Yanlış kullanılan bitkilerde kanser riski

BALIKESİR'in Edremit İlçesi'ndeki Altınoluk Meslek Yüksekokulu Müdürü Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölüm Başkanı Doç.Dr. Selami Selvi, şifalı kabul edilen bazı bitkilerin hatalı kullanımlarının kansere kadar çeşitli rahatsızlıklara neden olabildiğini söyledi.

Yanlış kullanılan bitkilerde kanser riski
Abone Ol google-news
DHA
Yayınlanma: 01.04.2017 - 10:54

Halk arasında giderek yaygınlaşan şifalı bitkiler hatalı kullanıldıklarında daha riskli durumlara neden olabiliyor. Soğuk algınlığı durumunda ilk kullanılan ıhlamurun kaynatıldığında etken maddesini kaybettiğini belirten Altınoluk Meslek Yüksekokulu Müdürü Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölüm Başkanı Doç.Dr. Selami Selvi, kantaron yağı, ıhlamur ve karabaş gibi bazı bitkilerle ilgili uyarılarda bulundu. Bitkilerin hazırlanışı ve kullanımı sırasında kesinlikle bilimsel verilere bakılması gerektiğini dile getiren Doç. Dr. Selvi, şöyle dedi:

"Bitkilere göre hazırlanma şekilleri de değişiyor. Türkiye'de sarı kantaron olarak bilinen 'hypericum perforatum', bilinçsiz bir şekilde tüketilirse son derece tehlikelidir. Çünkü bu kantarondaki etken maddeler gün ışığına çıktığımız zaman cildimizi yakabilir. Cilt kanserine kadar götürebilir. Onun için kantaronun kullanımı genellikle güneş olmadığı zaman akşamları tavsiye edilmelidir. Özellikle kök gibi sert kısımları kaynatma usulü ile yaparız, çiçek gibi hassas kısımları ise infüzyon dediğimiz çay demleme yöntemiyle yaparız. İnsanlarımız genellikle araştırma yapmadan tıbbi bitkileri tüketiyor. Bizim istediğimiz araştırma yapılsın, bilimsel çalışmalara bakılsın ve ona göre kullanılsın."
Bitkilerin de doğru zamanda, doğru şekilde kullanılmadığında ilaçlar gibi yan etkilere neden olabileceğini anlatan Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Uzmanı Mehmet Özyürek, bitki kullanılacaksa ne işe yaradığının, nasıl kullanılması gerektiğinin doğru kişilerden öğrenilmesi gerektiğini vurguladı.

Fitoterapist veya aromatik bitkiler uzmanından doğru bilgilerin alınmasını isteyen Özyürek, şöyle devam etti:

"Bitkiler doğru muhafaza edilmeli, saklanmalı ve doğru şekilde hazırlanmalıdır. Herhangi bir tedavi uyguluyorsak, buna alternatif tedavi olarak bitkileri ekleyeceksek yine hekimimizin önerisi doğrultusunda kullanılmalıdır. Bitkinin türüne göre demleme gerekiyorsa demlenmeli, kaynama gerekiyorsa kaynatarak yapılmalı."

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler