Türkiye ilerleme raporunun ardından
Avrupa Komisyonu'nun Türkiye ilerleme raporunu açıklamasının yankıları sürüyor. genişlemeden sorumlu Üyesi Olli Rehn, Türkiye'nin 2009 yılında, başta ifade özgürlüğü olmak üzere, reform sürecini canlandırması gerektiğini söyledi. Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Joost Lagendijk ve Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Ria Oomen-Ruijten de ilerleme sürecinin yavaşlığını eleştirdi.
AB Komisyonu'nun Türkiye ilerleme raporu açıklandı. Raporun ardından AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn, Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Joost Lagendijk ve Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Ria Oomen-Ruijten açıklamalarda bulundu.
Olli Rehn: AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn, Avrupa Komisyonu'nca hazırlanan 2008-2009 “Genişleme Stratejisi” belgesi ile aralarında Türkiye’nin de bulunduğu aday ile “potansiyel” aday ülkelere ilişkin yıllık ilerleme raporlarının açıklanması dolaysıyla bir basın toplantısı düzenledi.
Olli Rehn, Türkiye’nin 2009 yılında, başta ifade özgürlüğü olmak üzere, reform sürecini canlandırması gerektiğini söyledi.
Türkiye’de TCK’nin 301. maddesine ilişkin değişiklik ve Vakıflar Yasası gibi adımların olumlu karşılandığını belirten Rehn, Kıbrıs sorununa da değinerek, özellikle 2009 yılının Kıbrıs adasının yeniden birleşmesi için “belirleyici bir yıl” olacağını ve AB’nin iki tarafın mutabık kalacağı bir çözümü kabul edeceğini söyledi.
Olli Rehn, açık bir AB üyeliği perspektifinin ise yaradığını gördüklerini belirttiği basın toplantısında 2009 yılının Güney Avrupa ülkeleri için “önemli bir yıl” olacağını da sözlerine ekledi.
Joost Lagendijk: Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Joost Lagendijk "Türkiye reformları gerçekleştirmede çok yavaş ve AB Komisyonu'nun raporunda bunu yeterince açık belirtmemesini üzülerek görüyorum" dedi. Lagendijk, AB Komisyonu'nun Türkiye'ye "açık bir uyarıda" bulunması gerektiğini savundu. Lagendijk ayrıca, Türkiye'nin reformları gerçekleştirmemesinin AB üyeliği şansını tehlikeye attığını bildirdi.
Joost Lagendijk, AB Komisyonu'nun ilerleme raporunda Türkiye'nin bölgedeki stratejik öneminin vurgulandığını belirterek, AB'nin Türkiye'nin komşusu Ermenistan'la son dönemde sağlanan ilerlemenin olumlu bir gelişme olduğunu ve bunu memnuniyetle karşıladıklarını ifade etti. Ancak Türkiye'nin dış politikadaki ilerlemesinin, iç reformların gerçekleştirilmemesi için bahane olmadığını AB'nin açıkça belirtmesi gerektiğini de söyleyen Lagendijk, bu yıl içerisinde yapılan "yetersiz" reformlardan birinin, TCK'nın 301. maddesinde yapılan değişiklik olduğunu savundu.
Ria Oomen-Ruijten: Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Ria Oomen-Ruijten ise, yayımlanan ilerleme raporuyla ilgili, "Türkiye'de geçen sana sağlanan ilerleme çok sınırlı. Geçen sene Türkiye'deki gelişmelere baktığımda, Türk hükümetinin reform sürecini devam ettirme isteğinin olup olmadığı konusunda tereddüt ediyorum" dedi.
Ulusal reformla ilgili bir gelişmenin olmadığına da dikkati çeken AP Türkiye Raportörü, Türk toplumundaki "devam eden kutuplaşmadan" endişe duyduğunu belirtti ve siyasi parti liderlerini diyaloğu sağlamaya çağırdı.
"AP'deki sabırsızlık büyüyor" diyen Oomen-Ruijten, Türkiye'nin entegrasyon sürecine devam etmeye istekli olduğunu gösteren "açık bir işaret" göstermesi gerektiğini sözlerine ekledi.
En Çok Okunan Haberler
- Suriye cephesinden kritik açıklama
- Esad yönetimi neden hızla çöküyor?
- Cihatçılar Şam'ı ele geçirdi
- Trendyol 1. Lig ekibinden çekilme kararı!
- 'Esad ve ailesinin Suriye’yi terk ettiği' iddia edildi
- Trump'tan kritik 'Suriye' mesajı
- Saray'dan 'emekli maaşı' açıklaması
- 'Ne manaya geldiğini anlayamadı'
- İşte bankalara göre 3 milyon TL'nin faiz oranı...
- Silahlı gruplar başkentin güney banliyölerine girdi!