'Üretim olmadan bir ülke kalkınamaz'

İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş, üretim olmadan bir ülkenin kalkınamayacağını dile getirerek, ''Kalkınsa da içi kof olur. Bunu biz Yunanistan krizinde gördük'' dedi.

Yayınlanma: 28.05.2010 - 12:12
Abone Ol google-news

İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş, Tuzla'daki Akım Metal fabrikasına gerçekleştirdiği ziyarette, fabrika için ''Burası bereketli bir aslan yatağı'' ifadesini kullandı. Üretimin temelinin döküm ve talaşlı imalat olduğunu dile getiren Yalçıntaş, ekonomik krizlerin herkesi yorduğunu ancak, insan alnının teriyle çalışıyorsa başarıya ulaşabileceğini anlattı. ''Herşeyden evvel kendi işimizin aşığı olacağız'' diyen Yalçıntaş, bugün önemli olan şeyin yapılan işe daha fazla katma değer eklemek olduğunu kaydetti. Üretim olmadan bir ülkenin kalkınamayacağını dile getiren Yalçıntaş, ''Kalkınsa da işi kof olur. Bunu biz Yunanistan krizinde gördük'' diye konuştu.

Çıraklıktan fabrikatörlüğe...

Akım Metal Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Salih Böyet de iş hayatına Konya'da çıraklık ile işe başladığını ve bugünlere kadar geldiklerini belirterek, şunları kaydetti: ''Çıraklık ve kalfalık döneminde en çok hasret duyduğum şey 'Avrupa bu parçaları üretiyor da biz niye üretemiyoruz' oldu. Geçen sene Mercedes'de kullanılan bir motor kasnağını yapabilir duruma geldik. Biz onların en iyisini, en kalitelisini ve en ucuzunu yapmaya çalışıyoruz. Biz otomotiv alanına 1997 yılında girdik. Büyük firmalardan ilk randevumuzu 3,5 ayda almıştık, şimdi hava alanından karşılıyorlar bizi. Emeğimizin karşılığını alıyoruz.''

Böyet, sektöre ilişkin sorunları da dile getirerek, ''Bizim ismimiz yan sanayi, ne KOBİ oluyoruz ne ana sanayi oluyoruz. Tanımımız olmadığı için sektör sadece bizim çabalarımızla gelişebiliyor. Bizim farklı bir statüde değerlendirilmemiz gerekir diye düşünüyorum. Bunun yanı sıra hammadde kaliteli olmadığı zaman rekabetçi olamıyorsun. Sanayide yapacağı işe göre eğitilmiş elemanda çok ciddi sıkıntılar var'' şeklinde konuştu. Fabrika ziyaretine İTO Üyelerinin yanı sıra, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Makina Sektör Kurulu Başkanı Mustafa Kılıç, Takım Tezgahları sanayici ve İş Adamları Derneği (TİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Kağnıcı da katıldı.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler