"Türkiye, mesajların iletilmesinde çok önemli"
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Avrupa Kıdemli Direktörü Elizabeth Sherwood-Randall "Türkiye, mesajların iletilmesinde çok önemli" dedi.
Sherwood-Randall, ABD Başkanı Barack Obama ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan arasında dün yapılan görüşmeye dair gazetecilere yaptığı açıklamada, görüşmede gündeme gelen konulardan birinin de Suriye olduğunu ifade ederek, "Suriye'deki duruma dair değerlendirmelerimiz birbiriyle örtüşüyor" diye konuştu.
Obama ve Erdoğan'ın, Suriye halkının isteklerine yanıt veren bir neticenin ortaya çıkması için Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad rejimi üzerinde baskının artırılması ihtiyacı üzerinde konuştuklarını belirten Sherwood-Randall, iki liderin Suriye konusunda birkaç aydır yakın istişare içinde olduklarına işaret ederek, "Görüşlerinin birbiriyle örtüşüyor olması çok önemli" dedi.
"Türkiye, mesajların iletilmesinde çok önemli"
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcısı Ben Rhodes da, "ABD yönetimi, Türkiye'nin, Suriye hükümetini kendi vatandaşlarını öldürmemeye ikna etmede gerekli tüm adımları attığından tatminkar mı?" şeklindeki bir soru üzerine, "Türk hükümetinin, Suriye'deki durumla ilgili olarak tam da bu mesajın iletilmesinde çok önemli bir ortak olduğuna inanıyoruz" dedi.
Obama ve Erdoğan'ın üzerinde bir süredir konuştuğu hususun, Esad rejimi konusunda sabırlarının artık tükenmekte olduğu noktasında olduğunu kaydeden Rhodes, şunları belirtti:
"Bugün dikkate değer olan husus, iki liderin, Esad rejiminin halkına kötülük ettiği ve rejim üzerindeki baskının artırılmasının gerektiği fikri üzerindeki görüşlerinin örtüşmesiydi. Türkiye son günlerde çok açık mesajlar verdi. Başbakan Erdoğan'ın, Kuzey Afrika ülkelerini ziyaretinde de bu konuda çok güçlü mesajlar verdiğini ve birlikte Esad rejimi üzerindeki baskıyı artırabilmenin yollarını aramaya hazır olduğunu düşünüyorum."
Diğer bir dikkat çekici unsurun da, Suriye'deki muhalefetin de Türkiye'de toplantılar yapabilmesi olduğuna işaret eden Rhodes, "Türkiye'nin, hem geniş nüfusa sahip bir Suriye diasporasına ev sahipliği yapması, hem de Suriye ile çok büyük bir sınırı paylaşması nedeniyle çok önemli bir ülke olduğunu" belirtti.
"Türkiye ile aramızdaki örtüşmeden çok tatminkarız"
Rhodes, "Dolayısıyla bu konuda Türkiye ile aramızdaki örtüşmeden çok tatminkarız. Bunun çok önemli olduğunu düşünüyoruz. (Suriye rejimine yönelik) Uyguladığımız baskının, Avrupa, Türkiye ve bölgedeki diğer ülkelerden gelen baskıyla birleştiğinde çok daha etkili olduğuna inanıyoruz" dedi.
Rhodes, bir soru üzerine, Obama ve Erdoğan'ın, Suriye'ye yaptırımlar, siyasi baskı ve diğer tedbirleri de içerebilecek baskı türleriyle alakalı konularda yakın istişareyi sürdürme üzerinde mutabık kaldığını belirtti.
İki ülke olarak, birbirlerinin yaklaşımlarını daha iyi anlamaları için aralarındaki koordinasyonu devam ettireceklerinin altını çizen Rhodes, "Ancak tekrar etmek gerekirse, üzerinde paylaştığımız husus, Beşşar Esad'ın halkına kötülük ettiği ve Esad üzerinde ilave baskıya ihtiyaç olduğu yönünde" dedi.
Türkiye-İsrail ilişkileri
Ulusal Güvenlik Konseyi Avrupa Kıdemli Direktörü Sherwood-Randall, Obama'nın, Erdoğan ile görüşmesinde, Türkiye-İsrail ilişkilerinde yaşanan gelişmeleri de gündeme getirdiğini bildirdi.
Obama'nın, Türkiye ile İsrail arasındaki gerginliğe çözüm bulunması arzusunu dile getirdiğini ve iki ülkeye de bu yönde çalışma sergilemeleri çağrısında bulunduğunu kaydeden Sherwood-Randall, Obama'nın, bölgede gerginliklerin azaltılmasının öneminin altını çizdiğini aktardı.
Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcısı Rhodes da, Obama'nın görüşmede, ABD'nin Türkiye-İsrail ilişkilerini düzelmesine olan desteğini dile getirdiğini kaydederek, bu ilişkilerin düzelmesinin hem iki ülkenin, hem de uluslararası toplumun çıkarına olduğunu, Türkiye'ye de İsrail'le de sürekli olarak bu mesajı verdiklerini söyledi.
Rhodes, "İki ülke de ABD'nin çok önemli müttefikleri ve aralarındaki ilişkiler bölgenin istikrarı açısından önemli. Yakın vadede, bölgedeki gerilimleri düşürücü adımlar atılmasının çok önemli olduğuna inanıyoruz" dedi.
Rhodes, Obama'nın görüşmede Erdoğan'a, Türkiye-İsrail gerginliğini düşürecek adımlar atılması ihtiyacını vurguladığını belirtti.
Diğer konular
Diğer konulara ilişkinse Sherwood-Randall, Obama'nın, Nisan 2009'daki Türkiye ziyaretinden bu yana Erdoğan ile çok yapıcı bir ilişki geliştirdiğine dikkati çekti.
İki liderin, terörle mücadeleden, bölgedeki güvenliğe ve Afrika'dan Afganistan ve ötesine dünyadaki gelişmelere kadar birçok konuda yakın istişare içinde olduğuna değinen Sherwood-Randall, görüşmede Obama'nın, Türkiye'deki terör saldırılarından duyduğu üzüntüyü dile getirerek, terör örgütü PKK ile mücadelede Türkiye'nin gösterdiği çabalara desteğini ortaya koyduğunu belirtti.
Obama'nın, Başbakan Erdoğan'ın, NATO füze savunma sistemi bünyesindeki erken uyarı radarını Türk topraklarında konuşlandırma kararından duyduğu memnuniyeti dile getirdiğini ve bunun için kendisine teşekkür etiğini belirten Sherwood-Randall, görüşmede Erdoğan'ın Libya, Tunus ve Mısır'a yaptığı ziyaretlerin de gündeme geldiğini aktardı.
Görüşmede Libya konusunun da konuşulduğunu kaydeden Sherwood-Randall, iki liderin Libya halkının arzularının yerine getirilmesine ve desteklenmesine olan bağlılıklarını ortaya koyduklarını söyledi.
Sherwood-Randall, Obama'nın görüşme sırasında, Erdoğan'ın dini özgürlükler konusunda attığı son adımlara teşekkür ettiğini de bildirdi.
Obama'nın, Heybeliada Ruhban Okulu'nun yeniden açılması arzusunu dile getirdiğini ifade eden Sherwood-Randall, Obama'nın, Kıbrıs meselesinde çözüme varılması ve Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesine yönelik ilgisini dile getirdiğini kaydetti.
Sherwood-Randall, görüşmede İsrail-Filistin, Afganistan ve Irak konularının da gündeme geldiğini söyledi.
En Çok Okunan Haberler
- ATM’lerde yeni dönem başlıyor
- Esad'dan ilk açıklama!
- HTŞ ve tesadüf!
- AKP'den yeni sigara ve alkol düzenlemesi
- Narin Güran cinayetinde yeni ses kaydı!
- Gözlerini buraya dikmişler!
- Carlo Ancelotti'den Arda Güler kararı!
- Suriye ordusu, Hama'da karşı saldırıya geçti
- Altın için dikkat çeken '4 Aralık' uyarısı
- Şam'dan 'karşı operasyon' mesajı!