Üç yılın ardından gündemde: Hükümet ‘Reform Eylem Grubu’nu topluyor
Hükümetin fiilen askıya aldığı AB hedefi doğrultusunda 3 yıl aradan sonra yeniden toplanılıyor. Masanın bir ucunda bürokrat ve teknokratlar diğer ucunda siyasiler var
Bir süredir AB üyesi ülkelerle ilişkilerini normalleştirmek için çaba sarfeden Ankara, bugün kritik bir toplantıya evsahipliği yapacak. Başkanlık sistemiyle birlikte tabelası AB Başkanlığı olarak değişen binada; Dışişleri, Adalet, İçişleri ile Hazine ve Maliye Bakanları ve bakanlıkların AB ile uyum sürecinden sorumlu olan üst düzey teknokratlarla reform sürecini canlandırmak için atılacak adımlar ele alınacak. Hedef, AB ile fiilen durdurulan müzakerelerin de önünü açmaya yönelik ilke kararlarını almak.
Adı “Reform İzleme Grubu” iken “Reform Eylem Grubu”na dönüştürülmesine karşın beklenen adımların atılmadığı toplantıların ardından bu defa hedef ‘demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğü’ çerçevesinde gündeme “reform” başlığını yeniden getirmek. Kritik buluşma öncesinde teknokratların hazırlık toplantısı yaptığı öğrenildi. Bu çerçevede Türkiye ilk olarak Avrupa Konseyi’nde geçtiğimiz yıl, 13 yıl aradan sonra yeniden alındığı “denetleme sürecinden” çıkmayı hedefliyor. Ancak bunun dahi yıllar alacağı Ankara tarafından biliniyor.
Albayrak da masada
Türkiye’nin 13 yıl sonra yeniden alındığı denetlemeden çıkması için OHAL’in kaldırılmasının ilk adımını oluşturduğuna işaret eden kaynaklar, bu çerçevede OHAL başvurularını inceleme komisyonu ve yargı sisteminde “masumiyet karinesini” ön planda tutacak reform sürecine ulaşma hedefinin altını çizdi. Toplantıya Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın damadı Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın da katılması dikkat çekti.
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun da 30-31 Ağustos’ta Avusturya’da toplanacak olan AB Dışişleri Bakanları Gayriresmi Toplantısı’na (GYMNICH) katılacağına işaret edilirken AB ile son günlerde olumlu bir rüzgâr yakalandığına dikkat çekildi. Son olarak Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un Türkiye ile “AB üyeliği değil, stratekik ortaklık süreci inşa edilmesini” öneren sözlerine de Ankara’nın tepkisinin Dışişleri Sözcüsü ile sınırlı kalması dikkat çekti.
Vize artık uzak hedef
3 yıl aradan sonra yapılacak toplantının gündeminde AB ile vize serbestisine yönelik adımlar başlık olarak yer alsa da Brüksel ile bu sürecin kısa sürede canlandırılması beklenmiyor. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun atılan her adımı ‘terörle mücadeleye’ bağladığı; Cumartesi Anneleri’nin 700 haftadır devam eden eylemi için “anneliğin teröre kılıf yapılmasına göz mü yumsaydık” dediği bir ortamda vize serbestisi için şart olan “terörle mücadele yasasında değişiklik” yönünde adım beklenmiyor. Buna karşın kişisel verilerin korunması gibi Türkiye’nin uzun süredir yanaşmadığı özerk kurul çabalarına ağırlık verilmesi gündemde.
Macron’a yanıt Sözcü’den Bir süredir AB liderlerinin Türki-ye’ye yönelik eleştirilerine alt düzeyde karşılık vererek gerilimi tırmandırmayan Ankara, buna bir örnek daha ekledi. “Dünyamızın hastalığı haline gelmiş popülizm ve ayrılıkçılığa inat hedefimiz; daha güçlü ve paylaştığımız ortak değerlere dayalı ve Türkiye’li bir AB’dir. Bu çerçevede, Macron’un konuşmasında birkaç kere “İslamcı” veya “İslami terör” ifadesi kullandığı dikkatimizi çekmiştir. Terörün dini, milliyeti ve ırkı olmadığını, bu musibetin herhangi bir dinle ilişkilendirilmesini son derece yanlış bulduğumuzu bir kez daha ifade etmek isteriz”. |
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Colani’nin arabası
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Nevşin Mengü hakkında karar
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Bakanlık 5 ildeki lahmacuncuları ifşa etti