YARIM ASIRLIK ÇEKİŞME KİTAP OLDU The Beatles - The RollIng Stones

İkisi de bugün hâlâ severek dinlenilen gruplar. Biri pop müziğin öncüsü, takım elbiseli ve uysal görünümlü The Beatles, diğeri ailelerin çocuklarından sakındığı asi The Rolling Stones. Hem çok farklı hem de çok benzer bu iki grubun 1960'lardan beri devam eden çekişmesi bir kitaba konu oldu. John McMillian, Beatles vs. Stones kitabında bu çekişme, ve müzik dolu hikâyeye yer veriyor.

Yayınlanma: 08.06.2015 - 22:50
Abone Ol google-news

  1. Üyeleri kim?

  2. En ünlü şarkıları?

  3. İlk büyük çıkışları ne zaman oldu?

  4. Çocukluk ve gençlik yılları nasıl geçti?

  5. Ünlü olmadan önce tarzları nasıldı? 

  6. Hayran kitleleri?

  7. Hangileri iyi çocuklar?

  8. Kim daha büyük müzik dehası?

  9. 1960'lardaki siyasi etkileri?

10. Bugün ne yapıyorlar?

 

THE BEATLES

1. John Lennon, Paul McCartney, George Harrison, Ringo Starr.

2. Yesterday, Hey Jude, Let It Be, Strawberry Fields Forever, While My Guitar Gently Weeps…

3. 1963'te ABC-TV'nin popüler şovu Thank Your Lucky Stars.

4. Çocukluk ve gençlikleri İngiltere Liverpool'da geçti. İkinci Dünya Savaşı'nın geride bıraktığı bombalanmış binaların arasında büyüdüler. İşçi ailelerin çocukları olmalarına rağmen Ringo dışında hiçbiri çok zor şartlar altında yaşamadı ama fakirliğin ne olduğunu biliyorlardı. Okulda pek başarılı değillerdi. Özellikle John Lennon. Okul arkadaşlarının anlattıklarına göre, ona okul koridorlarında ya da sokaklarda rastlamak bir insanın başına gelebilecek en kötü şeylerden biriymiş! 

5. İmajları oturmadan deri ceket ve pantolonları üzerinden çıkarmayan, ağzından küfrü eksik etmeyen, asi, agresif ve egoist bir ekipti. Almanya’nın Hamburg şehrinde verdikleri konserlerde, ne dediklerini anlamayan seyircilerine küfreder, sahnede seyirciye arkasını dönerlerdi. Brian Epstein onları keşfettikten sonra grubu resmen yeniden yarattı, takım elbiseli kibar çocuklar oldular.

6. Hayran kitlesinin temeli genç kızlardı. Rock müzik yazarları konserlerdeki çığlık seslerinin cehennemi yansıttığını, buna dayanmanın imkansız olduğunu söylüyor. 

7. Onlar kağıt üzerinde İngiltere'nin temiz saçlı ve temiz huylu çocuklarıydı. Ancak McMillian kitabında pek de böyle olmadığını yazıyor. Gazetecilerin de şahit olduğu seks ve uyuşturucu dolu partiler, kadınlara karşı aşağılayıcı tutum, ukalalıkları Beatles itibarını zedelememek adına hiç yazılmamış ve konuşulmamış. 

8. John Lennon’ın şunu söylediği iddia edilir: “Yaptığımız her şeyi, Stones dört ay sonra yapıyor.”

9. 60'ların sonunda hayal kırıklığı oldular. Dünyada olup bitenleri çok fazla umursamadıkları, aktivistlere yardım etmedikleri ve destek olmadıkları için eleştirildiler. 

10. Bugün Beatles diye bir grup yok. 1969 yılında dağıldılar. Bu onlar için çok daha hayırlı oldu ve grubun değeri her geçen gün arttı.

 

THE ROLLING STONES

 

1. Mick Jagger, Keith Richards, Charlie Watts, Brian Jones, Ronnie Wood. (1975'ten beri) 

2. Paint it Black, Satisfaction, Angie, Symphathy for the Devil gibi pek çok ünlü şarkı.

3. 1963'te Station Hotel'deki Crawdaddy Club'da düzenli çalmaya başladıklarında. Beatles da grubu ilk orada dinlemiş 

4. Londralı orta-üst sınıf ailelerin çocukları. Gerek grubun kurucusu ve gitaristi Brian Jones, gerek Mick Jagger çok başarılı eğitim hayatlarının ardından müzik dünyasına girdi. İkisi de gençlik yıllarını çalışarak geçirdikten sonra yoldan çıkanlardan!

5. Başlangıçta sahneye boğazına kadar ilikli gömleklerle çıkan, masum, hiçbir karizması olmayan, arkadaş canlısı insanlarmış. 1962’de bir araya gelen ve altı kişiden oluşan bu grup kendini rock and roll’dan çok R&B tarzıyla özdeşleştirmiş. 

Ancak müzik piyasasında Beatles'ın yerinin farkında olan ve bir anti-Beatles arayan ünlü yetenek avcısı ve plak prodüktörü Andrew Oldham, onlardaki potansiyeli fark edince önce grubun üye sayısını altıdan dörde düşürmüş. Daha sonra bu terbiyeli ve sakin çocukları İngiltere'nin 1960'larda karşılaştığı en terbiyesiz ve asi grubu yapmış.

6. Ebeveynlerin nefret ettiği bu grup, daha çok pop müziğe karşı temkinli duran gençlerin tercihi oldu. Mick Jagger'ın ince yapısı, kalın dudakları ve uzun saçları onu eşcinsel ve heteroseksüel erkekler için de çekici kılıyordu. Öyle ki, Stones konserlerinde genellikle ilk 20-25 sıra sadece erkeklerden oluşuyordu.

7. Beatles'ın aksine, her hataları gazetelerde geniş yer buldu. Hijyen anlayışları ya da kıyafetleri çok konuşuldu. Bazı ebeveynler çocuklarının evde Rolling Stones dinlemesini yasaklayacak kadar ileri gitti. Ancak bunlar Stones'un şöhretini azaltacak yerde artırdı. 

8. Genelde albüm ya da şarkılarını hep Beatles'dan sonra piyasaya sürdü. Satışları da uluslararası başarıları da Beatles ile aynı olamadı. Yine de hangisinin daha büyük bir müzik dehası olduğu sorusuna keskin bir cevap verilemiyor. 

9. Politik bir grup olarak görüldü. Sokaklarda protestolar esnasında Stones şarkıları söylendi. Ancak 1969'dan sonra aktivistlerin dostu imajı yerini elitist ve para düşkünü imaja bırakmış. 

10. Yola devam ettiler ve pek çok albüm çıkardılar ancak kalite yıllar içinde düştü. 2012’de 50’nci yıllarını kutladıkları dünya turnesinde 1980'den sonra yaptıkları neredeyse hiçbir şarkıyı çalmamaları bu yorumu kanıtlar nitelikte.

 

 

 

 

 

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon