Türk semtine yürüyen ırkçılara 5 bin kişilik etten duvar

Almanya'nın başkenti Berlin'de Türklerin yoğun olarak yaşadığı Kreuzberg semtinde aşırı sağcı gruplarca düzenlenmek istenen yürüyüş, bölgede toplanan binlerce kişi tarafından engellendi.

Yayınlanma: 28.04.2014 - 09:49
Abone Ol google-news

Almanya Milliyetçi Demokratik Partisi'nin (NPD) yabancı kökenlileri protesto etmek amacıyla düzenlemek istediği yürüyüş için Jannowitzbrücke mevkisinde toplanan 100 kişilik grup, Türklerin yoğun olarak yaşadığı Kreuzberg semtine yürümek istedi.

Bu sırada bölgede toplanan sendikalara ve sol gruplara mensup yaklaşık 5 bin kişi de Neonazi grubun yürüyüş güzergahını kapattı. Adeta etten bir duvar ören yüzlerce kişi, "Naziler dışarı" sloganları attı.

5 BİN KİŞİYİ GÖRÜNCE GERİ DÖNDÜLER

Jannowitzbrücke Köprüsü üzerinde bekletilen Neonazilere yönelik konuşma yapan bir kişinin ''Almanya Almanlarındır, yabancılar dışarı'' ifadesi dikkat çekti. Konuşmanın ardından Kreuzberg'e doğru yürümek isteyen aşırı sağcılar, binlerce kişinin kendilerini protesto etmesi nedeniyle yaklaşık 200 metre sonra geri dönmek zorunda kaldı.

NAZİLER METROYA BİNDİRİLDİ, POLİS SOL GRUPLARA GAZLA SALDIRDI

Bir süre köprüde beklemeye devam eden aşırı sağcılar, bölgede toplananlar dağılmayınca yürüyüşü sona erdirmek zorunda kaldı. Daha sonra polisler tarafından metroya bindirilen Neonazi grup, bölgeden uzaklaştırıldı. Aşırı sağcıların bölgeden ayrılmasının ardından Alman polisi, sol gruplara müdahale etti. Göstericilere biber gazı kullanılarak yapılan müdahalede çok sayıda kişi gazdan etkilendi.

Öte yandan Neonazilere yönelik konuşmasına ''Almanya Almanlarındır, yabancılar dışarı'' ifadesine kullanan kişi hakkında Berlin Eyalet Meclisi üyeleri Hakan Taş ve Oliver Höfinghoff'un suç duyurusunda bulunduğu öğrenildi.

GÖZALTILAR VAR

Berlin Polis Sözcüsü Thomas Neuendorf, yaptığı açıklamada, eylemler sırasında 4'ü aşırı sağcı olmak üzere 15 kişinin gözaltına alındığını söyledi. Neuendorf, aşırı sağcıların tehdit ve halkı kışkırtmaktan suçlarından, karşıt gösteri yapanların da polise mukavemet bulunarak asayişi bozdukları gerekçesiyle gözaltında alındığını kaydetti.

Berlin Eyalet Meclisi Üyesi Taş da Neonazilerin yapmak istediği yürüyüşün Nazi karşıtları tarafından engellendiğine işaret edilerek, ''Fazla yürüyemediler. Bu büyük bir başarı. Nazilerin yapmak istedikleri etkinliklerin Berlin polisi tarafından yasaklanması gerekiyor. Faşizmin hiçbir şekilde demokratik bir hak olmadığını artık Berlin polisinin de kabul etmesi gerekiyor'' diye konuştu.

Neonazi gruba yönelik konuşma yapan bir kişinin "Almanya Almanlarındır, yabancılar dışarı" ifadesini kullandığına dikkati çeken Taş, "Bu açıklama burada yaşayan yabancıları dışlayan Almanları daha üstün bir ırk olarak tanıtan bir açıklamadır. Dolayısıyla bu suç teşkil ediyor. Bundan dolayı polise şikayette bulundum. Polis şikayeti kabul etti, devamını göreceğiz. Mahkemeye yansıyacaktır'' ifadesini kullandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler