Türkiye-Afganistan-Pakiskan Üçlü Zirve Toplantısı

Türkiye-Afganistan-Pakistan Üçlü Zirve toplantısı için Türkiye'de bulunan Pakistan Cumhurbaşkanı Asif Ali Zerdari ve Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai, Çankaya Köşkü'ne geldi.

Yayınlanma: 12.12.2012 - 09:52
Abone Ol google-news

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Pakistan Cumhurbaşkanı Asif Ali Zerdari ve Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai'yi Köşk'e gelişlerinde Büyük Şeref Kapısı'nda karşıladı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın görüşmeler için Çankaya Köşkü'ne gelişinin ardından ilk olarak Pakistan Cumhurbaşkanı Zerdari Cumhurbaşkanlığı'na geldi. Gül ile Zerdari, el sıkışarak basın mensuplarına poz verdi. Zerdari'ye, Pakistan Dışişleri Bakanı Hina Rabbani Khar da eşlik etti.

Cumhurbaşkanı Gül, Afganistan Cumhurbaşkanı Karzai'yi de Büyük Şeref Kapısı'nda karşıladı. İkili, basın mensuplarına tokalaşarak poz verdi. Zirve kapsamında Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan'ın, Karzai ve Zerdari ile ayrı ayrı gerçekleştirecekleri ikili görüşmelerin ardından dörtlü görüşmeye geçilecek.

Aile fotoğrafının ardından Cumhurbaşkanı Gül, Zerdari ve Karzai onuruna öğle yemeği verecek. Gül, Zerdari ve Karzai'nin üçlü zirve toplantısının ardından zirvenin genel oturumu yapılacak ve ortak basın toplantısı düzenlenecek.

 

İkili görüşmelerin ardından dörtlü toplantı yapıldı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün ev sahipliğinde, gerçekleştirilen Türkiye-Afganistan-Pakistan Üçlü Zirve Süreci'nin yedinci toplantısı kapsamında ikili görüşmeler yapıldı. Cumhurbaşkanı Gül, ilk olarak Afganistan Cumhurbaşkanı Karzai ardından da Pakistan Cumhurbaşkanı Zerdari ile görüştü. Görüşmelere, Afganistan Dışişleri Bakanı Zalmay Rassul, Pakistan Dışişleri Bakanı Hina Rabbani Khar ve Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu da katıldı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da Zerdari ve Karzai ile ayrı ayrı görüştü. İkili görüşmelerin ardından Gül, Zerdari, Karzai ve Erdoğan dörtlü görüşmeye geçtiler. Görüşmenin ardından Cumhurbaşkanı Gül, konuk cumhurbaşkanları ve Başbakan Erdoğan aile fotoğrafı çektirdi.

Toplantının teması ''bağlılık''

Güvenlik, ekonomik işbirliği, eğitim, parlamentolararası ilişkiler ve diyalog gibi konulara odaklı gerçekleştirilen üçlü zirve toplantıları, 2007 yılında başladı. Teması ''bağlılık'' olarak belirlenen bu yılki toplantıda, üç ülke arasında ulaştırma alanında işbirliğinin artırılması için atılabilecek adımlar ayrıntılı şekilde ele alınıyor.

Zirve süreciyle, Türkiye, Afganistan ve Pakistan arasındaki işbirliğinin ekonomi, kalkınma, ulaştırma, eğitim, iletişim ve özellikle güvenlik alanlarında ileri seviyeye taşınması, halkların refahının sağlanması, bölgesel barış ve istikrara da katkı verilmesi hedefleniyor.

 

Cumhurbaşkanı Gül, Zerdari ve Karzai onuruna yemek verdi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye-Afganistan-Pakistan Üçlü Zirve Süreci'nin yedinci toplantısı kapsamında, Pakistan Cumhurbaşkanı Asif Ali Zerdari ve Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai onuruna yemek verdi.

Çankaya Köşkü'ndeki yemeğe, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Afganistan Dışişleri Bakanı Zalmay Rassul, Pakistan Dışişleri Bakanı Hina Rabbani Khar, Pakistan İletişim Bakanı Arbab Alamgir Han, Pakistan Devlet Bakanı Safdar Warraich, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan da katıldı.

Yemekte, Afganistan Genelkurmay Başkanı, Pakistan Kara Kuvvetleri Komutanı, Pakistan İstihbarat Teşkilatı Başkanı ve Afganistan İstihbarat Teşkilatı Başkanvekili de bulundu. Yemeğin ardından Gül, Zerdari ve Karzai üçlü zirve toplantısına geçecekler.

 

'Bağlarımızı geliştirmekle mükellefiz'

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye-Afganistan-Pakistan Üçlü Zirve Süreci'nin yedinci toplantısı kapsamında üçlü zirvenin genel oturumunun açılışında yaptığı konuşmaya, ''değerli kardeşlerim'' diye hitap ettiği konuk cumhurbaşkanlarını Türkiye'de görmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek başladı.

Türkiye-Afganistan ve Pakistan arasındaki işbirliğinin üçlü zirve sürecinin başladığı Nisan 2007'den daha kapsamlı ve ileri bir noktaya eriştiğini söyleyen Gül, süreç sayesinde diyalog ve işbirliğinin temellerinin güçlendiğini kaydetti. Sürecin halkların ve bölgenin yararı gözetilerek somut projelerin kararlaştırıldığı ve uygulamaya konulduğu önemli bir platform niteliği taşıdığına işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, üçlü işbirliğinin ülkelerin ötesinde bölgesel istikrara da katkı sağladığını vurguladı.

Cumhurbaşkanı Gül, ''Türkiye, Afganistan ve Pakistan arasındaki ilişkiler emsalsizdir. Bu ilişkiler devletler arası olmanın ötesinde halktan halka, gönülden gönüle ilişkilerdir. Dostluk bağlarımızın tarihten güç alan derin kökleri mevcuttur. Biz bu bağları muhafaza etmek, pekiştirmek ve geliştirmekle mükellefiz'' diye konuştu.

'İletişim ve ulaşım alanlarına odaklanmalıyız'

Taşınan sorumluluk gereği yedinci üçlü zirve toplantısının ''bağlılık'' temasıyla yapıldığına dikkati çeken Gül, bu çerçevede üçlü işbirliğinin ileriye taşınması için samimi görüş alışverişinde bulunulacağını kaydetti. Cumhurbaşkanı Gül, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Ülkelerimiz arasında tarihten gelen bağların artık çağımızın nimetlerinden yararlanılarak güçlendirilmesinin vakti gelmiştir. Bu anlamda ulaşım ve iletişim alanlarına odaklanmak gerekmektedir. Mesafeleri ortadan kaldıracak adımları atmalı, ekonomik, ticari, siyasi ve kültürel ilişkilerimizin gelişmesine hizmet edecek tedbirler almalıyız. Ekonomik ve ticari faaliyetlerimiz için özellikle ulaştırma alanında gerekli fiziki altyapının tesis edilmesi ülkelerimizin kalkınmasına en büyük katkıyı sağlayacaktır. Zira küreselleşen dünyada birbirinden kopuk yaşamanın bedeli ülkelerimizin münferit ve topyekun potansiyelinden yararlanamamak olacaktır. Potansiyelimiz göz önünde bulundurulduğunda kaybımızın ne kadar büyük olduğunu anlamak güç değildir.''

Üçlü zirvenin genel oturumu Gül'ün konuşmasının ardından basına kapalı devam etti. Toplantıya, cumhurbaşkanlarının yanı sıra Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile Afganistan ve Pakistan heyetlerindeki mevkidaşları katıldı. Öte yandan, toplantı masasında, Cumhurbaşkanı Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül tarafından tasarlandığı öğrenilen, canlı çiçeklerden oluşan zirve logosu yer aldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler