Yangın değil ihmal faciası

Aladağ’daki tarikat yurdunda çıkan yangınla ilgili bilirkişi ön raporunda, yangın merdiveni kapısının plastik olduğu ve yaşamını yitiren 11 çocuk ve bir eğitmenin kapının kolu olmadığı için dışarıya çıkamadıkları belirtildi. Çatı ve duvarları ahşap olan binada, katların halı kaplı olması yangının büyümesine neden oldu.

Yayınlanma: 01.12.2016 - 06:04
Abone Ol google-news
<video:638001>

Adana’nın Aladağ ilçesinde Süleymancılar Cemaati’ne ait Aladağ Tahsil Çağındaki Talebelere Yardım Derneği Orta Öğretim Kız Öğrenci Yurdu’nda önceki gece çıkan yangında 10 kız öğrenci ile yurt müdürünün 4 yaşındaki kızı ve 1 eğitmen yaşamını yitirdi, 22 kişi de yaralandı. Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak’ın dün yangın merdiveninin kapısının kilitli olmadığı sözlerine karşı bilirkişi ön raporunda, yaşamını yitirenlerin, yangın merdiveni kapısının kolu olmadığı için dışarıya çıkamadıkları görüşü yer aldı. Binadaki elektrik sayacının faciadan bir gün önce değiştirildiği, çatı ve duvarları ahşaptan oluşan binanın merdivenler de dahil olmak üzere tüm zemininin ise halıfleks kaplı olmasının yangının bir anda büyümesine neden olduğu belirtildi. Olayla ilgili 14 kişi gözaltına alındı.

Yönetmelik delik deşik

Yangında yaşamını yitiren çocukların çoğunun çevre köylerden geldiği öğrenildi. Yangında 8. sınıf öğrencileri Sema Nur Aydoğdu, Zeliha Avcı, Sevim Köylü, 7. sınıf öğrencileri Gamze Bagir, Sümeyye Yetim, İlknur Maden, 6. sınıf öğrencisi Nurgül Pertlek, 5. sınıf öğrencileri Bahtınur Baş, Tuğba Ağdoğdu ile Cennet Karataş yaşamını yitirdi. Öğrencileri kurtarmaya çalışan eğitmen Fatma Canatan yangında can verdi. Yurt Müdürü Cumali Genç’in kızı Sare Betül Genç’in annesi Ayşe Genç ile birlikte yangından kısa süre önce yurdu ziyarete geldiği ortaya çıktı. Ayşe Genç ise yaralı kurtuldu.

Bilirkişi: Kapı plastikten

Aladağ Cumhuriyet Başsavcılığı’nın hazırlattığı bilirkişi ön raporunda, iş güvenliği uzmanı bilirkişisi, binanın 1’inci katındaki yangın merdivenin kapısının plastik yapıya sahip PVC şeklinde olduğu, bu yangın merdiveni kapısının kollarının bulunmadığı, yangın kapısının dışa açılır şekilde yapıldığı, ancak kapı kolları olmadığından ve kapı açılamadığından buradan çıkıp kurtulan kimsenin olmadığı görüşünü ortaya koydu. Elektrik ile ilgili uzman ise binanın elektrik ana panosunun arka kısmında bulunan dağıtım panosundan çıkmış olabileceği, şartellerin eskimesinden veya özelliği kaybetmesinden kaynaklı ark oluşması ve alev almasından çıkmış olabileceğini kaydetti. Ayrıca hazırlanan raporda, yaşamını yitirenlerden 7’sinin ikinci kattaki bir odada olduğu, yangın merdiveninin yanındaki odada ise 4 kişinin cesedinin bulunduğu, 1 kişinin cesedinin ise birinci katta bulunduğu da belirtildi.

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı MHP’li Hüseyin Sözlü, “Öğrenciler üst kata doğru çıkmış. Oradaki kapılara yönelmiş. Yangın merdiveni kapısına da yüklenilmiş. Ama açılamamış. Bu, kilitli olduğu, yangından etkilenip PVC kapının erimesi ve şişmesi sebepleriyle olabilir. Bu kapının PVC değil, yangına dayanıklı olması yönetmelik gereğidir” dedi.

Yangın ihbarının geç yapıldığını söyleyen Sözlü, itfaiye araçlarının ulaştığında alt katta çıkan yangının, çatı katına kadar ulaşmış olduğunun görüldüğünü belirtti. Sözlü bu arada Adana’da yaklaşık 100 tane benzer yurt olduğunu, bunun 80’ninin aynı cemaate ait olduğunu da söyledi. Yurt binasının çalışma ruhsatı olduğunu, en son denetimin geçen haziranda yapıldığını söyleyen Bakan Kaynak, yurdun 2015 yılında ise çok kapsamlı bir denetimden geçtiğini de hatırlattı.

‘Elektrik çarptı’

Öğrencilerin verdiği bilgiye göre yangından bir gün önce yurdun elektrik sayacı değiştirildi. Faciadan kurtulan bir kız öğrenci, “Alt katta bulaşık yıkıyorduk. Arkadaşımın elini elektrik geldi. Çıtır çıtır bir ses çıktı. Sonra yangın çıktı” dedi. Çocuklar yangın merdivenleri kilitli olduğu için kaçamadıklarını, can havliyle pencereden atlayarak kurtulduklarını ifade etti. Çocuklar, “Sonra ‘yangın’ diye sesler duyduk. Görevliler bize ‘Siz yukarı çıkın, biz yangını söndüreceğiz’ dedi” diye konuştu.

Aladağ ilçesinde 2001 yılında yatılı öğrenciler için Sinanpaşa Pansiyonlu İlköğretim Okulu açıldı. Bu okul 2006 yılında Sinanpaşa Yatılı İlköğretim Bölge Okulu (YİBO) olarak eğitim öğretime devam etti. Eğitimde 4+4+4 sistemine geçilmesiyle 2012 yılında 3 bloktan oluşan YİBO’nun bir bloku Sinanpaşa İmam Hatip Ortaokulu’na, bir bloku Sinanpaşa İlkokulu’na bir bloku da Sinanpaşa Ortaokulu’na tahsis edildi. YİBO’unun kapatılması, bu arada yatılı bölümün de kullanılmaz hale gelmesiyle, yatılı öğrencilerin yanan yurda nakledildiği ileri sürüldü.

Aladağ ilçesinde 2001 yılında yatılı öğrenciler için Sinanpaşa Pansiyonlu İlköğretim Okulu açıldı. Bu okul 2006 yılında Sinanpaşa Yatılı İlköğretim Bölge Okulu (YİBO) olarak eğitim öğretime devam etti. Eğitimde 4+4+4 sistemine geçilmesiyle 2012 yılında 3 bloktan oluşan YİBO’nun bir bloku Sinanpaşa İmam Hatip Ortaokulu’na, bir bloku Sinanpaşa İlkokulu’na bir bloku da Sinanpaşa Ortaokulu’na tahsis edildi. YİBO’unun kapatılması, bu arada yatılı bölümün de kullanılmaz hale gelmesiyle, yatılı öğrencilerin yanan yurda nakledildiği ileri sürüldü.

‘Yurt yoktu, mecburduk’

Yurt faciasında hayatını kaybeden Cennet Karataş’ın babası Mehmet Karataş, “Tek yurttu burası. Eleştirme şansımız da yoktu ki. Mecburduk. Okul açıldığından bu yana üç kez görüşebildik” dedi. Daha önce Aladağ’da bir devlet yurdu olduğunu ama onun binası yıkık olduğu için boşaltıldığını da söyleyen Karataş, “Orası hâlâ öyle boş. Yapmadılar” dedi. Yangında ölen 10 yaşındaki Bahtınur Baş’ın amcası Kemal Baş, çocuklarını yurda imkansızlıktan gönderdiklerini söyledi. Ölen Sevim Köylü’nün babası Mehmet Köylü ise kızına yurtta bulaşık yıkattıklarını söyleyerek, “Sorumlular hesabını versin” dedi.Hayatını kaybedenlerden Zeliha Avcı’nın babası Ali Avcı da “Süleymancıların yurdu deniliyor. Onlar çocuğumu ihmallerinden yaktılar” diye konuştu.Hayatını kaybedenlerden 13 yaşındaki Semanur Aydoğdu’nun 6 yıldır böbrek yetmezliği nedeniyle tedavi gördüğü öğrenildi. Semanur’un bir akrabası, “Perişan olduk. Sorumlular hesabını versin. Merdivenli itfaiye aracı olsaydı bu kadar insan ölmezdi” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler