TÜRK-İŞ binasını işgal
Dün İstanbul 1. Bölge Temsilciliği, bugün İzmir 3. Bölge Temsilciliğine giren Tekel işçileri, Adana'da da sloganlar atarak, İnönü Caddesi'ndeki Türk-İş 4. Bölge Temsilciliği önüne geldi. İşçiler polis tarafından engellendi.
İzmir'de bir grup Tekel işçisi, Türk-İş 3. Bölge Temsilciliğine gelerek eylem başlattı.
Bölge temsilciliğine saat 09.30'da gelen işçiler, sendika balkonundan ''Sendikalar göreve, genel greve'', ''Her yer Tekel, her yer direniş'', ''Kumlu istifa'' sloganları attı.
Tekel işçileri adına basın açıklamasını okuyan Sevim Ulaş, 20 Şubatta alınan 26 Mayısta yapılacak iş bırakma eyleminin, KESK dışındaki sendikalar tarafından ''Eylem koşulları yoktur'' gerekçesiyle uygulanmadığını belirterek, şunları söyledi:
''4C iptal edildi mi, herkese güvenceli iş imkanı sağlandı mı, esnek çalışma paketi, kiralık işçi sistemi iptal edildi mi ki eylem koşulları ortadan kalkmış olsun. Böylesi bir yalan üzerine eyleme katılmama kararı alan sendikaları, Tekel işçileri olarak kınıyoruz. Başta Mustafa Kumlu olmak üzere, Türk-İş, DİSK ve Kamu-Sen yönetimlerini acilen istifaya çağırıyoruz.''
Ulaş, bugün Türk-İş binasında yaptıkları eylemin işgal sayılmadığını belirterek, yarın sabaha kadar binada kalacaklarını ve açlık grevi yapacaklarını kaydetti.
Öte yandan; sendika binasına gelen Türk-İş 3. Bölge Temsilcisi Mustafa Kundakçı, binanın balkonunda çok sayıda işçi bulunmasının güvenlik açısından tehlike oluşturacağını belirterek, eyleme devam edilebileceğini, ancak güvenliğe dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Kundakçı, Tekel işçileriyle basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.
Tekel işçilerinin kendi evlerini ziyaret ettiğini, bundan memnuniyet duyduklarını ifade eden Kundakçı, işçilerin Ankara'da örnek bir mücadele verdiğini, bu eyleme 4 Şubatta İzmir'de bir eylem organize ederek ciddi destek verdiklerini hatırlattı. Kundakçı, Tekel işçilerinin hak mücadelesinin hukuk savaşı şeklinde devam ettiğini, buradan en kısa sürede sonuç almayı umut ettiklerini söyledi.
Türk-İş'e bağlı sendikalarla 26 Mayısta eylem düzenlemek için toplantı yaptıklarını, bu toplantıda diğer sendikalarla ortaklaşa etkinlik yapılması görüşünün çıktığını belirten Kundakçı, şunları ifade etti:
''Dün diğer sendikalardan temsilcilerle bir toplantı düzenledik, ancak birliktelik sağlayamadık. Birkaç kurum toplantıya gelmedi. Biz de yarın saat 13.00'te Bornova'daki Karayolları Bölge Müdürlüğü önünde 1 saatlik iş bırakma eylemi yapma kararı aldık. Bu eyleme Karayolları, DSİ, TEDAŞ, Tarım İl Müdürlüğü, Köy Hizmetleri İl Müdürlüğü, DYO Mürekkep, demir yolu işçileri ve Aliağa'dan gelecek işçiler de destek verecek. Kamuoyunun beklediği gibi tam gün bir iş bırakma eylemi yapamadık.''
Kundakçı, bir gazetecinin, ''Genel Başkan Kumlu'nun istifası isteniyor. Görünüşünüz nedir?'' sorusu üzerine, Türk-İş'in demokratik bir kurum olduğunu, kendilerini ziyarete gelen işçilerin de Türk-İş'in üyesi olduğunu, buranın kendi evleri olduğunu belirterek, ''Böyle bir talebi dile getirmeleri önünde bizce bir engel yok. Türk-İş demokratik kurum. Bu tür talepler kongrelerde görüşülür'' dedi.
Bazı işçiler ise bir saatlik iş bırakma eyleminin, Tekel işçilerinin yolunu açmayacağını, genel grev istediklerini kaydederek, yarın genel grev kararı alamayan sendikaların, bir gün sonra ne yapacağını düşünmesi gerektiğini ifade ettiler.
Bazı işçilerin binanın çatısına da çıktığı görüldü. Bu arada bir işçi, büro içindeki duvarda asılı bulunan Genel Başkan fotoğrafları arasındaki Mustafa Kumlu'nun fotoğrafını duvardan alarak, yere koydu.
İşçiler polis tarafından engellendi
Adana'da Türk-İş 4. Bölge Temsilciliği binasını işgal etmek isteyen bir grup Tekel işçisi, polis tarafından engellendi.
Sendika Genel Başkanı Mustafa Kumlu ve yönetimi protesto eden gruptakiler, içeri girmek isteyince Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü ve Güvenlik Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından engellendi.
İşçiler, sendika üyesi olarak içeriye girmek istediklerini, bunun doğal ve yasal hakları olduğunu savundular.
Güvenlik Şube Müdürü Erhan Yıldırım, gerginlik oluşmaması için işçilerin içeri girme isteklerini hukuki yetkiler dahilinde kabul etmeyeceklerini, basın açıklaması veya protestolarını bina önünde yapabileceklerini söyledi. İşçilerle önlerinde kalkanlarla set kuran çevik kuvvet ekipleri arasında zaman zaman gerginlik yaşandı.
Daha sonra, aşağıya inip, polis grubunun arkasında duran Bölge Temsilcisi Edip Gülnar ve diğer yöneticilerle işçiler tartıştı.
Güvenlik Şube Müdürlüğü ekipleri, gerginliğin tırmanmaması için sendika yöneticilerini içeri girmeleri konusunda uyardı. Uyarının dikkate alınmaması üzerine polis ekipleri, bu kez güç kullanarak yöneticileri binaya çıkarttı.
Kenan Aslantaş, işçiler adına yaptığı açıklamada, Zonguldak'taki maden ocaklarında 30 işçinin yaşamını yitirdiğini, bunun arkasında taşeronlaşma ve tekelleşmenin olduğunu, 26 Mayısta bunu dile getirmeyi amaçladıklarını, ancak Türk-İş'in hiçbir açıklama yapmadan bundan vazgeçtiğini belirtti.
Bunun ardında sendika yöneticilerinin çıkarlarının bulunduğunu savunan Aslantaş, ''İşçiler ölüyor, sendikalar susuyor. Hep birlikte meydanlarda olmamaz gerekirken, 1 günlük eylem kimi yerlerde 1 saatlik protestoya döndürüldü. Hatta bazı yerlerde de tamamen kaldırıldı. 26 Mayısı satanlara hesap soracağız. İşçi sınıfı bu tutumla hakarete uğramıştır. Kendi binamıza bile giremiyoruz. Bunlar utanç verici'' diye konuştu.
Kumlu ve bölge temsilcisi Edip Gülnar'ın istifasına yönelik sloganlar atan grup, daha sonra olaysız şekilde dağıldı.
Gülnar, grubun bina önünden ayrılmasının ardından yaptığı açıklamada, hemen hemen her eylemde Türk-İş'in aktif olarak bulunduğunu, bu nedenle kendisi hakkında son dönemde 7 kez para cezası kesildiğini belirtti.
Protesto edenlerin bunları düşünmesi gerektiğini ifade eden Gülnar, ''Burası bizim evimiz diyorlar. Evinizse yemek söyleyelim, çayınızı için oturun. Eve böyle mi gelinir? Eve böyle gelen adamın karşısına böyle de dikilinir. Benden istifa istiyorlar. Siz kimsiniz ki? 300 tekel işçisi kayıtlı. Gelen 20 kişi. Kalan 280 kişi bizimle birlikte. Herkes haddini bilecek'' diye konuştu.
'Direne direne kazanacağız'
TÜBİTAK'ta işten çıkarılan TEZ-KOOP üyesi Aynur Çamalan, beraberinde dört TEKEL işçisiyle birlikte, Türk-iş önünde oturma eylemine başladı. Polis, Çamalan'ın yanındakilerden iki kişiyi gözaltına alırken, "İşçiler ölüyor Türk-İş susuyor", "Türk-İş yönetimi istifa" yazan pankart Türk-İş görevlileri tarafından yırtıldı. Aynur Çamalan, kadın polis gelmeden kendisine dokunulamayacağını belirterek, "Direne direne kazanacağız" sloganı attı.
TEKEL işçileri Samsun'da da Türk-iş binasında protesto gösterisi yaptı
Çeşitli illerde Türk-İş temsilciliklerine yönelik eylemde bulunan Tekel çalışanları, Samsun'da da benzer bir protesto eylemi yaptı. Cumhuriyet Caddesindeki Türk-İş 6. Bölge Temsilciliğe gelen ve aralarında Tek Gıda-İş Samsun Şube Başkanı Yakup Sandıkçı'nın da bulunduğu Tekel çalışanları, temsilci İsmail Topçu ile görüşerek, Sendika Genel Başkanı Mustafa Kumlu ve yönetimi protesto eden açıklamalarda bulundu. Kendisinin de istifasını isteyen işçilere ''Yaşanan sorunların çözülebileceğine inansam bir dakika durmam'' diyen Topçu, işçileri sakin olmaya çağırdı.
Öte yandan zaman zaman gerginlik yaşanırken, işçiler, binanın camından dışarı doğru ''Kumlu istifa'', ''Her yer Tekel, her yer direniş'', ''Ya hep beraber, ya hiç birimiz'' şeklinde sloganlar attı. Güvenlik güçleri eylemcilere her hangi bir müdahalede bulunmadı.
5 kişi gözaltında
Öte yandan; Ankara'da Türk-İş Genel Merkezi önünde Türk-İş yönetimini protesto etmek amacıyla oturma eylemi yapılmak isteyen Aynur Çamalan, iki yakını ve kendisine destek veren iki TEKEL işçisiyle birlikte gözaltına alındı.
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Colani’nin arabası
- Nevşin Mengü hakkında karar
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu