanlar cayır cayır yanıyordu. Sadece burası değil Hozat civarında da ormanlık alanların pek çok noktasında yangın haberleri geliyordu.

Arılar için kalmışlar

Biz Pülümür’e doğru hareket ederken CHP Hatay Milletvekili Hilmi Yarayıcı, CHP İl Başkanı Ali Rıza Güder ve Hozat Belediye Başkanı Celalettin Polat da Hozat’ın Geyiksuyu bölgesinde yaylacılar ve arıcıların özel güvenlikli bölgede mahsur kalması nerdeniyle incelemelerde bulundular. Özellikle arıcıların bal sağım zamanı taşınma nedeniyle arılarının ölebileceğini, o nedenle jandarmanın uyarısına rağmen bölgeyi terketmeme kararı aldıklarını iletmişler.

Tunceli bir yandan bu çatışmaların verdiği tedirginlikle yaşarken diğer yandan bir şehir efsanesiyle çalkalanıyor. Güya IŞİD bölgede kanlı bir eylem planlıyormuş. Bu konuda sağlam bir delil gösterilmese de bu dedikodu hayli etkili olmuş. Kente girip çıkan her G.antep plakalı araca şüpheyle bakar olmuşlar. Gurbetçilerin Tunceli’ye bu yıl gelmeyişlerinde bu Işid söylentisinin de payı büyükmüş. Kahvede konuştuğumuz yaşlı bir Tuncelili “Bir bu eksikti. Az derdiğimiz vardı bir de IŞİD korkusu sardı şehri” diyor.

Tunceli, bu yazı hem can korkusu hem de gelirden yoksun olarak geçiriyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler