Üretici, işbirliğiyle kazanacak

Tarımsal kalkınmaya önem veren Muğla Büyükşehir Belediyesi, il genelindeki kooperatiflerle işbirliği yaparak üreticinin ürettiği üründen daha fazla kazanması için çalışmalar yapıyor. Bugüne kadar alım garantili çiçek, koku vadisi, arıcılık ve bal, süt soğutma tankı, lavanta fidesi, kıl keçisi, zeytinyağı, tüketim kooperatifleri ile imzalar atılarak işbirliği yapıldı.

Yayınlanma: 25.02.2021 - 03:33
Üretici, işbirliğiyle kazanacak
Abone Ol google-news

Tarımda üreten bir toplum olabilmek için sadece verimli topraklara sahip olmanın yeterli olmadığını söyleyen Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, izlenen tarım politikalarının yerli ve milli tarıma, üreten köylüye destek olmasıyla tarımın milli ekonominin temeli olabileceğini söyledi. Başkan Gürün, “Dünyada ürün çeşitliliği, kendi kendine yetebilen sayılı ülkelerden biri, nadide ülkemizdir. 1923 yılından beri üreten köylüsünü milletin efendisi yapan Türkiye Cumhuriyeti son 20 yılda verimli toprakları dururken birçok ürünü dışarıdan ithal eden, tarım toprakları üretici zor durumda olduğu için nadasa bırakılmış gibi boş bırakılan, yüksek faizle borçlandırılan üreticinin traktörü bile haczedilir duruma gelmiştir. Buğday, saman, pamuk, kırmızı et, ayçiçeği gibi birçok temel ürün ne yazık ki coğrafyası bizim bir şehrimiz kadar olan ülkelerden ithal edilmektedir. Pandemi dönemi bir kez daha göstermiştir ki ithalata dayalı tarım sistemi olan ülkeler herhangi bir kriz durumunda ithalatı durdurduğu an ürünler aşırı zamlanmakta vatandaş evine götürecek yağ bulamamaktadır. Ülkemizin derhal tarım politikalarında yerli ve milli duruşa dönmesi gerekmektedir. Yediğimiz ekmek, soframızdaki etin, peynirin ülkemiz topraklarında üretiliyor olması üreten köylümüze güven verecek, onların üretim şevkini artıracaktır” dedi.

81 İLE YERLİ TOHUM

Yerli ve milli tarım, üreten bir Muğla için ilk günden kolları sıvadıklarını ifade eden Başkan Gürün, “Türkiye’nin en kapsamlı Yerel Tohum Merkezi’ni kurarak işe başladık. Şimdi Türkiye’nin 81 iline genetiği araştırılmış yerel tohum gönderiyoruz. Tarım laboratuvarından, alım garantili çiçek üretimine, akıllı tarım çiftliğinden meyve sebze kurutma tesisine, sakız ağacından ipekböcekçiliğine, kıl keçisi dağıtımından süt tankı desteğine her alanda üreticimizin yanındayız. MELSA şirketimiz ile de yerli ürünleri halkla buluşturuyor, internet üzerinden de ulaşabilmesini sağlıyoruz. En önemli konu ise üretim ve tüketim kooperatiflerimizle güç birliğimiz. 

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Atatürk’ün, “Kooperatif yapmak, maddi ve manevi kuvvetleri, zekâ ve maharetleri birleştirmek demektir” sözünden yola çıkarak kooperatiflerimizle güçlerimizi birleştiriyoruz. Aracıları aradan çıkarıyor, üreten ellerin hakkını almasını sağlıyoruz. Katma değeri yüksek ürünlerle üreticilerimizin kazanmasını, toprağında mutlu olmasını amaçlıyoruz. Üreticimiz üretecek, kooperatifleşme ile ürettiklerini halka ulaştıracak, üretici kazanacak, halk yerli ürünlerle buluşacak, Büyükşehir halkla üretici arasında köprü olacak” diye konuştu.

BU DAHA BAŞLANGIÇ

Karabörtlen Tarımsal Kalkınma Kooperatif Başkanı Mehmet Emin Benzer: 

Büyükşehir bize can suyu olacak yatırım yaptı. Bu destek sadece makine alınıp verilmesi değil. Çok bilinen “Bir kişiye iyilik yapmak istiyorsan ona balık verme, balık tutmayı öğret” sözündeki gibi biz balık tutmayı biliyorduk, Büyükşehir bize bu balığın satışını pazarlamasını yaptı. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi gibi birçok belediyeye tavsiye etmesiyle pazarlama alanında büyük bir gelişim sağladık.

Eşen Yakabağ Köylerin Tarımsal Kalkınma Kooperatif Başkanı Mehmet Şahin: 

Büyükşehir bize süt tankı aldı. Daha önce buradaki bir fabrikadan süt tankı alıyorduk. Alırken de çok tartışmalar yaşıyor, sütü satarken de pazarlık yapma fırsatımız olmuyordu. Şimdi kendi tankımız var, istediğimiz fiyatı veriyor göğsümüzü gere gere pazarlığımızı yapabiliyoruz. Sütü soğutmak için aylık 3 bin TL bulan elektrik harcıyorduk. Şimdi büyükşehir belediyesi bunu karşılayacağını söyledi. Bu da yıllık 36 bin TL gibi bir destek demek oluyor. Kooperatifimize güven veren bu yatırımlardan dolayı teşekkür ediyoruz. 

Menteşe Tarımsal Kalkınma Kooperatif Başkanı Bahar Öksüz: 

Muğla Büyükşehir Belediyesi bize katma değeri yüksek ürün satmamızı sağladı. Daha önce erişte, susam gibi ürünler vardı, şimdi aromatik yağları MELSA ve E ticaret aracılığı ile doğrudan satış yapabiliyoruz. Ayrıca Koku Vadisi alanı gezilebilen, görülebilen, merak edilen bir yer olarak kırsal turizmi de canlandırdı. Türkiye’nin her yerine ulaşabiliyoruz. En büyük destek ise teknik bilgisi olmayan üreticilerimize, üreticiliği düşünmeyenlere bir kazanç kapısı oldu. Kadınlarımıza pozitif ayrımcılık yapılarak gelir düzeylerini artırmış oldu. Kalkınma uzun bir yol. Biz daha başlangıcındayız ve güzel işler yapacağız. Tarımda kadının gücü görünmüyor. Ama bu kooperatiflerle kadının gücü görünüyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler