Yeni bakana Soma talebi

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun oluşturduğu seçim kabinesinde Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’na getirilen Soma Maden Kazaları Araştırma Komisyonu Başkanı Ali Rıza Karaboyun’a, 301 kişinin yaşamını yitirdiği maden katliamıyla ilgili kamu görevlilerine soruşturma izni vermesi çağrısı yapıldı.

Yayınlanma: 31.08.2015 - 11:15
Abone Ol google-news

CHP Genel Başkan Yardımcısı, Manisa Milletvekili Özgür Özel, bundan önceki Bakan Taner Yıldız’ın, Soma’da kusuru bulunan Maden İşleri Genel Müdürlüğü ve Türkiye Kömür İşletmeleri’ne bağlı müfettişlere soruşturma izni vermediğini belirterek, Soma’da büyük bir karartma uygulandığını söyledi.

Bakanlık görevi verilen Alaboyun’un, yarın ilk iş olarak urada sorumlu olduğu düşünülen kamu görevlilerine soruşturma izni vermesi gerektiğini kaydeden Özel, “Türkiye bunu bekliyor. Eğer verirse rüştünü ispatlar” dedi.

Davutoğlu tarafından görevlendirilen Alaboyun, Soma'daki kazanının ardından TBMM'de oluşturulman Soma Maden Kazalarını araştırma komisyonu başkanlığını yürütmüştü. Maden mühendisi de olan Alaboyun ve komisyon üyelerinin hazırladığı rapor, Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen katliama ilişkin davada önemli dayanak noklarından birini oluşturuyor.

Aynı komisyonda yer alan CHP'li Özgür Özel, Alaboyun’la ortak olarak iyi çalışma yürütülüğünü facianın teknik olarak bir daha yaşanmaması için değerli tedbirleri içeren rapor oluşturduklarını söyledi. Komisyonda AKP’yle “siyaset – sendika – sermaye” üçgeninde ayrıştıklarını da belirten Özel, “Bu 3S dediğimiz zaman Alaboyun ve AKP’liler, üzerlerindeki baskı nedeniyle bu kara deliği görmek istemedi. Bu kara deliğin 301 evladımızı yuttuğunu görmediler. Mitinge madenci görütülmesi, sendikanın sermayle kol kola olmasını AKP’nin seçiminin Soma AŞ tarafından karşılanmasını iddialarını görmezden geldiler ve el frenini burada çektiler” dedi.

Alaboyun’dan ümidi olduğunu da kaydeden Özel, şunları söyledi:

“Taner Yıldız döneminde Türkiye Afşin Elbistan’da, Kocadon’da, Ermenek’te büyük facialar yaşadı. Soma’da savcıların talebine karşın kamu görevlileriyle ilgili soruşturma izni vemedi. Soruşturma madendekilerle sınırlı kaldı. Bu nedenle Soma üzerinde büyük bir karartma uygulandı. Eğer bu katliamın gerçek sorumluları bulunmak isteniyorsa Alaboyun’un pazartesi günü ilk işi bu kişiler hakkında soruşturma izni vermektir. Bunu yaparsa rüştünü ispatlar. Kısa vadedeki baskılara boyun eğmeyip doğruyu yaparsa belki 4 ay bakanlık yapar ama tarih önünde vicdanı rahat olur. Bu gerçekleşmez bir sonraki dönem milletvekili olmayı bakanlığı sürdürmeyi sistemi uymayı tercih ederse hepimiz için hayal kırıklığı olur. Soma’daki yetimler dullar, evlatsız kalmış ana babalar bu kararı bekliyorlar. Taner Yıldız varken kimsenin ümidi yoktu. İnşallah bu yeni görevde sayın bakan farklı davranış sergiler. Onu dikkatle izliyor olacağız.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler