TÜSİAD Başkanı geri adım atmadı: Sözümün arkasındayım

“Paralel devlet görmüyorum” ve “Muhatabımız cumhurbaşkanı değil” sözleriyle tartışma yaratan TÜSİAD Başkanı Dinçer geri adım atmadı. Günlerdir süren haber ve yorumlara nihayet yanıt veren Dinçer, “Ülkede politikaları kim belirliyorsa bizim muhatabımız odur, yani Başbakan’dır, hükümettir” dedi.

Yayınlanma: 10.01.2015 - 22:55
Abone Ol google-news

TÜSİAD Başkanı Haluk Dinçer, Tayyip Erdoğan ve Ahmet Davutoğlu ile yaşadığı “muhatap” krizinde geri adım atmadı. “Sözlerimin arkasındayım” diyen Dinçer, açıklamalarında ve gazetede çıkan röportajda herhangi bir yanlışlık olmadığını belirterek “Ancak, yanlış anlaşıldığımı düşünüyorum, ülkede politikaları kim belirliyorsa muhatabımız odur, yani Başbakan’dır, hükümettir” dedi.

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) bir süredir Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu ile “muhatap” krizi yaşıyor. Günlerdir devam eden haber ve yorumlara yanıt vermeyen TÜSİAD Başkanı Haluk Dinçer, önceki gün ekonomi gazetecileriyle buluşmasında ilk açıklamasını yaptı. Tartışma yaratan röportajına değinen Dinçer, kendisine sorulan cumhurbaşkanı ile ilişkileri hakkında söylediklerini şöyle tekrarladı: “Bugün itibarıyla Sayın Cumhurbaşkanımızla sorunumuz yoktur. Cumhurbaşkanı devletin başıdır, TÜSİAD’ın muhatabı zaten Cumhurbaşkanı değildir. TÜSİAD’ın muhatabı Başbakan’dır, bizim çalışma alanlarımızla ilgili bakanlardır. Sayın Cumhurbaşkanı’yla ben göreve geldikten sonraki görüşmede geçmişte yaşanan gerginlikleri unutup ilişkilerimizi normalleştirme teklifi yaptım. Kendisi bunu olumlu karşıladı. Kendisini YİK toplantımıza davet ettim oraya da geldi. Orada da bazı sert açıklamalarda bulunduğu doğrudur. Ama metni dikkatlice okursanız gayet olumlu söylem de var. Bir el uzatmıştır, biz de o eli havada bırakmadık ve ilişkilerimizi normalleştirdik.”

Dinçer’e sorulan Başbakan Davutoğlu’nu 22 Ocak’ta yapılacak genel kurula davet edip etmedikleriyle ilgili soruyu, TÜSİAD Genel Sekreteri Zafer Yavan “Evet davet ettik ancak özel kalem müdürü katılamayacaklarını söyledi” şeklinde yanıtladı.

 

Tepkiler olumlu

Önceki akşamki yemekte sorulan sorulara verilen yanıtlar ve TÜSİAD tarafından yapılan saptama, öneri ve beklentiler özetle şöyle: “Yaşanan gerginlik ve açıklamalarım nedeniyle olumsuz tepki almadım. TÜSİAD, ilkeleri olan bir kurum, tüm yöneticiler de bu ilkelere bağlı olarak hareket ediyor. Bu nedenle ne herhangi bir TÜSİAD üyesinden ne de mensubu olduğum Sabancı Grubu’ndan herhangi bir olumsuz tepki almadım. Hatta çok olumlu tepkiler aldım.”

 

‘Ağzımızdan çıkan dinlenir’

İş dünyası örgütleri ikiye ayarlıyor. Gönüllülük temelinde kurulanlar ve yönetmelikle kurulanlar. TÜSİAD Türkiye’nin etkili ama daha önemlisi bağımsız ve gönüllü sivil toplum kuruluşudur. Türkiye’de istihdamın, yatırımın, ticaretin önemli bir bölümünü üyelerimiz yapıyor, verginin yüzde 85’ini üyelerimiz ödüyor. Dolayısıyla bizim ağzımızdan çıkanın dinlenmesi normal. Bugüne kadar son tartışmalarla ilgili yanıt vermedim. Çünkü TÜSİAD bir siyasi parti değil. Biz her söylenene cevap vermek zorunda değiliz. Siyasiler gibi her eleştiriye hemen bir cevap yetiştirecek durumda değiliz. Demokrasilerde de sivil toplum kuruluşları böyle çalışmaz.

 

Kamunun harcama kompozisyonu değişmeli

Türkiye’nin sağlıklı büyümesi için atacağı adımların önemine dikkat çeken Dinçer, yeni bir öneride bulundu. Türkiye’nin bütçe dengesinin 12 yıl önceye göre çok daha sağlam olduğunu belirten Dinçer, “Kamu borcunun milli gelire oranı yüzde 30’lar seviyesinde.

Bütçe açığı yüzde 1’lerde. Acaba bütçe açığı yüzde 2-3 seviyesine çıkarılsa oradan sağlanacak kaynak eğitime, Ar-Ge’ye ya da başka alanlara dağıtılsa ve uzun vadeli kalkınma sağlansa diye bir formül bulunabilir diyoruz. Koç Üniversitesi ile bu konuyu çalışacağız, öneri paketi sunacağız” dedi.

 

Özerklik şart

Düzenleme ve denetleme kurumları kesinlikle özerk olmalı. Bunlara son dönemde yapılan politik baskılar doğru değil. Bu tür kurumlar serbest piyasa ekonomisinin olmazsa olmazları. En önemli kurumlardan biri Merkez Bankası’dır. Türkiye’de özellikle para politikaları konusunda Merkez Bankası’ndan beklenti oldukça yüksek, mucizeler bekleniyor. Merkez Bankası’na siyasal anlamda çok müdahale ediliyor. Diğer düzenleyici ve denetleyici kurumların işleyişinin istenen seviyede olmadığını söyleyebiliriz. Rakamlara bakarsanız Merkez Bankası, son 4 yıldır hedefleri tutturamıyor. Bunun nedeni nedir, siyasi baskı mı? Bende bir bilgi yok. Ancak bunun hesabını kim verecek ondan da emin değilim…

 

Yargıya güven yok

Türkiye daha önce açıklanan yapısal reformlara devam etmeli. En öncelikli konu yargı. İş dünyasının da vatandaşın da yargıya saygısı kalmadı. Yargı reformunun yanı sıra eğitimin kalitesinin artırılması gerekiyor. Bir diğer acil konu ise kadın istihdamının artırılması. Türkiye’de 11 milyon kadın çocuk baktığı için çalışmıyor. İstihdam politikası değiştirilmeli, esnek çalışmaya öncelik verilmeli ve kreşler açılmalı.

 

Paralel varsa MİT ve emniyet bulur

Dinçer, paralel yapıyla ilgili tartışmalara da açıklık getirdi. Hiçbir kurumun devlet içinde paralel bir yapı istemeyeceğini, TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Erkut Yücaoğlu’nun bunu kürsüden açıkladığını belirten Dinçer, “Bu sözün altına ben de imzamı atarım” dedi. Türkiye’de bir paralel yapı varsa “bunu MİT’in, emniyetin ortaya çıkaracağını, yargının da kararı vereceğini” belirten Dinçer, TÜSİAD’ın bu konuda bir misyonu olmadığını vurguladı. Dinçer, bugün var olan manzaranın “bir paralel yapı var” demeye yetmeyeceğine vurgu yaparak “Paralel devlet görmüyorum sözü paralel devlet yok anlamına gelmiyor. Bunu varsa devletin kurumları ortaya çıkaracak. Ancak bizim şimdiye kadar gördüğümüz görevinden alınan birkaç polis ve devlet görevlisi” dedi.

 

Koltuğa kim oturacak?

22 Ocak’ta yapılacak TÜSİAD Genel Kurulu’nda derneğin yeni yönetimi ve başkanı da seçilecek. Muharrem Yılmaz’ın ani istifasıyla başkanlığa gelen Dinçer’in genel kurulda aday olmayacağı konuşuluyor. Dinçer, başkanlık konusuyla ilgili sorulara yanıt vermeyerek “TÜSİAD’da isteyen herkes başkanlığa aday olabilir. Bizim geleneklerimizi biliyorsunuz, eski başkanlar toplanıp genel kurula bir isim sunuyorlar. 43 yıldır da genel kurul kabul ediyor” dedi. Bu seçimde de aynı geleneğin işlemesi Haluk Dinçer bekleniyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon