Yassıada: Yasak bölge

Gümrük Turizm İşletmeleri A.Ş Genel Müdürü Gebeş, Yassıada projesi tescilli yapılara dokunulmadığını söyledi. Ancak Cumhuriyet’in Yassıada’ya gitmesine izin vermedi.

Yayınlanma: 27.07.2015 - 06:18
Abone Ol google-news

Yassıada’daki I. ve II. derecede tarihi yapıların tahrip edildiğinini Cumhuriyet ortaya çıkarınca, Gümrük Turizm İşletmeleri A.Ş Genel Müdürü Ömer Gebeş, bir açıklama yaptı ve adadaki tescilli yapıların itinayla korunduğunu belirtti. Gebeş, mevcut inşaat çalışmaları kapsamında yıkımı gerçekleştirilen yapıların, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü veya Koruma Kurulları tarafından tescillenmemiş, herhangi bir tarihi veya kültürel değeri olmayan, er yemekhanesi ve er yatakhanesi gibi askeri yapılar olduğunu belirtti. Gebeş, şöyle dedi: Proje detayında kültürel değere sahip tarihi tüm yapılar ve tescilli yapılar korunmuştur. Haberde iddia edildiği üzere kültürel ve tarihi değere sahip herhangi bir yapı kesinlikle tahrip edilmemiştir, aksine bütün tarihi yapılar itinayla korunmaktadır.”

Yassıada projesini gerçekleştiren Gümrük Turizm İşletmeleri A.Ş Genel Müdürü Gebeş’in, “Yassıada’daki tescilli yapıların itinayla korunduğu” açıklamalarının gerçeği yansıtmadığını belirten CHP’li İBB Meclis Üyesi Avedis Kevork Hilkat, “Bu iddiayı öne sürenlerin adanın geçmişini ve ordaki binaları gördükleri bile şüpheli. Adayı arkeolog ve mimarlara açsınlar görelim” çağrısında bulundu.

Bu arada Cumhuriyet muhabirlerinin, Yassıada’daki çalışmaları yerinde görüp, fotoğraflaması için izin talebinde bulunuldu. Talep, önce kabul edildi ancak kısa bir süre sonra, geri adım atıldı ve “Bizim izin yetkimiz yok” diye bu talep reddedildi. Hem adanın yasak bölge gibi gazetecilere kapalı tutulması, hem de öteki bazı sorular hâlâ yanıtsız.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon