Üretimde tehlikeli düşüş

Türkiye ekonomisi ikinci çeyrekte yavaşladı. Uzmanlara göre AKP’nin yüzde 4’lük büyüme hedefi hayal.

Yayınlanma: 08.08.2014 - 19:40
Abone Ol google-news

Öncü göstergeler, Türkiye ekonomisinin yılın ikinci çeyreğinde yavaşladığını gösteriyor. Haziranda sanayi üretimi yıllık yüzde 1.4 oranında artarken ikinci çeyrekte ortalama üretim artışı yüzde 2.5 ile bir önceki çeyreğe göre azaldı.

Ekonomi Servisi - Sanayi üretimi 9 ayın en düşüğüne indi. Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi haziranda bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1.4 arttı. Yılın ilk çeyreğinde sanayi üretimi yüzde 5.3 artmıştı. Ekonomistler son verinin, büyümenin ikinci çeyrekte yarı yarıya yavaşladığına işaret ettiğini kaydediyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Haziran 2014 Sanayi Üretim Endeksi verilerini açıkladı. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi haziranda bir önceki aya göre yüzde 0.1 oranında artışla 119.6 düzeyinde gerçekleşti. Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1.4 oranında artışla 121.8 değerini aldı. Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde; 2014 Haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 2.3 azaldı, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 1.5 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi ise yüzde 2.6 arttı. Ana Sanayi Grupları sınıflamasına göre, 2014 Haziran ayında bir önceki aya göre en yüksek artış yüzde 9.9 ile sermaye malı imalatında gerçekleşti.

“Sanayi üretiminin yüzde 1.4 gibi oldukça zayıf gerçekleşmesi ikinci çeyrekte büyümenin birinci çeyreğe göre daha düşük geleceğini gösteriyor” diyen Garanti Yatırım Başekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, “İlk çeyrekte yüzde 4.3 olan büyümenin ikinci çeyrekte yüzde 2.5-3’e doğru gevşemesini bekliyoruz” öngörüsünde bulundu.

Ekonomi ZAYIFLAdı

Standard Bank’tan Tim Ash Satınalma Yöneticileri Endeksi verilerinden sonra sanayi üretimi verileri de ekonominin kırılmasa bile zayıfladığını gösterdiğini belirterek, “Yılsonu yüzde 4 hedefinin iyimser hale geldi denilebilir”diye konuştu. Yılın ilk yarısında gerileyen PMI endeksi temmuz ayında 48.5 ile son 5 yılın en düşük seviyesine inmişti

AKP hükümeti, 2013’te yüzde 4 büyüyen ekonomiyi 2014’te aynı oranda büyütmeyi hedefliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler