Yarım porsiyon demokrasi

Çağlayan Adliyesi’nde öldürülen savcı Kiraz’ın rehin alınmasına ilişkin görüntüleri kaldırmayan Twitter ve Youtube’a erişim engeli geldi.

Yayınlanma: 06.04.2015 - 23:44
Abone Ol google-news

Savcı Mehmet Selim Kiraz’ın rehin alınmasına ilişkin görüntüleri, mahkeme kararına karşın kaldırmadığı gerekçesiyle Twitter ve Youtube’a erişim engellendi. Twitter yasağı akşam saatlerinde kaldırılırken Facebook’un söz konusu içeriği kaldırdığı ve bu nedenle erişim yasağı olmadığı öğrenildi.

Twitter, YouTube ve Facebook’a dün girmeye çalışan kullanıcılar bu sitelere erişim sağlayamadı. İstanbul 1. Sulh Ceza Mahkemesi Hâkimi Bekir Altun imzalı yazı ile, “Şehit Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz’ın rehin alınma görüntüleri nedeniyle” alındığı bildirilen erişim engelleme kararı nedeniyle bugüne kadar yapılan en kapsamlı sosyal medya engellemesi gerçekleştirildi.

medya engellemesi gerçekleştirildi. Twitter, “Kullanıcılarımıza en kısa sürede erişimi tekrar sağlama için çalışıyoruz” açıklamasını yaptı. Erişim Sağlayıcıları Birliği’nden alınan bilgiye göre, mahkeme kararının ulaşmasının ardından ilgili içerikler için Facebook, Youtube ve Twitter’a bilgilendirmede bulunuldu. Facebook, içeriği kaldırdı. Facebook’a engel uygulanmadı. Twitter ve Youtube kaldırmadıkları için erişim yasağı getirildi. Akşam Twitter da içerikleri kaldırınca erişime açıldı.

Yine akşam ilgili hakimlik, içerikleri kaldırması için Google ve aynı yer sağlayıcı üzerinden yayın yapan YouTube’a 4 saat süre verdi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, yasak konusunda basını suçladı. Kalın “Basın kuruluşlarımız üzerine düşen sorumluluğu yerine getirseydi bu konu gündemimizde olmayacaktı” dedi.

ABD: Engelleri kaldırın

ABD Dışişleri Bakanı Sözcüsü Maria Harf, Twitter ve YouTube’a yasak getirilmesine “Özgür konuşmayı tehdit edici eylemlere karşıyız” diye tepki göstererek Türk hükümetine “Engeli kaldırın” çağrısında bulundu. Harf, gazetemize Türkiye’deki sosyal medyaya yönelik erişim yasağıyla ilgili bir açıklama gönderdi. İfade özgürlüğünün Türk anayasasında korunma altına alındığını ifade eden ABD, bu kez anayasanın yanında AGİT anlaşmarını referans vermesi dikkat çekti.

Açıklamada şöyle denildi: “ABD özgür konuşmayı tehdit edici eylemlere karşıdır. Biz Türk hükümetinden vatandaşlarının Twitter ve Youtube ile diğer bütün sosyal medya platformlarına ulaşımlarını engellemelerini kaldırmalarını ısrarla teşvik ediyoruz. İfade özgürlüğü her sağlıklı demokrasi için kilit önemdeki bir unsurdur ve Türk Anayasası ile Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) anlaşmalarında korumaya alınmıştır.”

 

CHP liderinden tepki

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yasağa Twitter’dan “Elektrikleri de kesseniz, sosyal medyayı da engelleseniz bilgi edinme ve ifade özgürlüğünü asla engelleyemezsiniz” ifadelerniyle tepki gösterdi.

Yabancı haber ajansları, Türkiye’deki yasağı böyle duyurdu:

AFP: Türkiye, geçen haftaki rehine krizinde öldürülen savcının görüntülerinin yayımlanması nedeniyle Twitter, Facebook ve YouTube’a erişimi engelledi.

AP: Türkiye Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, bir savcının internet sağlayıcılarına verdiği talimatla Twitter ve YouTube’un da aralarında bulunduğu sosyal medya sitelerinin engellendiğini açıkladı. Türkiye geçen yıl da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yakın çevresiyle ilgili yolsuzluk iddialarını içeren ses kayıtlarının sızmasının ardından YouTube ve Twitter’a erişimi engellemişti.

Reuters: Türk savcı, bir meslektaşına tabanca tutulan görüntülerin yayımlanmasının ardından sosyal medya sitelerine yasak getirilmesini istedi. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, “Bu, savcının görüntüsünün yayımlanmasıyla ilgili. Savcının öldürülmesinin ardından yaşananlar, olayın kendisi kadar üzücü” dedi.

İç güvenlik uygulaması

Halkevleri’nin Konur Sokak üstgeçide yapıştırdığı ve 12 Nisan’da düzenleyeceği “Yürü Üstüne Üstüne” mitinginin duyurusunun yer aldığı afiş önceki akşam söküldü. Halkevleri üyeleri dün hem sökülme işlemini protesto etmek hem de afişi yenilemek için Konur Sokak’ta bir araya geldi. Polis, “üstgeçit üstündeki” eylemin yasalara aykırı olduğu uyarısını yaptı ve gruba müdahale etti. Yaşanan arbedede birçok protestocu yaka paça üstgeçitten itildi. Bir polisin de eylemcilere müdahale sırasında merdivenlerden yuvarlandığı görüldü. Eylemcilerden 18’i gözaltına alındı.

Emniyet’ten ‘içinizden biriyiz’ afişleri

İzmir Emniyet Müdürlüğü, polis teşkilatının 170. kuruluş yıldönümü kapsamında “İçinizden biriyiz” temalı afişler hazırladı. Foto Film Şube Müdürlüğü’nde görevli polislerin fotoğrafları çekip hazırladığı afişlerde, yine polisler poz verdi. Afişlerde, Çevvik Kuvvet Şube Müdürlüğü’nde görev yapan bir kadın polisin fotoğrafının diğer yarısı, ev hanımı olarak tasarlandı. Yine genel hizmetlerde görevli bir kadın polisin diğer yarısı ise, aslında anne olduğunu gösterdi. Özel harekât müdürlüğünde görevli erkek bir polis ise işadamı olarak görselleştirildi. Ayrıca erkek polisler, baba, evin reisi, bisiklete binen, spor yapan vatandaş olarak anlatıldı. Hazırlanan bine yakın afiş, kentin çeşitli bölgelerinde belirlenen duvarlara ve otobüs duraklarına asılacak. Ayrıca bu afişler, büyük alışveriş merkezlerinin dijital reklam panolarında da bulunacak.

Yolda yürürken polis gözaltına alıp ifade istedi

Edirne’de sosyal paylaşım sitesindeki paylaşımlarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hareket ettiği öne sürülen Eylül Dalkıran (31), savcılık talimatıyla geçen cuma günü kent merkezinde yolda yürürken polislerce gözaltına alındı. Edirne Emniyet Müdürlüğü’ndeki işlemlerinin ardından aynı gün adliyeye sevk edilen Dalkıran, savcılık sorgusunun ardından tutuklama istemiyle nöbetçi mahkemeye sevk edildi. Mahkeme, haftada 3 gün polis merkezine giderek imza atması karşılığında denetimli serbestlik tedbirleriyle Dalkıran’ı tutuksuz yargılanmak üzere serbest bıraktı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler