Yargıda tahliye savaşı

20. Ceza Dairesi, Metin İyidil’in beraatına ve tahliyesine karar verdi. Yeniden yakalama kararı verilen İyidil, kaçmaya çalışırken yakalanıp tutuklandı. Kaçırma şüphesiyle İyidil’in kayınbiraderi Nihat Özdemir’in oğlu, gelini ve avukatı gözaltına alındı. HSK, beraat kararı verip tahliye eden heyetin başkan ve iki üyesini görevden aldı.

Yayınlanma: 17.01.2020 - 02:00
Yargıda tahliye savaşı
Abone Ol google-news

Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 20. Ceza Dairesi’nin 15 Temmuz darbe girişimi nedeniyle ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum edilen eski Korgeneral Metin İyidil’e beraat kararı verip tahliye etmesi sonrasında yargıda olağanüstü gelişmeler yaşandı. Savcının itirazı üzerine 21. Ceza Dairesi, Metin İyidil hakkında yakalama kararı çıkardı. Yeniden gözaltına alınan Metin İyidil istinaf tarafından tutuklandı. İyidil’i kaçırmaya çalıştıkları iddiasıyla kayınbiraderi Limak Holding ve TFF Başkanı Nihat Özdemir’in oğlu, gelini ve avukatı gözaltına alındı. Hâkimler ve Savcılar Kurulu (HSK) da İyidil’e beraat veren 20. Ceza Dairesi’nin başkan ve üyelerini görevden alarak il dışına atadı. 

Ankara BAM 20. Ceza Dairesi, 14 Ocak’ta yaptığı incelemede 15 Temmuz darbe girişimi nedeniyle dönemin Kara Kuvvetleri Komutanlığı (KKK) Eğitim ve Doktrin Komutanlığı (EDOK) Muhabere ve Muharebe Eğitim Destek Komutanı Metin İyidil’e verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını kaldırarak sanığın darbeye teşebbüs ve FETÖ üyeliği suçlarını “işlediğinin sabit olmaması nedeniyle” beraatına hükmetti. Daire, beraatla birlikte İyidil’in tahliyesine karar verdi. Karar üzerine İyidil, 15 Ocak’ı 16 Ocak’a bağlayan gece Sincan Cezaevi’nden tahliye edildi. 

SAVCI İTİRAZ ETTİ

Bu arada istinaf savcısı Osman Turan Şahin, 15 Ocak tarihli dilekçesiyle 20. Ceza Dairesi’ne itiraz ederek karar düzeltme talebinde bulundu. Dilekçede, dairenin duruşma açmadan dosya üzerinden inceleme yaparak karar vermesinin hukuka aykırı olduğu, bu nedenle hükmen tutuklu sanığın tahliyesine yönelik kararın da hukuka aykırı olduğu bildirildi. Savcı, sanığın suç işlediğine yönelik kuvvetli şüphe, delilleri karartma ve kaçma şüphesi nedeniyle tahliye kararının itirazen incelenerek kaldırılmasını, aksi durumda dosyanın bir üst daireye gönderilmesini istedi. 

DAİRE REDDETTİ

20. Ceza Dairesi, “sanığın, atılı suçları işlediğine dair mahkûmiyetine yeterli, somut, kesin ve her türlü şüpheden uzak delil bulunmadığı gerekçesiyle dairemizce verilen beraat kararına bağlı olarak sanığın tahliyesine karar verilmiş olması karşısında hukuka aykırılık bulunmadığı anlaşılmıştır” diyerek kararın düzeltilmesine yer olmadığına karar verdi. Daire, dosyayı itirazı değerlendirmesi için 21. Ceza Dairesi’ne gönderdi. 

YAKALAMA KARARI 

21. Ceza Dairesi, yaptığı inceleme sonucunda Metin İyidil’in tahliye edilmesine yönelik kararın kaldırılmasına ve sanığın tutuklanmasına yönelik yakalama müzekkeresi çıkardı. Kararın gerekçesinde, sanığa isnat edilen darbeye teşebbüs ve örgüt üyeliği suçları, hükmün henüz kesinleşmemiş olması, sanığa isnat edilen suçların gerektirdiği cezalar ile kaçma şüphesi gösterildi. 

ÖZDEMİR’İN OĞLU VE GELİNİ 

Bunun üzerine polis, İyidil’in evine gitti. Ancak iddiaya göre İyidil evinde bulunamadı. Bu defa polis, İyidil’i yakalamak için çalışma başlattı. İddiaya göre yapılan çalışma sonucunda İyidil, kayınbiraderi olan LİMAK Holding’in sahibi Nihat Özdemir’in oğlu Batuhan’ın eşi Aslı Özdemir’in anne babasının yaşadığı evde yakalandı. İyidil’i sakladıkları gerekçesiyle Batuhan ve Aslı Özdemir ile İyidil’in avukatı Abdullah Kaya gözaltına alındı. 

İYİDİL YENİDEN TUTUKLANDI

Önceki gün sabah saatlerinde yakalanan İyidil, Emniyet’teki işlemlerinin ardından tutuklamaya yönelik yakalama kararını çıkaran Ankara İstinaf 21. Ceza Dairesi’ne sevk edildi. Tutuklanan İyidil, cezaevine konuldu. 

‘DARBEYİ ENGELLEMEYE ÇALIŞTIM’ 

İyidil, savunmasında, 44 yıldır devlete ve millete hizmet ettiğini belirterek “Mankurt değilim. Darbe gecesi yaptığım tüm faaliyetler darbenin engellenmesine yöneliktir. Dosya kapsamındaki bilgi ve belgelerin dikkatli şekilde incelenmesi halinde bunlar açıkça görülecektir. 20. Ceza Dairesi’nin kararında bunlar detaylı olarak anlatıldı. Darbeye karışmadığım tespit edildi” dedi. Devlete ve millete hep bağlı kaldığını ifade eden İyidil, serbest bırakılmasını istedi. 


HSK GÖREVDEN ALDI

HSK, Metin İyidil’in tahliye edilmesi üzerine dün olağanüstü toplandı. Beraat ve tahliye veren 20. Ceza Dairesi heyeti hakkında inceleme ve soruşturma başlatan kurul, daire başkanı Hulusi Gül, üyeler Hakan Tural ve Alaadtin Akdere’yi görevden alarak, Ankara dışında başka görevlere atadı. HSK tarafından “görevlerinin gereklerine aykırı hareket ettikleri” gerekçesiyle haklarında inceleme başlatılan Hulusi Gül Çorum’a, Daire üyeleri Hakan Tural Eskişehir’e, İsa Karakoç ve Alaadtin Akdere Konya’ya tayin edildi. HSK’nin gerekçe olarak kararın toplumda infial yaratması ve darbe ile mücadelede zafiyet oluşturmasını gösterdiği öğrenildi. Hâkim Albay Hulusi Gül, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından askeri mahkemelerin kapatılması üzerine HSK tarafından istinafa atanmıştı.



Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler