Tüpraş dünyaya rakip oldu

3 milyar dolar yatırımla tek seferde gerçekleştirilen en büyük sanayi yatırımı olan Tüpraş Fuel Oil Dönüşüm Tesisi resmen açıldı. Tesis, Türkiye’nin cari açığını yıllık 1 milyar dolar düşürecek. Ömer Koç’a göre yeni tesis Tüpraş’ı dünya rafineri sektöründe önemli bir konuma getirecek.

Yayınlanma: 16.12.2014 - 05:00
Abone Ol google-news

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi M. Koç, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa V. Koç ve Petrol İş Sendikası Başkanı Mustafa Öztaşkın’ın da katıldığı açılış törenide konuşan Tüpraş Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç, törende yaptığı konuşmada, “Ülkemiz için çok çalışmak, yatırım yapmak, üretmek, istihdam sağlamak ve vergi vermek öncelikli hedefimizdir” dedi. Özelleştirme sonrasında, Tüpraş’ın Koç Topluluğu bünyesinde geçen son 9 yılında toplam 5.2 milyar dolarlık yatırım yaptığını anlatan Koç, yeni tesisin Tüpraş’ı dünya rafineri sektöründe önemli bir konuma getireceğini vurguladı. Koç, “Fuel Oil Dönüşüm Tesisi yatırımı, başta motorin olmak üzere, ithal edilen katma değerli ürünlerdeki yerli üretimimizi arttırması neticesinde ülkemiz ekonomisine önemli katkı sağlayacak. Tesisimizin üretime geçmesi ile ülkemizin cari açığını yıllık yaklaşık 1 milyar dolar mertebesinde düşürmesini bekliyoruz. Bu yatırımın aslında yeni bir rafineriye eşdeğerdir” açıklamasını yaptı.

Tüpraş Genel Müdürü Yavuz Erkut da toplam 17 ünite, depolama tankları ve 780 metre uzunluğundaki iskeleden oluşan Fuel Oil Dönüşüm Tesisi’nin inşaa ve montajında 10 bin kişinin istihdam edildiğini söyledi. Tüpraş’ın uluslararası rekabet gücünü artıracak yeni Fuel Oil Dönüşüm Tesisi’nin devreye girmesi ile birlikte mevcut 4 rafinerinin maksimum kapasiteyle çalışacağını vurgulayan Erkut, bu doğrultuda 2015 yılında 28 milyon ton ham petrol işlemeyi hedeflediklerini kaydetti.

 

Algı operasyonuna rağmen açtık

Tesisin açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan da, “Bu yatırımı 10 milyar dolar gibi düşünmek mümkün. Bakü-Tiflis-Ceyhan hattı, TANAP boru hattının devreye alınması ve Akdeniz ve Karadeniz’de 44 milyar dolarlık 2 nükleere yapılacak yatırım ile gücümüze güç katıyoruz. İçerde ve dışarda algı operasyonlarına rağmen 3 milyar dolarlık bir tesisinin açılışını yapıyoruz kervan yürüyor” dedi.

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da, ham petrol varil fiyatının düşmesinin 35 milyon varil ham petrol kullanan bir ülke olarak önemli bir durum olduğunu anlatarak, “Vergi hariç uluslararası piyasada yüzde 44 lük bir düşüş yaşandı. Bizde yüzde 42.1 civarında oldu, bunu sanayicimize vatandaşımıza yansıttık. Aradaki 2 dolarlık fark dolar kuru farkıdır” iddiasında bulundu.

Ö


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler