Yemen’e kara hamlesi

Suudi öncülüğündeki Sünni koalisyonun Yemen’e keşif için özel birlik indirmesi ‘kara müdahalesine’ hazırlığa yoruldu. Riyad, iddiayı yalanladı.

Yayınlanma: 04.05.2015 - 06:58
Abone Ol google-news

Suudi Arabistan öncülüğündeki Sünni koalisyon, Yemen’de Zeydi Şii Husiler ve müttefikleri eski başkan Ali Abdullah Salih’e karşı 25 Mart’ta başlayan hava saldırısını örtülü kara operasyonuna çeviriyor. Dün ayrılıkçı Güney Halk Direnişi hareketi sözcüsü Ali el Ahmedi, 40- 50 Arap özel güç askerinin Aden kentine indiğini duyurdu. Koalisyon böylece ilk kez karaya ayak basarken, kaynaklar sahadaki güçlerin daha iyi organize olması ve mart sonunda Riyad’a kaçan devrik başkan Mansur Hadi’nin dönüşü için ‘yeşil bölge’ kurmanın hedeflendiğini aktardı.

Çoğu Suudi ve BAE’den askerlerin helikopterle Aden’in merkezindeki El Mansura mahallesi ile havaalanına indiği, Hadi’ye bağlı güçlerle birlikte havaalanında Husilerle çatıştığı haberleri geldi. Keşif çalışması yapan ve ana petrol rafinerisi ve benzin tanklarının da bulunduğu sahil boyunca 15 km’lik alanda 4 araçla dolaşan özel birliğin yanlarında topografya ekipmanları bulunduğu ve fotoğraf çektikleri belirtiliyor.

Misket bombaları

Gelişme ‘kara saldırısına’ yorulurken, Riyad olayı yalanladı. Suudi askeri sözcü Ahmed Assiri, “Aden’de karaya çıkan koalisyon gücü yok” derken özel birliklerle ilgili yorum yapmadı. Assiri, olası operasyonlar için “Bütün seçenekler açık” dedi. Olayın Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah el Sisi’nin kısa Riyad ziyaretinin ardından gelmesi dikkat çekti.

Sünni koalisyonun saldırılarında yarısı sivil 1000’den fazla insan ölürken, UNICEF’e göre bunların 115’i çocuk. İnsan Hakları İzleme örgütü dün Suudi güçlerinin yasaklı misket bombaları kullanmasının sivil can kayıplarını artırdığını rapor etti. Örgüt ellerinde ABD’den tedarik edilen ve 2008’de 116 ülkede yasaklanmış bombaların hava saldırılarında kullanıldığına dair güvenilir kanıtlar olduğunu belirtti. Riyad 21 Mart’ta ‘Kararlı Fırtına’ hava operasyonunu bitirdiği ve ‘Umudun Yenilenmesi’ isimli siyasi çabalara öncelik veren operasyonun başladığını duyurmuştu.

Körfez’de hazırlık

Dünya güçleriyle İran’ın haziran sonunda beklenen nükleer anlaşmasından kaygılı Körfez’in Sünni monarşileri kolları sıvıyor. Körfez İşbirliği Konseyi’nin (KİK) 6 üyesi Bahreyn, Kuveyt, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Umman, dün yıllık zirvelerini Suudi başkenti Riyad’da topladı. Toplantı ABD Başkanı Barack Obama ile mayıs ortasında Beyaz Saray ve Camp David’de düzenlenecek zirvenin hemen öncesinde gerçekleşti. Gündemde İran’ın etkisi, Yemen cephesi, Irak ve Suriye yer aldı. Zirveye KİK’in 1981’deki kuruluşundan beri ilk kez bir Batılı lider, Fransa Cumhurbaşkanı Françoise Hollande’ın katılımı dikkat çekti.

Kerry: Histeri var

ABD, müttefiklerine anlaşmanın İran’ın nükleer kapasitesini gerileteceğini ve Körfez’in güvenliğine zarar gelmeyeceğini söylüyor. Son olarak Dışişleri Bakanı John Kerry nükleer anlaşma konusunda bir ‘histeri hali’ bulunduğunu savunup “Olgulara bakılmalı” dedi. Yemen’de ise ABD Suudilerin başını çektiği Sünni koalisyona lojistik destek sunsa da siyasi çözümün gerekliliğine vurgu yapıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler