Türkiye’de profesörlerin sadece yüzde 28’i kadın

Eğitim-Sen, Türkiye’de kadın akademisyenlerin yaşadığı zorlukları Muş’ta düzenlediği panelde masaya yatırdı.

Yayınlanma: 17.03.2015 - 06:41
Abone Ol google-news

Ege Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Burcu Şentürk kadınların akademi alanında sayısının görünür olduğuna fakat yönetici katına çıktıkça kadın sayısının azaldığına dikkat çekerek “Türkiye’de profesorlerin sadece yüzde 28’i kadın. Dekanların da yüzde 9’u kadın. Araştırma görevlilerinin ise yüzde 49’u kadın” dedi.

 

Kadın rektör sayısı 10

Muş Öğretmenevi’nde gerçekleştirilen “Akademide kadın olmak” panelinde konuşan Dr. Burcu Şentürk, 2013 Dünya Ekonomi Forumu Cinsiyet Ayrımcılığı raporunda 136 ülke arasında Türkiye’nin 20. olduğuna vurgu yaptı. Kadınların bilim dünyasında yer almasının uzun yıllar aldığını anlatan Şentürk “Akademide kadınların sayısı görünür bir çoğunlukta fakat yönetici katına çıkamıyoruz. 2013 itibariyle Türkiye’de toplam 179 vakıf ve devlet üniversitesinde görev yapan kadın rektor sayısı sadece 10. Evde reis erkektir, evi o yönetir kadın sadece ona asistanlık yapar anlayışı akademik hayatta da devam ediyor. ‘Yönetici olamazsın ancak destek olursun’ deniyor. Üniversiteler de Türkiye’nin giderek muhafazakârlaşan yapısının bir parçası” diye konuştu.

 

'Var olma savaşı veriyoruz’

Panelde, Muş Alparslan Üniversitesi’nde Eğitim-Sen üyesi araştırma görevlisi olan, iki yıldır işten atılma, mahkemeyi kazanıp işe dönme, görevlendirilmesinin yapılmaması gibi sorunlarla mücadelede eden Deniz Kimyon da konuştu. Kimyon şunları söyledi: “Buraya geldiğimde muhalif kimliğimin de etkisinden dolayı tehditlerle karşılaştım. Yalnızlaştırılmaya bezdirmeye çalıştılar. Sözleşmemi yenilememekle tehtid edildim. Burada var olma savaşı veriyoruz. Toplantılarda bile konuşturulmuyoruz. Mesela benimle aynı durumda olan erkek meslektaşım 3 ay kaldı ve görevlendirilmesi yapıldı. Ben kadınım o yüzden işleri daha da zorlaştırıyorlar.”

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler