Uğruna ineğini sattığı davayı kazandı

İnek satarak dava kazanan Kazım Delal'ın nöbet tuttuğu HES'i mahkeme durdurdu.

Yayınlanma: 25.06.2014 - 13:17
Abone Ol google-news

“Yurttaş Kazım” lakaplı 69 yaşındaki Kazım Delal ve köylülerin, Andon İçme Suyu Tesisleri’ne HES yapılmasına karşı başlattığı direniş ve hukuk mücadelesi zaferle sonuçlandı. Rize İdare Mahkemesi, HES projesinin yürütmesini durdurdu.

Rize ve ilçelerinin içme suyunun sağlandığı Andon İçme Suyu Tesisleri’ne Rize Belediyesi’nin izniyle Smart firması tarafından HES yapılması kararı “Yurttaş Kazım” lakaplı Kazım Delal ve Andonlu köylüleri ayaklandırmıştı. Derelerin Kardeşliği Platformu (DEKAP) ve yöre halkının destek verdiği eylemlere katılan Yusuf Esir, Rize Belediyesi’ndeki işinden çıkarılırken köylüler hakkında da çok sayıda dava açılmıştı. HES direnişini ve hukuk mücadelesini sürdüren köylüleri sevindiren haber Rize İdare Mahkemesi’nden geldi. Mahkeme, köylülerin açtığı davada HES projesinin yürütmesini durdurdu.

 

DEKAP: Hukuksuzluğa izin vermeyeceğiz

DEKAP’tan yapılan açıklamada, “Bu projeyle, kamuoyu, yasalar ve hukuk yok sayıldı, yanıltıldı. İlgili kurum ve kuruluşlara yaptığımız başvurular da yanıtsız kaldı. Görüldüğü gibi suyuna, toprağına, doğal yaşam alanlarına, tarihi ve kültürel değerlerine sahip çıkan bu insanlar aynı zamanda hukuka da yasalara da kamuya da sahip çıkıyor. Öyle birilerinin yaftalamasındaki gibi ne ‘terörist’, ne ‘vatan sevmez’, ne ‘3-5 çapulcu’ ne de ‘rant lobileriyle’ ilişkili değiller. Hiç kimse merak etmesin bizler kimseye yasadışı, hukuksuz hiçbir şey yaptırmayacağız” diye konuştu.

 

‘Yurttaş Kazım’ ve köylüler hala yargılanıyor

HES firmasının şikâyeti üzerine HES projesine karşı eylem yapan Kazım Delal, kardeşi Nazım Delal ve Yusuf Esir ile Andon köylüleri hakkında ise Asliye Ceza Mahkemesi’nde 2 ayrı dava açılmıştı. Andon köylüleri, “etkin direnme”, “görevi yapmayı engelleme” suçundan yargılanıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler