Türkiye son savunma hattı

IŞİD karşıtı koalisyonun ABD’li şefi John Allen, örgüte akan yabancı savaşçılara atfen, ‘Türkiye son savunma hattı’ dedi ve ekledi: ‘Bu görev sadece Türkiye’ye bırakılamaz’.

Yayınlanma: 03.06.2015 - 23:43
Abone Ol google-news

New York Times’a konuşan ABD Dışişleri’nin üst düzey bir yetkilisinin, Türkiye sınırlarını IŞİD gibi aşırılıkçılardan temizlemek istediklerini söylemesinin ardından dün ABD’nin IŞİD’e karşı kurduğu uluslararası koalisyonun koordinatörü John Allen’dan çarpıcı çıkış geldi. Allen, Katar’da Brookings Enstitüsü’nün forumunda IŞİD’e katılmaya giden yabancı savaşçılarla ilgili “Türkiye’nin Suriye ve Irak sınırları son savunma hattı” dedi. Allen “Bu görev sadece Türkiye’ye bırakılamaz” diye ekledi. Öncesinde Suriye’nin el Vatan gazetesi, Türkiye ile Suriye arasındaki cihatçı geçişinin artık tünellerle sağlandığını, böylece Türkiye üzerindeki uluslararası baskının azaltıldığını iddia etmişti.

 

Bir nesilden fazlası

ABD Başkanı Barack Obama tarafından atanan Allen, IŞİD’in “küresel etkiler yaratmaya meyilli bölgesel bir sorun olduğunu” vurgulayıp IŞİD dizginlenmezse “insanlığın ilerlemesini mahvedebileceği” ikazını yaptı. Bunun uzun bir savaş olacağını ve örgütün ideolojik olarak yenilmesinin bir nesil ya da daha fazla alacağını belirtti. ABD’nin “İran liderliğinin etkisindeki Şii milisler içindeki aşırılıkçılarla ilgili çok dikkatli ve endişeli” olduğunu da söyleyen Amerikalı yetkili, İran ve Rusya’nın tam desteklerini teyit ettiği Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad için de “herhangi bir uzun vadeli çözümde yeri yok” görüşünü tekrarladı.

Koalisyonun Paris toplantısına katılan ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Antony Blinken ise harekâtın başından bu yana ABD’nin 10 binden fazla IŞİD militanını öldürdüğünü söylerken, Washington, örgütün ilerlemesine Surye yönetiminin yardım ettiği tezini işliyor.

 

‘Şam IŞİD’e destek’

Dışişleri sözcüsü Marie Harf’ın basın toplantısı, sahada kapalı olan ABD’nin Suriye Büyükelçiliği’nin Twitter hesabı ve ardından NYT’nin dünkü haberinde Suriye ordusunun Halep’te IŞİD’in mevzilerini vurmayacak ve Türkiye ile Halep arasındaki lojistik hattı kesmeyle sonuçlanacak şekilde ilerlemesini destekleyecek türden hava saldırısı yaptığı öne sürüldü. Aynı iddiayı Türkiye ve Suud destekli Fetih Ordusu’ndan Ahrar’uş Şam gibi gruplar da ortaya attı.

 

Suriye müttefikleriyle saldıracak

Suriye ordusunun İran ve Irak’tan milislerle büyük karşı saldırıya hazırlandığı kaydedildi. İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü komutanı Kasım Süleymani’nin Şam’ı ziyareti ve Suriye Genelkurmay Başkanı Ali Abdullah Eyyub ile İdlib sınırına gitmesi sonrası dün Suriyeli bir güvenlik kaynağı binlerce İran ve Iraklı savaşçının geçtiğimiz haftalarda güvenliği sağlamak için Suriye’ye geldiğini söyledi. Yetkili, “Çoğu Iraklı 7 bin kadar İranlı ve Iraklı var. Öncelikleri başkenti savunmak. Amaç Suriye ordusu ve milislerini önce Şam’ı korumak, ardından Akdeniz ve Hama’nın kilidi Cisr üş Şuğur’u geri alması için desteklemek” dedi. IRNA Süleymani’nin “Önümüzdeki günlerde dünya neye hazırlandığımıza şaşıracak” sözünü aktardı.

Londra’da yayımlanan Rey el Yovm gazetesi, İdlib’i Fetih Ordusu’ndan geri almak için görülmedik büyüklükte askeri güç oluşturulduğunu, Süleymani’nin çizdiği plan uyarınca Suriye ordusu, Hizbullah, Halk Savunma Güçleri ve Fatımiyun grubunun hazırlandığını yazdı. Rey el Yovm şu yorumu yaptı: “Süleymani, İdlib’e giderek burayı işgal eden grupları destekleyen Türkiye’ye mesaj verdi. İranlı diplomatik kaynaklar, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyindeki askeri eylem kuralları konusunda İran’la yaptığı örtülü anlaşmayı ayaklar altına aldığını, bu anlaşmayı inkâr ederek Suudi Arabistan’la yeni ittifak yaptığını, bu yüzden Tahran’ın kendini anlaşmaya bağlı kalmakla yükümlü görmediğini söyledi.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler