Türk Sağlık Sen 'Tam Gün Yasası'nı değerlendirdi

Türk Sağlık Sen, Başbakanlığa gönderilen "Tam Gün Yasa Taslağı"na ilişkin rapor hazırladı. Rapora göre doktorlara tam gün çalışma zorunluluğu getirilen taslakta yabancı doktor çalıştırılmasına ilişkin bir düzenleme yer almadı. Üniversitelerde kısmi statüde çalışma kaldırılıyor. Mesleki sorumluluk sigortası yaptırmayanlara 5 Bin TL ceza geliyor.

Türk Sağlık Sen 'Tam Gün Yasası'nı değerlendirdi
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 15.04.2009 - 08:30

Türk Sağlık Sen, Başbakanlığa gönderilen "Tam Gün Yasa Taslağı"na ilişkin rapor hazırladı. Sendika tarafından hazırlanan rapora göre, taslakta yer alan 5. madde ile doktorlar, kamu kurum ve kuruluşları, Sosyal Güvenlik Kurumu ile sözleşmeli çalışan özel sağlık kurum ve kuruluşları veya Sosyal Güvenlik Kurumu ile sözleşmesi bulunmayan özel sağlık kurum ve kuruluşlarından birini tercih edecekler. Ya da isteyen doktorlar sadece serbest olarak mesleklerini icra edebilecekler. Öte yandan yeni düzenleme ile üniversitelerde görev yapan profesör ve doçentlerin kısmı statüde çalışmalarına imkan veren kanun hükümleri de kaldırılıyor.
 

Yabancı doktor tam günde yok

Sendika raporunda daha önce hazırlanan Tam Gün Yasası Taslağında yer alan ve yabancı doktorların Türkiye'de çalışmasına imkan veren düzenlemenin de değiştirildiği belirtildi. Rapora göre, daha önceki taslakta yer alan "Türkiye Cumhuriyeti dâhilinde tıp mesleğini icra edebilmek için Türkiye'deki tıp fakültelerinden veya yetkili kurumca ilgili mevzuatına göre denkliği onaylanan yabancı tıp fakültelerinden diploma sahibi olmak ve diplomalarının Sağlık Bakanlığı'nca tescil edilmiş olması şarttır" düzenlemesi ile Türkiye'de hekimlik yapabilmek için Türkiye'deki Tıp Fakültelerinden mezun olmak ve Türk Olmak şartını kaldıran hükümler bu seneki taslakta yer almadı. Böylece yabancı doktorların Türkiye'de çalışmaların önünü açan düzenleme tam günden çıkarılmış oldu. Raporda ayrıca, taslakla, radyoloji çalışanlarının haftalık mesailerinin 37.5 saat olması yönünde düzenlemede yapıldığı da bildirildi.
 

Mesleki sorumluluk sigortası yaptırmayana 5 bin TL ceza

Sendikanın hazırladığı rapora göre, taslakta yer alan bir diğer önemli düzenleme ise Tam günle birlikte hekimlere mesleki sorumluluk sigortası yaptırma şartı getirilmesi oldu. Tabip, uzman tabip ve tıpta uzmanlık mevzuatına göre uzman olan personelin hizmet kusurundan kaynaklı kişilere verdikleri zararların telafisi amacı ile görev yaptığı kurum tarafından mesleki mali sorumluluk sigortası yaptırılacak. Mesleki mali sorumluluk sigortası özel sağlık kuruluşlarında çalışanlar için özel sağlık kuruluşlarınca, mesleklerini serbest icra edenler kendileri tarafından ve kamuya ait sağlık kurumlarında görevli personelin sigortası ise ilgili kamu sağlık kurumunca yaptırılacak. Özel sağlık kurumlarında çalışanlarının sigorta primlerinin yarısını işveren yarısını doktor, kamuda çalışanların ise sigorta primlerinin yarısını kurum döner sermaye gelirlerinden karşılayacak, diğer yarısını doktorlar kendileri ödeyecek. Mesleki sorumluluk sigortasını Hazine Müsteşarlığının bağlı olduğu bakanlıkça yetki verilen şirketler yapacak. Sigorta yaptırmayanlara mülki idare amirince sigortası yaptırılmayan her kişi için 5 bin TL idari para cezası verilecek.
 

Kahveci: Yabancı doktorun yer almaması sevindirici

Türk Sağlık-Sen Başkanı Önder Kahveci ise, yabancı doktor uygulamasının bu taslakta yer almamasının sevindirici olduğunu söyleyerek, "Doktorların tam gün çalışmasını da sendika olarak olumlu buluyoruz. Taslakta radyoloji çalışanlarının haftalık çalışma süresinin 25 saat olması yönündeki talebimiz kabul görmeyerek 37.5 saat olarak düzenlenmiştir. Haftalık mesai saatinin bu şekilde çıkması halinde yasal haklarımızı sonuna kadar kullanacağız Öte yandan, radyoloji çalışanlarının haftalık mesai saatlerinin 25 saate düşürülmesi ile ilgili girişimlerimiz Bakanlar Kurulu nezdinde de sürdürülecektir" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler