Türk IŞİD'çilerle ilgili yeni detaylar ortaya çıktı

Dokumacılar Grubu iddianamesine göre Facebook’tan tanışarak IŞİD’e katılmaya ikna edilenler, 20-30 TL’ye Suriye’ye geçiyorlar. 4 bin TL’ye silah alıyorlar. Yaralanan, Suriye ismiyle hastaneye yatıyor

Yayınlanma: 18.10.2015 - 11:20
Abone Ol google-news

CHP’li milletvekilleri Ali Şeker ve Eren Erdem’in ele geçirdiği, Cumhuriyet’in kamuoyuna duyurduğu Adıyaman iddianamesi, ifade tutanakları ve telefon tapelerinde Türkiye’nin IŞİD için nasıl açık bir hedef haline geldiği tüm çıplaklığıyla gözler önüne seriliyor. El Kaide hakkında genel bilgiler verilen iddianamede, radikal örgütlere bağlı militanların Suriye’ye geçişte kullandıkları yöntemler şöyle sıralandı:

Girişler Antalya, Ankara ve İstanbul’dan

Yabancı şahısların öncelikle ülkemize çoğunlukla havayolu bazen de karayolu üzerinden genellikle İstanbul, Ankara ve Antalya’dan giriş yaptıkları, daha önce anlaştıkları şahısların kendilerini karşılaması ile birlikte karayolu üzerinden Suriye’ye geçiş yapacakları sınır illerden birine geçtikleri, yaptıkları kısa araştırmadan sonra Suriye’ye illegal yollardan kendilerini geçirecek şahısları tespit ettikleri ve 20-30 TL gibi cüzi bir miktar karşılığında kendilerini Suriye’ye geçirttikleri, Suriye’ye geçen şahısların öncelikle burada kısa bir teste tabi tutulduğu ve gelenlerin yabancı istihbarat ajanı olup olmadıkları, uyrukları, mezhebi, silah eğitimi alıp almadıkları gibi sorulara muhatap kaldıkları, kısa testten sonra silah eğtiimi olanların doğrudan çatışma alanlarına gönderildiği, eğitimi olmayanların ise ya lojistik hizmetlerde görevlendirildiği ya da eğitiminden geçirildikten sonra çatışma alanlarına gönderildiği anlaşılmıştır.

3-4 bin dolara silah alıyorlar

Silah konusunda çatışma bölgesinde yaşanan sıkıntılar nedeniyle ortalama 3-4 bin dolar civarında ücret karşılığında şahıslara silah temin edilmekte, ayrıca şahıslara hücum yeleği, telsiz, telsiz bataryası gibi ekipman temininde bulunmaktadırlar.

Sınır hastanelerine geliyorlar

Suriye çatışma bölgesine geçişlerin, akşam saatlerinde havanın kararması ile birlikte, sınıra yakın olan çatışmanın yaşanmadığı bölgelerden sağladıkları, geçiş zamanını çatışma bölgesinde bulunan kuvvetlerin belirlediği, Suriye’den dönüş yapan şahısların, sınır illerinde faaliyet yürüten örgüte müzahir şahısları telefonla arayarak çatışma bölgesinde kaldıkları bölgenin komutanının adını vermek suretiyle kendilerini tanıttıkları, çatışma bölgesinde yaralanan yabancı ve Türk uyruklu şahısların genellikle sınır illeri ile ilçelerinde bulunan hastanelere getirilerek Suriye isim ve soy ismi ile kayıt yaptırdıktan sonra ilk tedavilerini yaptırdıkları anlaşılmıştır.

Kamplar oluşturuldu

El Kaide terör örgütü ile irtibatlı olarak Suriye’de faaliyet yürüten ırak ve Şam İslam Devleti, Nusret Cephesi ve Ketibet-ül Taliban vb. grupların Suriye-Türkiye sınır hattına yakın bölgelerde eğitim ve toparlanma kampları oluşturdukları bilinmektedir.

CHP uyardı ama sonuçsuz kaldı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Ankara Milletvekilleri Necati Yılmaz ve Şenal Sarıhan, İstanbul Milletvekilleri Ali Şeker ve Eren Erdem ile Gaziantep Milletvekili Mehmet Gökdağ, ağustos ayında IŞİD’in Türkiye’deki örgütlenme faaliyetleri noktasında gözlerin çevrildiği Adıyaman’a giderek incelemelerde bulunmuş ve bir rapor hazırlamışlardı. Raporda, başsavcılık iddianamesindekinin neredeyse aynısı tespitler sıralanmıştı. Bu çerçevede Suriye’den ambulanslarla Türkiye’ye yaralılar getirildiği, bu ambulansların dönüşte, Türkiye’den genç militanları götürdüğü, Türkiye ve Suriye arasında mekik dokuyan gençlerin “20 TL karşılığında” sınırı geçtikleri yönündeki iddialar raporda yer almıştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler