TÜRGEV ÇYDD'den daha eşit!
Recep Tayyip Erdoğan’ın çocuklarının ve akrabalarının yönetimindeki TÜRGEV ile ÇYDD’ye hükümetin yaklaşımındaki farklar dikkat çekiyor.
Başta oğlu Bilal ile kızı Sümeyye Erdoğan olmak üzere Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yakınlarının ve akrabalarının yönetimindeki TÜRGEV ile ÇYDD’ye hükümetin yaklaşımındaki farklar dikkat çekiyor. Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı’na yapılan bağışlar, Bakanlar Kurulu kararı doğrultusunda vergiden düşülürken, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği 4 milyon lirayı bulan vergi cezalarıyla boğuşuyor. ÇYDD, projeleri için her yıl il dernekler müdürlüğünün kapısında beklerken, TÜRGEV’in böyle bir izin için başvuru bile yapması gerekmiyor. AKP’li belediyelerin, bakanlıkların ve kamu kurumlarının TÜRGEV’e sıcak yaklaşımı ve arazi tahsisleri birer birer ortaya çıkarken, vakfın vergi avantajı dikkat çekiyor. Bakanlar Kurulu’nun 26 Eylül 2011 tarih 2292 sayılı kararıyla “vergi muafiyeti statüsü” kazanan TÜRGEV’e yapılan bağışlar, vergiden düşülebiliyor. Buna karşın ÇYDD, pos cihazları ve kredi kartıyla yapılan bağışlara uygulanan vergi cezalarıyla mücadele ediyor. ÇYDD’ye kesilen vergi cezası 4 milyon TL’yi buluyor. Maliye’nin iki derneğe yaklaşımındaki fark, bağış toplama izinlerine de yansıyor. ÇYDD Genel Başkanı Prof. Dr. Aysel Çelikel, kamu yararına çalışan dernek ve vakıflar arasında ayrımcılık yapıldığını vurguladı. ÇYDD’nin projeleri için düzenli olarak il dernekler müdürlüğünden izin alması gerektiğini, ancak TÜRGEV ve benzer vakıfların Bakanlar Kurulu kararına dayanarak bundan muaf tutulduğunu söyledi. Kendilerinin de aynı hak için Bakanlar Kurulu’na başvurduğunu ancak reddedildiklerini kaydeden Çelikel, şunları söyledi:
“Biz, örneğin ‘Baba beni okula gönder’ projesine bağış toplamak için il dernekler müdürlüğünden talepte bulunmak ve bunun için süreli izin almak zorundayız. Üstelik her sene projelerimiz için izin yenilemeye çalışıyoruz. Ne kadar bağış geldiğini bildiriyoruz, onlar bizim belgelerimizi inceliyor. Bu işlem 1-2 ay sürüyor. Bu süre zarfında kimse bize bağış yapamıyor. Oysa Bakanlar Kurulu kararı gereği TÜRGEV’in böyle bir izne ihtiyacı yok. ÇYDD olarak aynı statü için Bakanlar Kurulu’na başvurduk, ancak kabul görmedi. Bir kitaba, ya da satılan bir ürüne ‘Geliri ÇYDD’ye aittir’ logosu koymak da aynı şekilde. Biz izin için koştururken, TÜRGEV ve benzeri kuruluşlar, haklarında bir kerelik verilen Bakanlar Kurulu kararıyla bu işlemi izinsiz yapabiliyor. Bu resmen ayrımcılıktır.” Çelikel, “Bize yapılan ticari kazanç suçlamasının diğer vakıflara yapıldığını zannetmiyorum. Çelenk bağışını vergilendirme uygulamasını yalnızca bize yapıyorlar” diye konuştu.
Erdoğan'a yalanlama
Başbakan Erdoğan’ın belediyelerin TÜRGEV’e verdiği arazileri savunurken ÇYDD’yi suçladığını anımsatan Çelikel, “Biz hiçbir belediyeden böyle yardımlar almıyoruz. En fazla bize konferans için salon tahsis etmişlerdir. Aksine biz, yaptığımız yurtları Milli Eğitim Bakanlığı’na, üniversitelere devrediyoruz. 36 yurdumuzun üçü dışındakiler MEB ve üniversitelere devredilmiştir. Son olarak Konya Ereğlisi, Doğubayazıt ve Trabzon’un ardından Fatsa’da yaptırdığımız yurdu da MEB’e devrettik. Biz değil, MEB işletiyor” dedi.
En Çok Okunan Haberler
- Nevşin Mengü hakkında karar
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- Emekliye iyi haber yok!
- MHP'den 'asgari ücret' önerisi
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu
- 350 bin 757 kez 'yazı-tura' atıldı... Sonuç şaşırttı!
- 'Kayyuma değil, halka bütçe'