Tüp Bebekte Başarısızlık Nedenleri

Prof. Dr. Cem Fıçıcıoğlu başarısız tüp bebek nedenleri hakkında bilgi verdi.

Tüp Bebekte Başarısızlık Nedenleri
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 24.11.2015 - 15:59

Tüp bebek tedavisi çiftler için oldukça stres dolu süreçtir. Özellikle de üçten fazla başarısız tüp bebek denemesi olan çiftler için tüp bebek tedavisi stres kaynağı olarak algılanabilmektedir. Ancak günümüzde teknolojik imkanların geliştirilmesi ve yeni yöntemlerin kullanılması ile kısırlık sorunlarının %80’i yardımcı üreme yöntemleri ile çözülebilmektedir.
İyi kalitede embriyo transfer edilmesine rağmen üç denemede de başarı sağlanamaması durumuna ‘’tekrarlayan tüp bebek başarısızlıkları’’ adı verilmektedir.

Tekrarlayan tüp bebek başarısızlıklarının nedenleri nelerdir?
Tüp bebek tedavisinde başarı, birçok faktöre bağlıdır. Çiftin beslenme düzeni, uyku düzeni hatta stres yoğunluğu bile başarıyı etkileyebilmektedir. Başarı sağlayamayan çiftlerin detaylı bir değerlendirmeden geçmesi gerekmektedir. Başarısızlığa yol açan faktörler ise:

•      Birincil nedenler
Transfer edilen embriyonun genetik yapısı ile ilgili problemler olabilmektedir. Bunun dışında çifte uygulanan tedavi protokolü uygun olmayabilir. Embriyonun muhafaza edildiği ve geliştirildiği laboratuvar ortamının da teknolojik altyapısının oldukça iyi olması gerekir. Aksi halde tedavi başarısızlıkla sonuçlanacaktır.

•      İkincil nedenler
Kısırlığa yol açan rahim yapısındaki bozukluklar, miyom, polip, enfeksiyona bağlı gelişen rahim hastalıkları ve kürtaj, daha önce geçirilmiş cerrahi işlemlerden dolayı oluşan yapışıklıklar, embriyo transferini olumsuz etkileyen pıhtılaşma fonksiyonları embriyonun tutunmasını engelleyerek tüp bebek denemelerinin başarısızlık ile sonuçlanmasına yol açar.

•      Üçüncül nedenler
Kısırlık problemi yaşayan anne adaylarının %40’ında çikolata kisti mevcuttur. Bununla beraber tüplerde oluşan enfeksiyonlar, karın iç bölgesinde oluşan yapışıklıklardan dolayı da tüp bebek tedavisi başarısızlık ile sonuçlanabilir. Tüplerin tıkanması ve şişmesi durumunda (hidrosalpenks) tedaviye başlamadan önce mutlaka sorun giderilmelidir.

Tekrarlayan tüp bebek başarısızlıklarından sonra ne yapmalı?
Başarısızlığa yol açan faktör tespit edilmeden diğer denemeye başlanmamalıdır. İlk olarak bu duruma yol açabilecek sistematik ve genetik faktörler değerlendirilmelidir.  Bu amaçla da çoğunlukla kromozom tetkitleri,  genetik olarak oluşan pıhtılaşmalar ve immunolojik değerlendirmeler yapılmaktadır. Bu araştırmalar neticesinde çiftte kromozom problem saptanmış ise transfer edilecek embriyolara transfere başlamadan önce preimplantasyon genetik tarama testlerinin yapılması gerekir. Bu tarama ile amaç kaliteli embriyoları belirlenmesi ve seçilmesidir. Seçilen embriyoların transferi ile gebelikte başarı sağlanabilmektedir.
 
Bunun dışında şayet rahim içerisinde fonksiyon bozuklukları mevcut ise histeroskopi ve laporoskopi yöntemlerine başvurmak da faydalı olabilmektedir. Sorunun tespiti yapıldıktan sonra uygun bir tedavi protokülü ile çiftin bebek sahibi olması başarılabilmektedir.
 
Kaynak: http://www.cemficicioglu.com.tr/tup-bebek/tup-bebekte-basarisizlik-nedenleri


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler