Tunceli direniyor

19. Munzur Kültür ve Doğa Festivali’nde doğa katliamı vurgusu.

Yayınlanma: 05.08.2019 - 22:52
Abone Ol google-news

19. Munzur Kültür ve Doğa Festivali kapsamında gerçekleştirilen panellerde endemik bitkilerin yer aldığı ve doğal yaşamın korunduğu Tunceli Munzur Dağları’nın da aralarında bulunduğu birçok alanda maden faaliyetleri yeniden gündeme geldi. Halihazırda 145 maden projesinin bulunduğu kentte verilen bu ruhsatlardan bir kısmı Munzur Gözeleri, Munzur Suyu, Mercan Vadisi, Kırk Merdiven Şelaleleri, Tülin Tepe, Tepecik ve Pulur höyüklerini içine alan 43 bin hektarlık alanda ilan edilen Munzur Milli Parkı’nın bir bölümünü de içine alıyor. Arama ruhsatı verilen saha 42 bin hektar büyüklüğündeki Munzur Milli Parkı’ndan daha büyük bir saha. Arama ruhsatı verilen sahanın bir kısmının, florasında bin 900 çeşit bitki tespit edilmiş, bunlardan 43 çeşidi Munzur Dağları’na, 227 çeşidi Türkiye’ye özgü endemik türlerden oluşuyor.

Yeni bir ruhsat yok
Munzur Koruma Kurulu Temsilcisi Hasan Şen, gündeme gelen maden ruhsatlarının daha önce verildiğini, şuan için bölgede yeni bir maden ruhsatı verilmesi ve maden için bir çalışmanın söz konusu olmadığını belirterek “Bu ruhsat tüm Dersim dağları için verilmiş. Toplumun itirazı ve tepkisi sonucu geri adım atıldı” dedi. Bölgede gerçekleştirilmek istenen altın, bakır, gümüş, molibden, kurşun, çinko ve krom gibi madencilik faaliyetleri sonucunda; kentin tamamının olumsuz etkileneceğini belirten Şen, “‘Ovacık, Hozat, Çemişgezek ve Dersim merkez sınırları arasında yer alan 44 bin hektarlık devasa bir alandaki ormanlık alanın tamamına yakınının yok edilmesi ve yapılacak kazılar ve açılacak dev çukurlarla madenlere ulaşılması hedeflenmektedir” dedi. Tunceli’nin Türkiye’nin en büyük kazı çalışmalarının yapıldığı yere dönüşeceğini kaydeden Şen, şöyle devam etti: “Madenlere ulaşmak ve ayrıştırmak için kullanılacak siyanür başta olmak üzere her türlü ayrıştırıcı kimyasallar toprağımızı, suyumuzu, havamızı, bitkilerimizi, canlılarımızı ve bizi zehirleyecektir. Bu alanlar içerisinde etkilenme sahasına giren 30’u aşkın köy ve mezra tamamen haritadan silinecektir. Bugün Dersim coğrafyası için ortaya atılan bu yıkım projelerine hep birlikte dur dememiz gerekiyor. Bu konuda herkese sorumluluk düşüyor.” Tunceli Baro Başkanı Kenan Çetin de maden arama sahalarından etkilenecek köylülerle çalışma yapacaklarını aktardı.

Tunceli’deki maden projeleri

1. Ovacık Topuzlu köyü. Ruhsatlandırılan alanın büyüklüğü: 70.240 dönüm. Çıkarılması planlanan madenler: Altın, bakır ve molibden ocağı haritadan silinecek alanlar: Cevizlidere, Karataş ve Söğütlü köyleri.

 

2. Ovacık Karayonca köyü. Ruhsatlandırılan alanın büyüklüğü: 116.250 dönüm. Çıkarılması planlanan madenler: Altın, Bakır ve Molibden Ocağı Haritadan silinecek alanlar: Aşlıca, Sarısaltık, Kurukaymak, Yüceldi, Buzlutepe ve Uzundal köyleri. 

3. Ovacık Karaoğlan köyü. Ruhsatlandırılan alanın büyüklüğü: 10.710 dönüm Çıkarılması planlanan madenler: Bakır, Kurşun ve Çinko Madeni Haritadan silinecek alanlar: Doludibek ve Aktaş köyleri.

4. Ovacık Topuzlu Köyü. Ruhsatlandırılan alanın büyüklüğü: 65.210 dönüm. Çıkarılması planlanan madenler: Bakır Ocağı Haritadan silinecek alanlar: Halitpınar, Karataş, Kozluca, Bilgeç.

5. Tunceli Geyiksuyu köyü. Ruhsatlandırılan alanın büyüklüğü: 171.070 dönüm Çıkarılması planlanan madenler: Bakır ve Gümüş Madeni Haritadan silinecek alanlar: Geyiksuyu, Atadoğdu, Taşıtlı, Uzundal, Karaoğlan, Aşlıca, Garipuşağı, Aktaş, Elgazi ve Aktaş köyleri. 

6. Pertek Kolonkaya köyü bölgesinde 1960 hektarlık bir sahada krom madeni işletme ruhsatı alındı.

7. Pertek Tozkoparan projesi için ruhsatlandırılan alanın büyüklüğü ise 1982 hektar. Pertek ilçesi Yeniköy-Akbayır köyleri (Cankurtaran) bölgesinden yer alan tepelerden başlayacak olan proje sınırları Tozkoparan köyü hudutlarının da bir kısmını içine alarak Çevirme ve Günboğazı sınırlarına kadar uzanacak. Bu sahada bakır, gümüş gibi önemli maddenler için çalışmalar yürütülüyor.

8. Ovacık ilçesi Kızık Köyü bölgesinde yürütülecek madencilik çalışmada altın ve gümüş madeni aramak ve çıkarmak için 819 hektarlık bir sahada ruhsat alındı.

9. Pülümür ilçesi ile Ovacık ilçeleri arasında krom ve bakır madenciliği projeleri... 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler