"Ücretli öğretmenlik eğitimin niteliğini bozuyor"

Ataması Yapılmayan Öğretmenler Platformu, okullardaki kadro açığının ücretli öğretmenlerle kapatılmak istenilmesini eleştirerek, "Ücretli öğretmenlik uygulamasına karşı çıkıyoruz. Bu sistem eğitimin niteliğini bozmaktadır" dedi.

Abone Ol google-news
Yayınlanma: 17.09.2010 - 12:26

Ataması Yapılmayan Öğretmenler Platformu danışmanı Deniz Yıldırım, ücretli öğretmenlik uygulamasına tepki gösterdi.
 

"Ücretli öğretmenlik insani çalışma biçimi değil"

Ataması yapılmayan öğretmenlerin temel taleplerinin KPSS'deki kopya iddialarının bir an önce ortaya çıkarılması olduğunu belirten Yıldırım, KPSS sınavının iptal edilmesini istediklerini ifade etti. Yıldırım, "Ücretli öğretmenliğe karşı çıkıyoruz. Böyle bir atama şekli yok, sadece geçici bir çözüm olabilir. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 'Krizi fırsata çevirdik' diyor. KPSS' deki kopya skandalı da fırsata çevrilmek isteniyor. Ücretli öğretmenlik ile öğretmenler daha kötü çalışma koşullarında çalışacaklar, böylece krizden fırsat doğuruyorlar. Bu kabul edilemez, ücretli öğretmenlik insani çalışma biçimi değildir" dedi

Ücretli öğretmenlik uygulamasının eğitimin niteliğini de bozduğunu öne süren Yıldırım şöyle devam etti:

"Bizim içimizde de ücretli öğretmenlik yapanlar var. Ücretli öğretmenliğin olduğu yerde eğitime adapte olmak zorlaşıyor. Çünkü, öğrenciler ücretli öğretmenler sürekli değiştiği için 3 ya da 4 defa öğretmen değiştiriyorlar. Ataması yapılmayan öğretmenleri değil, öğrenciler için de büyük bir sorun. İyi nitelikli kamusal bir eğitim için anne babalar da ücretli öğretmenliğe karşı çıkmalı. Öğretmen açığı böyle kapanmaz. Ücretli öğretmen sayısı giderek artıyor ve bunlar ucuz iş gücüne çevriliyor."
 

"Sosyal anlamda da eşitsizlik artıyor"

Sözleşmeli öğretmen sayısının 2007'den beri dört katına çıktığını ifade eden Yıldırım, ücretli öğretmen sayısının da 100 bine çıkabileceğini öne sürdü. Yıldırım, "Bakanlığın İç Denetim Raporu'na göre sözleşmeli öğretmen sayısının 2007'den beri dört katına çıktı. Rapor 7 ay öncesini yansıtıyor fakat, ücretli öğretmen sayısı 60 bin üzerinde görülüyor. Bu alımlarla birlikte bu sayı 100 bini geçecek, bir an önce karşı çıkılmalı. Milletvekillerinin Şubat ayındaki soru önergeleri ile Türkiye'deki ücretli öğretmenlerin hangi bölgelerde çalıştığı soruldu. Bakanlık verdiği cevaba göre ücretli öğretmenler yoksulların bulunduğu semtlerde çalışıyor. İyi bir semtte bağış adı altında para alındığı için ücretli öğretmen ek görülmüyor fakat, yoksul bölgelerde ücretli öğretmen sayısı artıyor, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde öğretmenlerin yarısı ücretli öğretmen. Bu sosyal anlamdaki eşitsizlikleri de derinleştiriyor."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon