Türk-Rus anlaşması dünya basınında

Rusya Cumhurbaşkanı Medvedev'in Türkiye ziyareti sırasında imzalanan enerji anlaşmaları dünya medyasının dikkatini çekti.

Yayınlanma: 13.05.2010 - 08:21
Abone Ol google-news

Rusya Cumhurbaşkanı Dimitri Medvedev'in Türkiye ziyareti sırasında imzalanan nükleer santral anlaşması, dünya medyasının dikkatini çekti. New York Times, "Türkiye'nin enerjide Rusya'ya fazla dayandığı kaygıları arttı" derken Wall Street Journal, analistlerin ikili ilişkilerde devam eden gerginliklere işaret ederek "stratejik ortaklık" fikrini reddettiklerini yazdı. Financial Times gazetesi, hzla gelişen işbirliğinin çekirdeğinde enerji bulunduğu yorumunu yaptı. BBC ise, Türkiye'nin enerjide dışa bağımlığını azaltmayı amaçladığı görüşünü dile getirdi.

 

NYT: Türkiye'nin enerjide Rusya'ya fazla dayandığı kaygıları arttı

Nükleer santral ve petrol boru hattını ön plana çıkaran New York Times de, Rusya ile Türkiye arasında son yıllarda imzalanan anlaşmaların, Rusya'nın Avrasya enerji rotalarındaki egemenliğini korumaya yardımcı olduğu yorumunu yaptı. İki ülke arasındaki ticaret hacminin beş yıl içinde 30 milyar dolardan 100 milyar dolara çıkarılmasının amaçlandığına da işaret eden gazete, ticaretin büyük bir bölümünün Türkiye'nin Rusya'dan yaptığı enerji alımlarından kaynaklandığını, ticarette öngörülen artışın Türkiye'den çok Rusya'nın yararına olacağı görüşlerini yansıttı. Gazete "Nükleer santral anlaşması, bazı Türkler arasında Türkiye'nin Rusya'ya fazla dayandığı kaygılarını artırdı" diye yazdı.

 

WSJ: Analistler stratejik ortaklık fikrini reddediyor

ABD'nin en çok satan gazetesi Wall Street Journal da, "tarihi rakipler" olarak nitelendirdiği Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkinin sessizce Medvedev'in "büyük çapta bir stratejik ortaklığı" olarak nitelediği ortaklık düzeyine çıkarıldığına işaret ettiği haberinde, imzalanan anlaşmalarden ticari açıdan en anlamlı olanların, Rus kamu gaz ve petrol şirketleriyle yapanlar olduğunu kaydetti. Rusya'nın ilk defa başka bir ülkede bir nükleer santral işletip üretilen enerjiyi satacağına da dikkat çeken WSJ, şunları yazdı:
"'Stratejik' ortaklık fikrini reddeden analistler, ilişkide gerginliklerin sürdüğünü söylüyorlar. Örneğin, Moskova, Türkiye'nin büyük Çeçen topluluğunun militanları için güvenli bir barınak haline gelmesinden duyduğu kaygıyı defalarca dile getirdi. Analistler, Türkiye'nin Avrupa için büyük bir enerji merkezi olma planlarının, Rus çıkarları ile çelişmeye devam ettiğini, Kafkaslar'da gerginlik potansiyelinin de sürdüğünü ifade ediyorlar."

 

FT: Hızla gelişen Moskova-Ankara ortaklığının çekirdeğinde enerji var

İngiliz Financial Times gazetesi, Rus Cumhurbaşkanı'nın Ankara ziyareti sırasında Türkiye'nin ilk nükleer santralinin Rusya tarafından kurulmasını öngören 20 milyar dolarlık anlaşma imzalandığına dikkat çekerek bunun "Moskova'nın yeniden doğan ulusalararası nükleer enerji pazarında daha büyük bir rol oluşturma iddiasını ilerlettiği"ni belirtti. FT, "Enerji işbirliği, soğuk savaş dönemindeki rakipler Moskova ile Ankara arasında hızla gelişen ortaklığın çekirdeğinde bulunuyor" yorumunu yaptı.

 

BBC: Türkiye enerjide dışa bağımlılığını azaltmayı amaçlıyor

BBC ise, "Türkiye'nin ilk nükleer santralini Rusya kuracak" başlıklı haberinde Rusya'nın, maliyeti 20 milyar doları bulması beklenen santralde kontrolü elinde bulunduran paya sahip olacağına dikkat çekti. İki ülkenin ticari bağları iyileştirmeyi, vize kaldırmayı ve enerji projelerini artırmayı amaçladığını anlatan BBC, "Türkiye, dış enerji kaynaklarına olan bağımlığını azaltmayı amaçlıyor ancak aynı zamanda petrol ve gaz üreticilerini ürünlerini Avrupa'ya sevketmek için kullanabileceği bir merkez de olmayı da hedefliyor" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler