Yeni AKP'ye eski gömlek

AKP, ilk kez bu seçimde ‘vitrin aday’ yoluna başvurmadı. Erdoğan, bizzat listelere müdahale etti, Davutoğlu’nun çizdiği bazı isimleri listeye taşıdı.

Yayınlanma: 08.04.2015 - 21:00
Abone Ol google-news

Önceki seçimlerde “Türkiye partisi vurgusu yapmak” için merkez sağ, sol, spor ve sanat dünyası başta olmak üzere pek çok kesimden “vitrin aday” transfer eden AKP yönetimi, bu kez böyle bir yola başvurmadı. Listelerde “Erdoğan- Davutoğlu dengesi var” yorumları yapılsa da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın listelere bizzat müdahale ettiği, Davutoğlu’nun çizdiği bazı isimleri listeye koyduğu, bazılarını da seçilebilecek biçimde üst sıralara taşıdığı öğrenildi. 17-25 Aralık sürecinde partideki fireleri de dikkate alan Erdoğan ve Davutoğlu’nun başkanlık sistemine dönük anayasa değişikliğini hesaba katarak “sorun çıkartmayacak, kontrol edilebilir bir grup” hedeflediği kaydediliyor.

AKP’nin milletvekili aday listesi, önceki seçimlerden farklılıklar taşıyor. 2002, 2007 ve 2011 seçimlerinde “muhafazakar demokrat partiyiz” demesine karşın oy alamadığı kesimlere sıcak görünebilmek için merkez sağ, sol, spor ve sanat dünyasından isimleri parti saflarına katarak “vitrin aday” stratejisi izleyen AKP, bu kez böyle bir yönteme başvurmadı.

 

Sırdaşlar öne çıktı

Parti kulislerinde bu durum, “Parti artık vitrin adaya doydu, gerek de kalmadı” biçiminde yorumlandı. Vitrin adaylar yerine Erdoğan ve Davutoğlu’na “sırdaş” isimler ön plana çıktı.

Aday listesinde, özellikle YSK’ye teslim edileceği son gün değişiklikler yapıldı. “Listede Erdoğan- Davutoğlu dengesi var” yorumları yapılsa da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bizzat listeye müdahale ettiği öğrenildi. Erdoğan’ın özellikle son gün Davutoğlu’nun çizdiği bazı milletvekillerini listeye koydururken, seçilemeyecek sıralarda yer alan bazı milletvekillerini de üst sıralara taşıdığı kaydedildi.

Listede olan bazı isimler ise son dakikada listeden çıkarıldı. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’la polemiğe giren Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in oğlu Osman Gökçek’in önce listeye girdiği, daha sonra ise çıkarıldığı belirtildi.

 

17-25 Aralık endişesi

17-25 Aralık sürecinde partiden istifalar ve Yüce Divan oylamasında çok sayıda fire olmasını dikkate alan Erdoğan ve Davutoğlu, listeyi oluştururken dikkatli davrandı.

Pek çok kesimden oy alabilecek adaylar yerine 7 Haziran’dan sonra “sorun çıkarmayacak, kontrol edilebilecek bir grup” hedefinin ön plana çıktığı yorumu yapıldı. Bu hesapta, özellikle başkanlık sistemine dönük anayasa değişikliği çalışmalarında grubun tamamen kontrol altında olması kaygısının yattığına dikkat çekildi. Bazı milletvekillerinin liste dışı kalmasında Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’un HAS Parti’den getirdiği isimlerle, Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu’nun DYP ve DP kökenli isimleri aday yapmak için kulis çalışmalarının etkili olduğu kaydedildi.

 

HDP korkusu mu?

Akil insanlar arasında yer alan ve aday yapılan Mehmet Emin Ekmen ile Abdurrahman Kurt, dün adaylıktan çekildi.

Batman 2. sıradan aday gösterilen Ekmen’in, 1. sırada yer alan Ziver Özdemir ile kavgalı olduğu, sırasına tepki göstererek adaylıktan çekildiği belirtildi. Diyarbakır 6. sıradan aday gösterilen Kurt’un ise HDP’nin barajı geçmesi durumunda seçilemeyeceği kaygısıyla çekildiği konuşuluyor.

 

42 türbanlı aday var

Aday listelerinde yer alan 99 kadın adaydan 42’sini türbanlı adaylar oluşturdu. Türban yasağını AİHM’e taşıyan Leyla Şahin ile ilk kez türbanıyla TBMM’ye giren, ancak daha sonra milletvekilliği düşürülen Merve Kavakçı’nın kardeşi Ravza Kavakçı bu isimler arasında yer aldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler