''Türkiye'nin tansiyonunu ölçüyoruz'' kampanyası

Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği'nin Sağlık Bakanlığı desteğiyle düzenlediği ''Türkiye'nin Tansiyonunu Ölçüyoruz'' kampanyası, 11-17 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

Yayınlanma: 06.05.2010 - 12:01
Abone Ol google-news

Dernekten yapılan açıklamaya göre, bu yıl üçüncüsü düzenlenen kampanya kapsamında özel olarak hazırlanan ''Hipertansiyon TIR''ı ile 11-17 Mayıs tarihleri arasında Sıvas, Eskişehir, Kocaeli ve İstanbul'da taramalar yapılacak, yurttaşlara hipertansiyon konusunda bilgi verilecek. Kampanya çerçevesinde TIR'ın bir hafta içinde 1500 kilometre yol yaparak 35 bin kişiye ulaşması hedefleniyor.

Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Şükrü Sindel de yaptığı açıklamada, hipertansiyonun dünyada ölüm sebepleri arasında ilk sırada yer aldığını belirterek, şunları kaydetti: ''Ülkemizdeki her 4 ölümden biri, tansiyonun kontrol edilmesi ile önlenebilir. Amacımız, toplumda hipertansiyonla ilgili bilgi, tutum ve davranış değişikliği yaratmak, Türkiye'nin hipertansiyon istatistiklerini iyi yönde değiştirmektir. 10 yılda tüm Türkiye'yi kapsamayı hedefliyoruz.''

Hipertansiyonun görülme sıklığına da dikkati çeken Prof. Dr. Sindel, ''Ülkemizde her 10 kişiden 3'ünde hipertansiyon var'' dedi.

Aşırı tuz tüketiminin, hipertansiyonun en önemli nedenlerinden biri olduğunu dile getiren Prof. Dr. Sindel, ''Tuz demek, hipertansiyon demek. ABD bu konuda düğmeye bastı. Bu yıl yürürlüğe girmesi hedeflenen yasa uyarınca, hazır gıda üreticileri ve restoranlar ürünlerine tuz limiti koymak zorunda olacak'' ifadesini kullandı.

Hipertansiyonun artık her yaş grubunun hastalığı olarak kabul edildiğini ve genetik bir özellik de taşıdığını belirten Prof. Dr. Sindel, şunları kaydetti: ''Geçmişte tansiyonun yaşa bağlı olarak yükseldiği düşünülürdü ve yaşlı kişilerde ortaya çıkması normal kabul edilirdi. Günümüzde bu inanış terk edildi. Anne ve babada hipertansiyon olması, hastalığın çocukta görülme olasılığını yüzde 50'ye çıkarıyor. Günümüzde hipertansiyona bebeklerde bile rastlanıyor.''

Bu arada, ''Hipertansiyon TIR''ı 11 Mayıs'ta Sıvas kongre binası yanı, 13 Mayıs'ta Eskişehir vilayet meydanı, 15 Mayıs'ta Kocaeli pazar alanı, 16 Mayıs'ta Kadıköy Meydanı, 17 Mayıs'ta da Beşiktaş Meydanı'nda taramalar yapacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler