Türkiye ‘O’nu tartışıyor

Kardeşinin cenazesindeki sözlerinden sonra ‘PKK’li’, ‘paralelci’, ‘hain’ diye suçlanan Alkan, bulunduğu görevlerdeki başarıları nedeniyle ödüllendirilmiş bir asker

Yayınlanma: 25.08.2015 - 04:25
Abone Ol google-news

<video:350817>

 

Osmaniye’nin 220’nci şehidi Jandarma Yüzbaşı Ali Alkan’ın ailesinden iki kişi daha asker. Ağabeyi Yarbay Mehmet Alkan, kardeşinin cenazesinde gösterdiği tepki nedeniyle sosyal medyada ve yazılı basında ağır şekilde suçlandı. Alkan’ın “PKK’li, DHKP/ C’li olduğu, üstleriyle geçinemediği” iddiaları gündeme getirildi.

Yarbay Mehmet Alkan'ın ailesi: Mezheplere saygısızlık yapılıyor

'Yarbay Alevi' TT oldu, sosyal medya karıştı

'Ak Troll'ler şehit ağabeyi Mehmet Yarbay'ı hedef gösterdi

Şehit yüzbaşı Alkan'ın cenazesinde bir tepki de müftüye

Devre arkadaşlarından edinilen bilgilere göre Alkan, Harbiye’ye askeri liseden değil sivil liseden gelmiş. 1972’de Malatya’da doğan Alkan, Osmaniye Atatürk Lisesi’ni 1990’da bitirdi. Aynı yıl Kara Harp Okulu’na giren Alkan 94’lü. Yani 1994’te Harbiye’den mezun olmuş. Bu devrede mezun olan subaylar için basında ve kamuoyunda geçmişte birçok tartışma çıktı. “Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) en çok paralel sızmanın bu devreyle olduğu” iddiaları gündeme geldi. Ayrıca, 1990’lı yıllarda terörle mücadelede 93’lülerden sonra en çok şehit veren devre olarak biliniyor.

Alkan, askerlik yaşamının önemli bir bölümünü Güneydoğu’da terörle mücadelede geçirdi. Devreleri, “Bölgede en az 9 yıl kaldı. Jandarma Özel Harekât Tabur Komutanlığı yaptı. Camiada herkes başarısını bilir. Bu başarısının ödülü olarak kendisi Kemer İlçe Jandarma Komutanlığı’na getirildi. Kahramandır, kimseye eyvallahı yoktur. Olmayacak bir şey istenirse yapmaz. Bu nedenle dönemin Jandarma Genel Komutanlığı Kurmay Başkanı ile tartıştı. Denizli Çivril’e sürgün gönderildi” diyor.

Feryadını duymadılar

Hükümete yakınlığıyla bilinen Sabah, Takvim, Yeni Şafak, Star, Akşam, Güneş, Türkiye, Yeni Akit ve Milat gazeteleri Yarbay Mehmet Alkan’ın feryadını görmezden geldi. Sabah, Güneş, Akit, Milat ve Türkiye gazetesi dünkü birinci sayfalarında cenaze töreniyle ilgili hiçbir habere yer vermezken, Yeni Şafak, Star, Akşam ve Takvim gazeteleri ise “Osmaniye şehidini uğurladı” başlığıyla cenaze törenini haberleştirdi. Devletin resmi haber ajansı Anadolu Ajansı da abonelerine geçtiği cenaze töreni haberinde yarbayın isyanına yer vermedi. Star yazarı Cem Küçük katıldığı bir TV programında “Sen PKK’ye laf etmeyip devletin başındaki bir numaraya, cumhurbaşkanımıza, başkomutana laf ediyorsan nasıl askerlik yapacaksın. Nasıl PKK ile mücadele edeceksin. Acısı var. Ama bu şekilde çözüm süreci bilmem nedir diye FETÖ ağzıyla PKK ağzıyla bu lafları söylemenin gereği yok” diyerek Alkan’ı eleştirdi. Haber 7 yazarı Ömer Turan, “Yarbayın açıklamaları tam HDP-PKK söylemi. Yarbayın ismi ve resmini çıkarın, Demirtaş’ın açıklamaları sanırsınız” ifadelerini kullandı.

‘Bu çıkış normal patlamalar gelecek’

Şehit Ali Alkan’ın ağabeyi Yarbay Mehmet Alkan’ın, kardeşinin cenazesindeki sözleri büyük yankı uyandırdı. Uzmanlar Alkan’ın isyanını Cumhuriyet’e yorumladı.

Mesut Ülker (Milli güvenlik dış politika uzmanı): Bugün terörle mücadele konusunda güvenlik güçlerinin saha operasyonları belki devlet anlamında doğru olmakla beraber 2.5 - 3 senedir adı ne olursa olsun bir çatışmazlık durumu söz konusu olunca Türkiye bundan memnun kaldı. Türkiye’yi yönetenler daha önce Türkiye’ye böyle bir şeyi tattırdıkları için haklı olarak o yarbay da kardeşinin şehadet törenin de böyle bir şey söylemesinden daha dolay bir şey yoktur. Onu hain ilan edenler haindir. Kurum içerisinde de, TSK komutanları da o yarbaya sahip çıkmak durumunda olacaklardır. Ben açıkçası bu sesin sadece yarbayın sesi olmadığını düşünüyorum. TSK’nin de aynı zamanda bu bir sesi, nefesi olarak bakmak lazım. Patlamalar bundan sonra gelecektir. Şehit aileleri, TSK yetkililerinden. Bu konuda bir mermi, bir oy, bir bomba yaklaşımı 6 Haziran öncesi tadılan durumla alakalı bir şey.

Atilla Kıyat (Emekli Koramiral): Kardeşini kaybeden bir subay ve bu subayın bu çıkışı sadece kardeş acısından kaynaklanan bir durum değil, bugün ülkenin getirildiği duruma karşı da bir isyan. Malesef yıllardır ‘analar ağlamasın’ diyenler, bugün ‘ne mutlu şehit annelerine’ demeye başladılar. Yarbayımız da bu duruma isyan ediyor. TSK’nin yarbayımıza sahip çıkması lazım. Çünkü yarbayımız daha çok yeni olan acısı dikkate alınmadan malesef bir taraftan, belirli bir kesim tarafından linç edilmeye kalkışıldı. Yarbayımızın isyanı vatan için ölünmez isyanı değil. Vatan için ölünür. Ama vatanı bu hale getirenler biz vatan için öldüğümüz zaman onlar da bence siyaseten ölmelidirler.

Ahmet Keser (Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği Genel Başkanı): Acılı bir abinin sesi, TSK’nin kapalı kapılar ardında konuştuğunu cesaretle söyledi. Komutanlar da cesaretli olmalı. TSK pısırık tavır sergilememeli. Şehit Yüzbaşı Ali ve abisine herkes sahip çıkmalı, TEMAD olarak söylemlerin arkasındayız.Yarbay Alkan’ın üniformayla cenazeye gelip bu konuşmayı yapması bir birikimin sonucu. Bunlar sadece kendi duyguları değil, tüm silah arkadaşlarının duyguları. Şu güne kadar çözüm diyenler neden şimdi sonuna kadar savaş diyorlar? Siyasilerin oraya gelip gövde gösterisi yapmasından herkes rahatsız. Onlarla aynı safta durmak istemiyorlar.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler