Türkü fabrikası Kırşehir'e saz atölyesi

Saz yapım ustası Levent İnce, Neşet Ertaş’ın memleketi olan Kırşehir’e saz yapım atölyesi açtı. İnce, saz yapımını öğrenmek isteyen herkese kapısının açık olduğunu belirterek, “Herkes öğrenirse atölyeler çoğalır. Bu işteki usta-çırak ilişkisinin yaşatılması için çabalıyoruz. Kırşehir, ‘ozanlar diyarı’ fakat yeterince saz atölyesi yok” dedi.

Türkü fabrikası Kırşehir'e saz atölyesi
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 02.12.2019 - 17:20

Saz yapım ustası İnce, Kırşehir’de ilk kez saz yapım atölyesi açtı. Atölyede, saz ve bağlama yapımının yanı sıra tamir ve bakımlarının da yapıldığını belirten İnce, saz ustalığının inceliklerini ve Kırşehir için sazın önemini Cumhuriyet Anadolu’ya anlattı. Atölyeye yoğun ilginin olduğunu dile getiren İnce, “Neşet Ertaş’ın memleketinde ilk saz atölyesini açmanın gururunu yaşıyorum” ifadelerini kullandı.

‘27 YILDIR ATÖLYEDEYİM’

Mesleği 27 yıl önce başladığını ve bir dahada bırakamadığını ifade eden İnce, “Saz atölyesinin içine ilk kez 27 yıl önce İzmir’de girdim ve bir daha çıkmadım. Yurt dışında çeşitli ülkelerde mızraplı, yaylı, telli enstrümanlar yaptım. Daha sonra Türkiye’ye döndüm, başka illerde atölye açtım. Kırşehir dışında da sırf memleketimden dolayı saz yaptırdılar. Bağlama, saz, türkü, bozlak denildiği zaman Neşet Ertaş ve Kırşehir akla geliyor. Nereye gitsek Kırşehirliyiz dediğimizde ‘Sen güzel saz çalıyorsun’ diye tepki gösteriliyor” dedi. İnce, saz yapılan kişinin “ünlü” olmasının değil, “sazın iyi olmasının” önemli olduğuna da dikkat çekti. Neşet Ertaş’a da bir saz yaptığını kaydeden İnce, “Bizim için saz yaptığımız kişinin ünlü, ünsüz, amatör ya da profesyonel olması önemli değil.Yaptığımız sazların her birini bir öncekinden daha iyi yapmak için çalışıyoruz” diye konuştu.

‘TÜRKÜ FABRİKASI AMA ATÖLYE YOK’

Saz yapımını merak eden, öğrenmek isteyen herkese kapısının açık olduğunu belirten İnce, “Herkes öğrenirse atölyeler çoğalır ve bu işlerle uğraşan insan sayısı da artar” diye konuştu. Atölyesinin, Kırşehir’de bu zamana dek açılmış ilk atölye olduğunu dile getiren İnce, “Burası ozanlar diyarı, ‘türkü fabrikası’ bir şehir ama bugüne kadar saz yapımı ve tamir atölyeleri açısından ciddi bir girişim olmamış. Kırşehir’de daha çok atölye olsun isterim. Atölyelerin yanı sıra, ‘Sazcılar Sokağı’ ya da Sazcılar Çarşısı’ olsun isteriz. Kırşehir, Türkiye’nin her iline bağlama gönderen bir şehir haline gelsin. ‘Kırşehir’in bağlaması’ bir marka olsun. Yaklaşık 10-15 atölye bu işi ustalıkla yapsın ve öncü olalım istiyoruz” dedi.

‘USTA ÇIRAK İLİŞKİSİ YAŞASIN’

Saz yapımını öğrenmek isteyen herkese yardımcı olacaklarını belirten İnce, Ahilik kültüründeki usta çırak ilişkisinin yaşatılması için çabaladıklarına da dikkat çekti. KIRŞEHİR


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler