Türkiye de vize koymalı

Türkiye de vize koymalı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 20.06.2012 - 07:05

1980 yılında Güneydoğu Anadolu’dan Almanya’ya sığınma hakkı isteyen insanlarımız nedeniyle Alman hükümeti tarafından Türklere konulan vize daha sonra 17 Schengen ülkesinin de aldığı ortak bir karar haline gelmiştir. Türkiye Cumhuriyeti, Schengen ülkelerinden Avusturya dışında hiçbir ülkeden vize istemezken artık bir Türk vatandaşının Avrupa’ya gitmesi inanılmaz güçlüklerle karşı karşıya kalmasıdır. Türkiye bugün akıllı bir politika ile komşu ülkeleri Rusya, Irak, Ukrayna ile ve politik durumumuzun iyi olduğu zamanlar Suriye gibi Arap ülkelerinden vizeyi kaldırırken bu konuda başarısız olduğu ülkelerin başında çok dost olarak gördüğümüz Azerbaycan gelmektedir.

Almanya, Türk vatandaşlarına en güç vize veren ülke konumundadır. Federal Alman Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamalarına göre Türkiye’den vize taleplerinin en fazla 3’te biri başarıyla sonuçlandırılmakta ve diğer taleplere vize verilmemektedir. Vize için uygulanan sosyal sigortadan tutun; vize ücreti, tercüme ücretleri, banka kâğıtlarını da oraya koyarsak bir kişinin vize için en azından 200 Avro para harcaması gerekmektedir.

Ayrıcalıklı vize

Almanya bu konuda hiçbir şekilde geri adım atmamış ve Türklere vizeyi kaldırmaya yanaşmamıştır. Ayrıca AB’yle tam üyelik görüşmelerine başlayan ülkelerden vize kaldırılırken -bunların örnekleri Bulgaristan, Romanya, Hırvatistan gibi ülkelerdir- Ukrayna ve Rusya, Almanya’ya öncelikli vize anlaşmasıyla rahat vize vermektedir. 3 milyona yakın Türk göçmenin yaşadığı bu ülke Türklere vizeyi çok güç vermektedir. Bir ara sporculara, iş dünyasına, bilim adamlarına daha öncelikli vize uygulamaya kalkışmışlar bu da tam bir sonuca erişmemiştir.

Biz de kaçak güreşiyoruz

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, işadamlarına öncelikli vize verilsin, vize kaldırılsın gibi taleplerde bulunmuş; bu durum Türkiye’de bir kesime öncelik tanınsın diğer kesimlere istediğinizi yapın anlamını ortaya çıkarmaktadır. Almanlar da bunu görmektedirler. En fazla ihracat yapan kişilere yönelik yeşil pasaport verilmesi, böylece vize konusunda kaçak güreşilmesine yol açmaktadır. Bu da hatalıdır.

Yapılacak iş Almanlara vize uygulanmasıdır

Avusturya’dan Türkiye’ye gelenler vize almak zorundadır. Geçen yıl 4 milyon 800 bin Alman Türkiye’ye gelmiştir. Bu yıl 5 milyon 200 bin Almanın Türkiye’ye gelmesini bekliyoruz. Bu açıdan Alman vatandaşlarından gümrük kapılarında vize almasını istemek Alman halkına da bu konuda uyarıcı bir olay olur. Bu açıdan korkmayalım. Alman turistler bu ucuz turist ülkesi Türkiye’ye kapıda 20 Avro’luk vize de alsa gelmeye devam edeceklerdir. Fakat ister istemez kafalarında neden biz burada vize alıyoruz sorusu gelir ve o zaman Alman kamuoyunda Türklere vize konusunda toplumu da kazanabiliriz.

Ancak mütekabiliyet kapsamında vize kaldırılabilir. Türkiye’yi Alman vatandaşlarından vize alarak kendi ülkesinden giden vatandaşlara getirilen vizenin önemini ortaya çıkarabilir. Alman halkına da bu konuda uyarıcı bir olay olur.

Almanya’daki Türk sivil toplum örgütleri ve Türkiye’deki kuruluşların bu konuda atak yapmaları ve Alman vatandaşlarından vize istenmesini ortaya çıkarmaları lazımdır.

Son Almanya seyahatimde Türk sivil toplum örgütlerinin bu konuya sıcak baktıklarını gördüm. Evet Alman vatandaşları bu yazdan itibaren Türkiye’ye gelişlerinde vize alma zorunluluğu ile karşı karşıya kalmalıdır bu da ikili görüşmelerde karşılıklı vizenin kaldırılmasını gündeme getirir. Schengen vizesinden ancak eşitlik prensiplerine bağlı kalınırsa kaldırılmasını sağlayabiliriz. Türk Dışişleri’ne bu konuda ciddi görevler düşmektedir.


Prof. Dr. Faruk Şen TAVAK Başkanı- Türk Alman Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon